Radu Ștefan Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri: „Am venit la Călărași, împreună cu doamna senator Pațurcă, pentru a spune mai bine ce înseamnă Start Up”

Vineri, 23 februarie, în amfiteatrul Colegiului Agricol „Sandu Aldea” din Călărași, studenții USAMV – filiala Călărași s-au întâlnit cu ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu Ștefan Oprea de la care au aflat care sunt modalitățile prin care se poate demara o afacere în cadrul programului Start Up, cui se adresează și care sunt prioritățile programului.

Întâlnirea, la care au mai participat secretarul de stat Ciprian Pandea, secretarul de stat Adrian Dobre, senatorul Roxana Pațurcă, deputatul Sorin Vrăjitoru, prefectul și subprefectul județului, s-a dorit un dialog deschis, din care ambele părți să obțină informații despre derularea acestui program.

Roxana Pațurcă, senator și fost profesor în cadrul Colegiului Economic Călărași, i-a îndemnat pe studenți să aibă curajul de a-și demara propriile afaceri, prin intermediul fondurilor nerambursabile oferite de programul Start Up, transmițându-le că le va oferi, în timp real, toate informațiile de care au nevoie.

„În calitatea mea de senator vă voi sta la dispoziție în cabinetul meu parlamentar cu orice informație ulterioară, pentru că nu avem un reprezentant pentru Călărași care să ofere informații în ceea ce privește programul Start Up. Încerc să mă informez cât mai mult posibil și să va stau la dispoziție.

În județul Călărași avem 17 licee din care 14 sunt cu profil tehnologic. În ceea ce privește liceele cu profil tehnologic, aș putea spune că m-am implicat destul de mult prin intermediul Târgului Firmelor de Exercițiu. Prin firmele de exercițiu, elevii și studenții participanți au învățat pas cu pas să-și creeze o anumită afacere, la nivel virtual, dar și să o gestioneze astfel încât ideea pe care au avut-o, cândva, să se concretizeze.

Din păcate, acest proiect se desfășoară doar la nivel teoretic, dar ne dorim ca aceste firme de exercițiu constituite la nivel virtual să devină firme reale după ce elevii împlinesc 18 ani. Pentru studenți avem, prin programul de guvernare, acele SAS-uri, Societăți Antreprenoriale pe Studenți susținute de un fond de investiții pentru studenți. Am să încerc să vă ofer detalii în timp real astfel încât să fiți informați ce fonduri puteți să accesați pentru a avea un business real în Călărași, pentru că ne dorim din tot sufletul, vorbesc ca și cadru didactic dar și ca reprezentant în Parlament și în Comisia de Buget Finanțe din Senat, să deblocăm acest spirit antreprenorial la Călărași, să aducem investitori la Călărași dar să avem și antreprenori autohtoni de renume care să ne reprezinte la nivel național.”

Ministrul Radu Ștefan Oprea a explicat care sunt domeniile finanțate de program și și-a manifestat speranța că județul Călărași va avea anul acesta mai multe proiecte de afaceri decât doar cele 37 depuse anul trecut.

„Start Up-ul este despre șansă, despre un început, un debut și despre ideea de a-ți lua destinul în propriile mâini și a încerca să realizezi ceva și a-ți împlini un destin în care să poți să fii fericit. Lucrul acesta este foarte important, să reușești în viață să ajungi într-un loc în care să muncești și să te simți împlinit.

Start Up este un program care dă șansa unui împrumut nerambursabil de 200.000 de lei pe o idee de afaceri. Are câteva priorități, încurajăm partea de producție, partea de IT, de industrii creative, dar nu numai. De ce suntem astăzi la Călărași?! Pentru că ne aflăm într-o etapă de consultare, de dezbatere și prezentare. Avem deja experiența unui an… am început anul trecut cu 10.000 de proiecte care au fost depuse, în fapt au fost 20.000 din care au fost selectate cle 10.000, și se află în diverse faze peste 8.000 de proiecte. Deja peste 700 de proiecte au și fost plătite. Cei care au aplicat pot veni cu cererea de plată până pe 26 septembrie, deci ne aflăm pe un drum absolut normal.

Am învățat din 2017 și vrem să-l îmbunătățim împreună cu dvs, cu ceilalți actori implicați, cu băncile, care ne sunt partenere, cu Fondul de Garantare, Fondul de Contragarantare, cu consultanții și vrem să vă oferim acele informații pentru ca, inclusiv la Călărași, să avem succes cu Sart Up-ul. Cifrele, din păcate, astăzi, nu sunt prietenoase cu ceea ce s-a întâmplat, și poate nu am comunicat noi suficient de bine, doar 37 de proiecte au reușit să treacă de prima verificare. 37 de proiecte, pentru potențialul Călărașiului, este puțin, și atunci am decis să vin împreună cu doamna senator alături de dvs să încercăm să spunem mai bine ce înseamnă Start Up, ideea de a crește spiritul antreprenorial.”

Secretarul de stat Ciprian Pandea a glumit vizavi de numărul de proiecte depuse de la Călărași, spunând că, deși au fost puține, din păcate, județul Călărași a fost peste Teleorman (județul liderului PSD Liviu Dragnea). Și aceasta le-a transmis studenților prezenți să profite de acest program și să gândească idei de afaceri.

„Așa cum v-am promis la început de an școlar, v-am spus că o să vă fim alături și iată-ne astăzi, din nou, alături de dvs împreună cu domnul ministru pentru a discuta despre Start Up. Așa cum a spus și domnul ministru, nu stăm foarte bine în ceea ce privește capitolul Start Up, dar, ca și o mică glumă, să știți că stăm mai bine decât județul Teleorman, iar asta nu poate decât să ne bucure. M-aș bucura ca și după întâlnirea de astăzi să aveți și mai multă încredere, să depuneți proiectele în care credeți, iar noi să vă sprijinim.”

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide