Senator Roxana Paţurcă: „Fondurile europene sunt alocate cu eforturi şi implică multe avantaje, absorbţia lor depinde de noi!”

Într-o postare pe pagina sa de facebook, senatorul PSD călărăşean Roxana Paţurcă face apel la o implicare mai activă în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, care pot contribui într-o măsură foarte importantă la dezvoltarea comunităţilor din România.

„Peste 3,5 miliarde euro, fonduri nerambursabile, a încasat România în anul 2017. Potrivit datelor centralizate de Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), la data de 19 ianuarie, 1,09 miliarde euro este suma primită de la Comisia Europeană (CE) cu titlul de rambursare pentru programele operaţionale gestionate de MDRAPFE şi finanţate din fonduri europene structurale şi de investiţii (cu excepţia programelor de cooperare teritorială europeană), ceea ce reprezintă 4,83%.

2,5 miliarde euro este suma totală primita de la CE pentru aceleaşi programe, incluzând sumele rambursate si prefinanţările, echivalent a 11,07%.

Peste 1,37 miliarde euro (6,09%) însumează plăţile către beneficiari, din care 1,23 miliarde euro au fost deja solicitaţi CE prin cereri de plată.

La sfârşitul anului 2017, sumele erau foarte apropiate celor de mai sus, singura diferenţă fiind legată de plăţile către beneficiari, unde procentul a fost de 6,03%, respectiv 1,36 mld euro.

Pe fondurile Structurale şi de Investiţii Europene (ESI), inclusiv PNDR şi POPAM, gestionate de MADR, rata rambursărilor este de peste 10%.

1,7 miliarde euro este suma încasată prin Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA).” – facebook Roxana Natalia Paţurcă.

Din datele prezentate, se poate constata că România nu reuşeşte încă să profite de oportunităţile oferite de disponibilitatea acestor fonduri, procentele de absorbţie fiind foarte mici, ceea ce, în accepţiunea senatorului, ar trebui să se schimbe cât mai repede.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide