Senator PNL Răducu Filipescu: „Nu suntem de acord cu trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei”

Senatorul PNL Răducu Filipescu a declarat, la finalul săptămânii trecute, că formaţiunea din care face parte contestă decizia de a se transfera Inspecţia Judiciară de la CSM la Ministerul Justiţiei. Acesta a afirmat că PNL va contesta la Curtea Constituţională actul normativ, dacă va fi cazul.

„Despre aşa zisele legi ale justiţiei, modificările astea, noi avem nişte obiecţiuni foarte clare pe care le vom susţine, şi pe aceasta o s-o atacăm la CCR dacă va fi cazul. Noi (n.r. PNL) nu suntem de acord cu trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei. Şi nu vreau decât să vă creez o simplă imagine: Inspecţia este la Minister şi decizia o ia domnul Iordache, să zicem, pentru că astăzi spunem că domnul Toader nu este om politic, nu este direct, dar ascultă de politic. Dacă vine un gen de Iordache şi el numeşte Comisia, el coordonează Comisia şi el dă note, vă daţi seama că lucrurile sunt total în mâinile partidului de guvernământ. Astăzi sunt ei, mâine poate venim noi, dar şi noi, ca şi ei, o să ne folosim de aceste pârghii şi, probabil, va fi o zonă foarte periculoasă şi momente foarte grele.”, a spus Filipescu.

De asemenea, senatorul liberal consideră că numirea procurorilor şefi de către ministrul Justiţiei este o interferenţă a politicului în justiţie.

„Imaginaţi-vă că ar putea fi ministru domnul Iordache care să numească procurorii şefi din toate judeţele… Vă daţi seama… Am căzut de acord, noi liberalii, să ne opunem şi să o atacăm. O a treia problemă este aceea că procurorul şef ar putea interveni în decizia pe care o ia un procuror de caz, nu neapărat asupra legalităţii ci şi asupra motivaţiei şi a obiectului acuzaţiei. La ora actuală procurorii sunt liberi să ia orice decizie, justiţia spune dacă e bună sau nu. Dacă se produce această modificare, procurorul poate să spună dacă ai greşit din punct de vedere legal şi să acţioneze din punct de vedere moral, adică să dea o soluţie în diverse speţe. Dacă ar fi Iordache ministru, tot îl dau pe el exemplu, ar numi el procurorii şefi, aceştia ar numi procurorii şefi de secţie, ş.a.m.d., deci de aici totul se transformă în politică pură. Practic, prin aceste legi justiţia este subordonată în mod indirect politicului. Ceea ce ar fi o catastrofă!”, a conchis Filipescu.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide