„QUO VADIS, DOMINE?”

În „Faptele lui Petru”,o scriere apocrifă,  se vorbeşte despre cererea Sfântului Petru de a fi răstignit cu capul în jos – nu era cetăţean roman, ca Sfântul Pavel, şi nici nu se socotea vrednic să moară ca Domnul – şi despre încercarea de a părăsi Roma în timpul persecuţiei, când Îl întâlneşte pe Hristos şi Îl întreabă unde merge: Quo vadis, Domine?, iar acesta, ca o mustrare, pentru încercarea de a fugi de martiriu a lui Petru, îi răspunde: „La Roma, ca să Mă răstignesc a doua oară”, ceea ce îl va determina pe Petru să revină la Roma, spre a primi cununa martirică. Probabil pornind de la această carte va scrie Sienkiewicz marele său roman  „Quo vadis”. (Pr. Prof. Dr. Ene Branişte, Prof. Ecaterina Branişte, Dicţionar enciclopedic de cunoştinţe religioase, Diecezana Caransebeş, 2001, pp. 364-365).

Scriu într-o zi din Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, norii acoperă cazanul de foc al soarelui, sunt încins, dar costă mult dacă dau drumul la aparatul de aer condiţionat,  nepotul Radu face ventilaţie din uşi şi ferestre, iar nevastă-mea îl ceartă că-i curent…

Fac o pauză şi deschid televizorul. Canalele de ştiri anunţă numirea noului premier: Mihai Tudose. Noua ipostază de lucru-n ţară, creată tot de Liviu Dragnea, aruncă plaja românească între humor şi perplexitate: fonfăit, cu sacou şi pantaloni în aproximaţie stilistică, cu o biografie pe muchie de decenţă, Tudose îl întreabă pe Mihai „Cine este Dumnezeu”

Mă încearcă ispita : Dragnea de la PSD posteşte ? L-am văzut pe lider în lucrare, cu iţari şi rugăciuni în hore şi prin biserici, deci ar fi posibil să fi înţeles ce scria cuviosul Paisie Aghioritul: „Mai întâi să punem în lucrare smerenia şi dragostea şi numai după aceea privegherea şi postul.”. Vedeţi, Hristos vorbeşte întâi de cap şi apoi de faţă, întâi de suflet şi după aceea de trup.

De ce trebuie Dragnea să-şi dezrădăcineze patimile sufleteşti? (încep şi se desfac şi cele profesionale?). Cât i-o fi fost de folos plimbarea din veacul trecut  „la buturugi”, locul din pădurea de lângă Dunăre unde Dumnezeu i s-a arătat în chip de Moş lui Petrache Lupu de la Maglavit, ciobanul gângav şi analfabet, şi căruia i-a cerut să spună lumii să ţină sărbătorile şi să se lase de rele?.

Dragnea aleargă de-o viaţă, de la o funcţie la alta, de la P.D. la P.S.D., de la Bombonica la Ministerul de interne. Nu vede că toţi aleargă, şi nu ştie că numai unul ia premiul. Îndeamnă Sfântul Apostol Pavel: „Alergaţi, aşa ca să-l luaţi. Şi oricine se luptă se înfrânează de la toate (…) Eu deci aşa alerg, nu la întâmplare. Aşa mă lupt, nu ca lovind în cer, ci îmi chinuiesc trupul meu şi îl supun robiei ; ca nu cumva, altora propovăduind, eu însumi să mă fac netrebnic (1 Cor. 9, 24-27).

Până unde mergi, Liviu Dragnea? L-ai lăsat mai întâi pe Dumnezeu („Greu îţi este să izbeşti cu piciorul în ţepuşă”). Apoi te-a lăsat nevasta, Bombonica, după ce ai inversat Tristan cu Isolda şi partiturile dintr-o posibilă ilustrare muzicală Wagner-Bach. Te-ai înconjurat cu mazete şi marionete şi ai confundat Guvernul României cu fierăria lui Iocan (deşi aveai ce să mai înveţi de-acolo…).Ți-ai pus „prietenii” să lucreze pentru trebuinţele tale (v. OUG 13, v. numirile de premieri) şi ale celor care-ţi gâdilau orgoliile şi vanitatea.

Inconştient sau fără scrupule, ai creat marota cu Programul de guvernare, o colecţie de exagerări şi minciuni traduse din cuvinte sacre care au fost corupte. „Nici un fel de aur nu mai este potrivit pentru moneda limbajului.” (Claude Tresmontant, Sfântul Pavel şi Taina lui Hristos, Meteor Press, Bucureşti, 2015, Cap. Dragostea, pp. 125-129).

Când Dragnea va înţelege că marii eroi ai omenirii au cucerit ceea ce este cel mai greu de cucerit: pe sine însuşi, poporul român va fi mai liber şi mai fericit.

*

A doua zi la Slobozia a plouat. Văd ca printr-un geam cu raster ziua de mâine. Va fi praznic mare, Sfântul Petru nu va lăsa lupii să facă stricăciuni oamenilor, se vor împărţi mere, resturi de seminţe vor pluti pe ape curgătoare, precum sufletele după ce au părăsit trupurile…

Scrie Sfântul Apostol Pavel (1 Tes. 5, 1-6): „voi înşivă ştiţi bine că ziua Domnului vine aşa, ca un fur noaptea”.

*

Încotro mergem, Doamne?

Răzvan Ciucă

Slobozia, 28 iunie,

înainte de praznicul

Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide