Recomandări ale DSP Călărași privind gripa aviară

Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virus A/H5N8 înalt patogen la păsări sălbatice în județul Constanța (precum și în șări învecinate României – Ungaria și Serbia), DSP Călărași face următoarele mențiuni:

– Sursa de infecție pentru păsările domestice o constituie păsările sălbatice.

– Infecția nu se transmite la om prin consumul de carne de pasăre/ouă prelucrate termic.

– Până la data prezentă, la nivel mondial, nu au fost detectate cazuri de infecție la om cu virusul gripal A/H5N8, dar infecția umană nu poate fi exclusă (OMS, 17 noiembrie 2016-  au fost detectate infecții umane cu virusuri gripale A H5 , dar acestea sunt rare și s-au înregistrat la persoane expuse la păsări bolnave sau moarte).

Recomandări pentru populație:

– Evitați contactul cu păsările care prezintă semne de boală.

Dacă aveti în gospodărie păsări:

  • Pentru a elimina riscul contactului păsărilor din gospodărie cu păsări sălbatice, tineți păsările într-un perimetru bine îngrădit, întrețineți igienic adăpostul și perimetrul acestora; nu uitați să vă spălați pe mâini de fiecare dată după ce ieșiți din perimetrul lor.
  • Nu permiteți copiilor să se joace cu păsări sălbatice.
  • Nu permiteți copiilor să atingă păsări bolnave și supravegheați-i să se spele bine pe mâini cu apă și săpun după fiecare atingere a unei păsări sau a unui ou.
  • Dacă semnalați semne de boală la păsări, nu le atingeți și anuntați medicul veterinar sau tehnicianul veterinar din localitate.
  • Dacă vedeți cadavre de păsări, nu le atingeți și anuntați medicul veterinar sau tehnicianul veterinar din localitate.

Mentionăm că desi nu au fost detectate cazuri de infectie la om cu virusul gripal A/H5N8, din măsuri de precautie , persoanele care au avut contact cu păsări confirmate cu gripă aviară vor fi supravegheate clinic pe o perioadă de 10 zile.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
CJ Călărași/21 de primării au primit bani din fondul de rezervă pentru salarii, întreținere drumuri și combustibil școli

În ședința de Consiliu Județean de săptămâna aceasta a fost aprobat proiectul de hotărâre privind repartizarea unor sume din fondul...

Închide