Săptămâna Francofoniei, marcată de elevii Școlii „Iancu Rosetti” Roseți

Mircea  Brândușă

An de an, la 20 martie, este celebrată Ziua internaţională a Francofoniei, zi în care cei peste 250 de milioane de francofoni din lumea întreagă îşi sărbătoresc limba maternă, prin manifestări culturale tematice, festivaluri de film, cercuri literare sau expoziţii artistice.

Organizaţia Internaţională a Francofoniei are ca principal obiectiv promovarea solidarităţii între cele 84 de state (58 de membri şi 26 de observatori), dar şi contribuţia la ameliorarea nivelului de viaţă pentru populaţiile sale, sprijinindu-le în elaborarea sau în consolidarea politicilor sau derulând politici internaţionale sau de cooperare.

În acest context, Școala Gimnazială „Iancu Rosetti” Roseți a derulat o acțiune având ca tematică Săptămâna Francofoniei, care a implicat elevi de gimnaziu, clasele V-VIII. Activitățile-atelier au vizat creativitatea elevilor dar și abilități de comunicare în limba franceză.

Sub coordonarea profesorilor de limba franceză, Țitei Cornelia Florentina și Manole Virginia Narcisa, copiii au creat postere, versuri, au vizionat filmulețe (Sur le pont D Avignon) și au recitat din lirica poeților Guillaume Apollinaire și Louis Aragon.

D-na bibliotecar/documentarist Decu Maria le-a vorbit copiilor despre tematica anuală a celor zece cuvinte francofone alese pentru a putea crea versuri, eseuri, caligrame: arabesque, composer, coquille, cursif/-ive, gribouillis, logogramme, phylactère, rébus, signe, tracé.

La acțiunea literară dedicată Francofoniei a fost prezentă și doamna director adjunct, Manciu Elena, care a felicitat cadrele didactice coordonatoare și pe toți elevii implicați în activitățile derulate.

Obiectivele urmărite in derularea acțiunii au fost: cresterea interesului pentru invățarea / cunoașterea Francofoniei, prin realizarea și expunerea unor planșe originale sau prezentări power-point.

La finalul acțiunii s-au făcut fotografii de grup, iar copiii au primit dulciuri. Ei au înțeles că limba franceză este una dintre cele mai răspandite în lume, fapt pentru care românii au un mare avantaj în învațarea limbii franceze, date fiind rădăcinile latine comune, precum și o multitudine de cuvinte împrumutate din limba franceză. Posterele și afișele realizate au rămas expuse în biblioteca școlii.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide