Rapița, cultura preferată a fermierilor călărășeni, după grâu

În ultimii ani, agricultorii din Călărași au început să cultive rapiță pe suprafețe din ce în ce mai mari, ajungându-se ca, în prezent, rapița să ocupe locul doi, în preferințele acestora, ca și suprafață cultivată, după culturile de grâu.

În judeţul Călăraşi, anul trecut, în campania de toamnă, din totalul de 410.108 ha teren agricol, a fost însămânțată suprafața de 202.272 ha, respectiv: grâu + secară + triticale – 117.772 ha, orz – 19.268 ha, rapiță – 63.389 ha, orzoaică de toamna – 1.018 ha.

Conform Direcției pentru Agricultura Județeană Călărași, anul trecut, producţiile de grâu, rapiţă, mazăre şi orz au fost cele mai mari din istoria ţării: Dacă spunem agricultură, cu siguranţă spunem cantitate şi calitate alimentară. Pentru prima dată în istoria agriculturii româneşti putem enumera nouă culturi agricole cu recorduri istorice obţinute în anul 2017, fiind contabilizate peste 26,87 milioane tone cereale, deci aproape 1,4 tone pe locuitor.  S-au realizat la grâu plus secară plus triticale – 10,16 milioane tone, cu o producţie medie de 4.836 kg/ha; la rapiţă – 1,68 milioane tone, cu o producţie medie de 2.844 kg/ha; la mazăre – 298,6 mii tone, cu o producţie medie de 2.766 kg/ha; la orz plus orzoaică – 2,04 milioane tone, cu o producţie medie de 4.942 kg/ha; la floarea soarelui – 3,16 milioane tone, cu o producţie medie de 2.725 kg/ha; la soia – 405,3 mii tone, cu o producţie medie de 2381 kg/ha; şi la porumb – 14,56 milioane tone, cu o producţie medie de 5854 kg/ha.

În datele mai sus prezentate se regăseşte şi profesionalismul fermierilor din Judeţul Călărași care, în anul 2017, au contribuit evident la aceste producţii medii istorice, obţinând la grâu o producţie medie de 5.390 kg/ha, 4.960 kg/ha la triticale, 5.730 kg/ha orz,  5.470 kg/ha la orzoaică, 3.130 kg/ha la rapiţă și 7.800 kg/ha la porumb, 3.050 kg/ha floarea soarelui 3.450kg/ha soia fiind uşor de observat depăşirea producţiilor medii pe ţară.”

Alexandru Chiriță gestionează un grup de firme care lucrează o suprafață de 2.800 ha pe raza a trei localități – Călărași, Modelu și Roseți. Din această suprafață, în anul agricol 2017-2018, au însămânțat 400 de ha cu sămânță de rapiță. Deși recunoaște că exisă anumite riscuri la  cultivarea acestei plante, managerul afirmă că avantajele sunt mult mai mari. La o producție medie de 3.000 kg/ha veniturile sunt substanțiale, având în vedere faptul că prețul oferit este de aproximativ 1.600 lei/tona de rapiță.

Dacă nu aplici tratamentele corespunzătoare riști să infestezi solul cu o boală foarte gravă, denumită popular putregaiul alb, și care îți poate afecta solul pentru o perioadă foarte lungă de timp”, ne explică Alexandru Chiriță.

Anul trecut au recoltat rapița de pe o suprafață de 650 de hectare, cu rezultate extraordinar de bune, 4.000 kg/hectar, dar spune că a fost cel mai bun an din punct de vedere meteorologic din toți cei 6 de când cultivă rapiță.

Pentru că producția este influențată în mod direct de calitatea semințelor de rapiță pe care le folosesc, Alexandru Chiriță spune că, în urma mai multor teste, rezlizate pe suprafețe mici, de aproximativ 20 ha, au decis că în zona aceasta cel mai bine se pretează hibrizii de rapiță DEKALB de la Monsanto.

Cu precădere folosim hibrizii Exstorm, care la noi a avut rezultate foarte bune, pentru că au o rezistență bună la scuturare. Anul acesta am încercat și Exception, un hibrid mai nou, și vom vedea ce rezultate avem. Este foarte important să alegi hibrizii potriviți care să se comporte bine în zona aceasta a Bărăganului și care să ofere producții mari”, a încheiat managerul Chiriță.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide