vineri, aprilie 19, 2024
AcasăCOMUNITATEȘcoala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” Călărași a obținut titlul de ”Școală Europeană”

Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu” Călărași a obținut titlul de ”Școală Europeană”

- Advertisement -

Luni, 20 mai 2013, a avut loc la Palatul Parlamentului festivitatea de decernare a titlului ”Școală Europeană”. Festivitatea a fost deschisă de ministrul Educației, Remus Pricopie.

La festivitate au participat: Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Senat; Gigel Paraschiv, Secretar de Stat pentru Învățământul Superior; Liliana Preoteasa, director general în Ministerul Educației Naționale; Marinica Stoian, inspector general în Ministerul Educației Naționale; Monica Calotă, director al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale; 3 parlamentari; delegațiile celor 64 de școli câștigătoare ale distincției.

Delegația școlii ”Nicolae Titulescu” a fost compusă din: prof. Mirică Niculai – director, prof . Adriana Constantin – director adjunct, prof. Adriana Olaru – responsabil cu programe europene și eleva Alexandra Tuță. Din partea Inspectoratului Școlar Județean Călărași au participat prof. Eufrosina Amza – inspector școlar general adjunct și prof. Nicolae Micescu, inspector pentru proiecte și programe educaționale.

Competiţia Naţională „Şcoala Europeană”, organizată de Ministerul Educației Naționale, se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar implicate în activităţi/programe/proiecte europene. La ediţia din acest an (a X-a ediție), s-au înscris 116 unităţi de învăţământ preuniversitar din 36 de judeţe şi din municipiul Bucureşti.

Cele 64 unităţi de învăţământ câșigătoare ale competiției au primit certificatul ”Școală europeană”, valabil 3 ani, placheta ”Școală europeană”, un buchet de trandafiri și urmează să mai primească un premiu de 5.000 lei. Doamna Ecaterina Andronescu a acordat din partea Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Senat o Diplomă de Merit fiecărei școli câștigătoare.

Evaluarea candidaturilor şcolilor înscrise în competiţie s-a realizat după următoarele criterii: coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor comunitare cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor comunitare în programul curent al şcolii, performanţele şcolare, asigurarea egalităţii de şanse, continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe comunitare, strategie şi modalităţi de implementare şi evaluare, strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor), dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană şi calitatea documentelor de candidatură (documentele manageriale din perioada 2010-2013, formularul de candidatură şi portofoliul ilustrativ).

Titlul de ”Școală Europeană” este o confirmare a dimensiunii europene a educației realizate de Școala Nicolae Titulescu – o școală de referință pentru învățământul călărășean. Am obținut această distincție pentru proiectele derulate în ultimii 3 ani, dintre care cel mai valoros este proiectul ”TIC – forța schimbării în educație” din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

Prin acest proiect, școala noastră a obținut 2 laboratoare de informatică complet echipate cu mobilier, echipamente IT de ultimă generație (50 calculatoare, 4 laptopuri, 2 videoproiectoare multimedia, 2 table interactive, 2 imprimante laser color, 2 multifuncționale) și o platformă e-learning aceesibilă online. Școala Nicolae Titulescu este unica școală din județul Călărași cu 3 laboratoare de informatică dotate la standarde europene.
Menționez și următoarele activități/proiecte/programe în care s-a implicat școala în ultimii 3 ani:

–         proiectul Grundtvig ”Weblog for Supporting the Migrants Integration

–         proiectul ”Aurul verde al Dunării”, la prima ediție (2011) a competiției ”Școală MaST TOP” din cadrul proiectului POSDRU ”MaST Networking – Calitate în dezvoltarea competențelor cheie de matematică, științe și tehnologii”; proiectul s-a clasat pe primul loc

–         cursuri de formare continuă Comenius (3 cadre didactice)

–         2 proiecte Leonardo da Vinci Mobilități VETPRO coordonate de ISJ Călărași (5 cadre didactice)

–         1 proiect iEARN

–         1 proiect LeAF

–         10 proiecte eTwinning.

Performanțele obținute de elevi la olimpiadele și concursurile școlare, activitățile educative realizate cu parteneri locali/naționali, schimburile cultural-artistice în cadrul parteneriatului dintre școala noastră și Asociația MOCAPI din Rivery, Franța, au contribuit de asemenea la obținerea distincției ”Școală Europeană”.

Niculai Mirică, directorul Școlii ”Nicolae Titulescu”, a declarat:

Acest titlu ne onorează, cu atât mai mult cu cât suntem prima (singura) școală din județ care a obținut această distincție. În același timp, ne obligă să ne menținem la standarde europene prin perfecționarea abilităților de cooperare europeană, prin implementarea experienței dobândite în proiectele derulate, prin valorizarea competenţelor formate, prin inovare didactică. Mulțumim Inspectoratului Școlar Județean Călărași care ne-a mobilizat în implicarea de activități și proiecte europene, ne-a sprijinit și îndrumat în realizarea obiectivelor asumate. Acestă distincție reprezintă un nou și valoros succes în palmaresul Școlii Nicolae Titulescu, un motiv de mândrie pentru elevi, cadre didactice și părinți. Ne propunem ca peste 3 ani să fim din nou printre câștigătorii competiției!

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite