Sandu Manea: „Comuna Gurbăneşti a atras până acum aproape 4 milioane de euro”

Mircea Brânduşă. Comuna Gurbăneşti se află la aproximativ 25 de kilometri de Fundulea, distanţă care poate fi parcursă în cel mult 15 minute cu maşina sau o jumătate de oră cu mijloacele de transport în comun, ceea ce a făcut ca, în ultimii ani, multe familii din oraş să se retragă spre satele comunei. Localitatea este amplasată chiar pe stânga Văii Mostiştei, de o parte şi de alta a lacului cu acelaşi nume, şi are patru sate: Coţofanca, Preasna, Valea Presnei şi Gurbăneşti. Imediat ce ajungi în Gurbăneşti întâlneşti o rânduire parcă desprinsă dintr-un vechi sat românesc deoarece străzile şi trotuarele sunt bine îngrijite, spaţiul verde curat şi copacii tăiaţi. În Gurbăneşti s-au stabilit în ultimii ani mulţi tineri atraşi de condiţiile de trai, de liniştea localităţii, dar şi de faptul că este foarte aproape de capitala ţării.

„Preţurile sunt  mici  la terenuri şi case, însă prin strategia noastră ne-am gândit că nu putem dezvolta această comună decât dacă creăm un sistem de infrastructură şi utilităţi. Orice familie care doreşte să îşi construiască un cămin s-ar gândi prima dată unde să îşi găsească liniştea, apoi se gândeşte în cât timp va avea la poartă apa, canalul, telefonia, internetul, iluminatul, drumul asfaltat, trotuarul. Noi am încercat să dezvoltăm infrastructura, să ducem apă-canal, curent chiar şi în zonele unde nu sunt construite case în aşa fel încât să fie zona respectivă atractivă pentru cel care decide să îşi facă o casă”, spune primarul Sandu Manea. Strategia de a dezvolta astfel comunitatea a atras mai întâi la sat copiii sau nepoţii celor din Gurbăneşti, care au început să se întoarcă acasă şi să investească în casele părinteşti, în case noi, iar apoi comuna a devenit atractivă şi pentru alţii. Dacă ajungi la Gurbăneşti, nu poţi să nu observi că în toate satele sunt proiecte imobiliare în dezvoltare. Case mai mari sau mai mici aflate în construcţie, iar altele deja finalizate în care noii proprietari îşi fac ultimele retuşuri pentru mutarea în noul cămin. Primăria Gurbăneşti este chiar în centrul comunei. Sandu Manea este primar în Gurbăneşti de aproape 6 ani.

„În 2012, când am ajuns primar, veniturile noastre proprii erau de 70.000 de lei şi am moştenit o datorie de vreo 600.000 de lei. Nu ne puteam plăti nici salariile la Primărie, tot timpul ni se întrerupea iluminatul public, nu aveam bani pentru lemne la şcoli. Nici nu puteam vorbi de un buget de investiţii aşa cum orice administraţie ar trebui să aibă: are un buget de funcţionare şi unul de dezvoltare prin care să te gândeşti ce faci pe termen scurt, mediu şi lung în acea comunitate”, ne-a spus Sandu Manea. Edilul povesteşte că soluţia pe care a găsit-o atunci a fost atragerea fondurilor europene şi să transforme una dintre păşunile comunei în zonă pentru investiţii.

„Ştiţi cum e în administraţie. Oricât de mulţi bani ai avea, niciodată nu îţi ajung, iar fără bani nu te poţi dezvolta. Aşezarea geografică a noastră ne-a permis să exploatăm acest lucru şi în 2014 am luat decizia ca o parte a terenului nealocat din Gurbăneşti, care este aproape de drumul naţional să îl transformăm în zonă industrială. Atunci a apărut primul nostru motor propriu de dezvoltare”, explică Sandu Manea. El îşi aminteşte că, în prima fază, locuitorii au fost nemulţumiţi de această decizie, că a trebuit să îi convingă de necesitatea ei şi chiar a fost reclamat la DNA. „Atunci când faci ceva bun, se găseşte sigur cineva care să îţi pună beţe în roate. A fost o persoană care a sesizat atunci DNA şi Poliţia. Le-am demonstrat acelor oameni ce vrem să facem, cu cifre, şi am explicat că nu vrem să favorizăm pe nimeni, ci vrem o dezvoltare sănătoasă a comunei. Şi în final nu a fost nimic, au înţeles că totul era legal”, adaugă primarul Manea Sandu. El spune că nu se teme de DNA şi Poliţie deoarece îşi face treaba corect, cu simţ de răspundere şi respectând legile.

„Singurul lucru de care mă tem în viaţa asta este Dumnezeu. DNA şi Poliţia sunt instituţii care îşi fac treaba pentru respectarea banului public şi a legilor ţării. Dacă tot timpul m-aş teme nu aş îndrăzni să mai fac nimic. Am adus venituri importante la bugetul local. Nu suntem cea mai bogată comună din judeţul Călăraşi, dar din zona industrială, redevenţe, impozite pe profit, impozite pe clădiri şi maşini ne vin anual în jur de 96 milioane de lei”, mai spune primarul Sandu Manea. În perioada mandatelor sale, Sandu Manea a reuşit să atragă peste 4 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Oriunde mergi în Gurbăneşti nu poţi să nu observi pe anumite clădiri publice, pe drumuri sau în centrul satelor panouri pe care scrie că investiţiile au fost realizate cu fonduri europene. Dezvoltarea comunei Gurbăneşti s-a făcut, potrivit primarului Sandu Manea, cu ajutorul banilor europeni, cu fondurile alocate de Consiliul Judeţean şi prin programele PNDL – 2 care au fost o adevărată „bulă de oxigen” pentru comunitate. El susţine că tot ceea ce s-a făcut la Gurbăneşti în ultimii şase ani cu bani europeni se putea face în 150 de ani dacă era folosit doar bugetul propriu al comunei. „Marea dezvoltare a comunei a venit prin PNDL şi prin lucrările realizate în regie propie. Comuna Gurbăneşti a atras undeva aproape 4 milioane de euro, bani care au venit în comuna noastră, sumă prin care suntem angrenaţi într-un complex de proiecte europene. Totuşi, banii care au ajuns la Gurbăneşti ar însemna bugetul comunei, veniturile noastre proprii, pe următorii 150 de ani. Dacă nu am fi accesat PNDL, am fi avut nevoie de 150 de ani ca să facem ce am făcut”, susţine Sandu Manea.Aici lucrurile sunt simple: dacă respecţi ce ai scris în proiect, primeşti banii şi nu ai absolut nici o problemă.”

Fondurile alocate de Consiliul Judeţean şi banii proprii ai primăriei vor fi direcţionaţi către infrastructură, extinderea reţelelor de apă, dar şi pentru asfaltarea drumurilor de interes public local. Prin PNDL 2 vom realiza un proiect de infrastructură important pentru comunitate, în valoare de 2 milioane de euro, prin care se vor executa 9 kilometri asfalt stradal şi 9,6 kilometri de reţea de apă.

„Sigur că această investiţie pare spectaculoasă în condiţiile în care în România nu avem străzi asfaltate în unele oraşe sau ne chinuim de ani de zile să facem câţiva kilometri de autostrăzi. Noi considerăm că nu este ceva spectaculos, ci este un pas spre normalitate, aşa cum în comunele europene fiecare fermier se duce până la tarlaua lui pe asfalt sau pe un drum amenajat, aşa vreau să fie şi la noi în comună. Şi noi, cei de aici din Gurbăneşti, suntem ca şi ei, tot o comună europeană”, explică Sandu Manea. Iluminat public şi internet gratuit în spaţiile publice în satele componente ale comunei, alte proiecte îndrăzneţe ale primarului Manea. „Îmi doresc ca locuitorii din Gurbăneşti să beneficieze de internet şi wi-fi gratuit în toate spaţiile publice din satele aparţinătoare şi să poată merge în parcuri amenajate tot pe bani europeni”. În curând, localnicii vor putea să îşi achite online taxele şi impozitele, iar în următorii ani primăria vrea să dezvolte un sistem de info-chioşcuri în fiecare sat prin care cetăţenii să poată solicita să obţină online anumite acte de care au nevoie. „Doresc să implementez un proiect prin care o parte din iluminatul public să fie produs ecologic printr-o centrală eoliană şi cu ajutorul panourilor solare. Investiţia va fi  făcută tot cu bani europeni”, precizează Sandu Manea. Domnia sa susţine că dezvoltarea comunei Gurbăneşti în următorii ani va fi stimulată şi de alte investiţii aflate în stadiu de documentaţii tehnice, care vor da o nouă înfăţişare localităţii şi vor îmbunătăţii viaţa locuitorilor, cum ar fi:

-Asfaltarea DJ 305 care face legătura între satele Valea Presnei şi Gurbăneşti;

-Asfaltarea a 9,5 km străzi în satele Coţofanca, Preasna, Gurbăneşti;

-Înfiinţare 9,5 km conductă reţea alimentare apă în satul Coţofanca;

-Reabilitare, Modernizare, Dotare Şcoală Generală Gurbăneşti.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide