Tradiția Bobotezei, păstrată an de an de Primăria Dichiseni!

Mircea Brândușă. Sărbătorile de iarnă ale comunei Dichiseni au luat sfârșit prin Bobotează și întrecerea tradițională a cailor.

Au fost foarte mulți oameni din Coslogeni, Satnoeni, Dichiseni, dar și din alte localități, care au auzit despre tradițiile locale și care au fost dornici să le urmărească.

Primăria comunei Dichiseni, prin primarul Iulian Radu, a organizat miercuri 6 ianuarie 2016, de Bobotează, un eveniment special pentru comunitate.

Alături de slujba religioasă prilejuită de Botezul Domnului, enoriaşii au asistat la aruncarea crucii în toate cele 3 sate.

La Coslogeni au fost 2 participanți, câștigător fiind Ion Ștefan care a fost recompensat cu 200 lei.

La Satnoieni s-au aruncat în apă 5 concurenți, câștigător fiind Petcu Andrei care a primit din partea primarului 250 lei.

La Dichiseni 5 tineri s-au aruncat în apă după cruce câștigător fiind Crudu Gheorghe care a fost recompensat de primarul Iulian Radu cu 250 lei.

Apoi, locuitorii prezenți la sărbătoare au  participat la o acţiune prin care zeci de cai au primit botezul în această zi sfântă.

„Botezul cailor este un eveniment care reprezintă o tradiţie a locului, fiind organizat de Primărie şi Consiliul Local în centrul localităţii an de an şi constă într-o competiţie de frumuseţe, viteză şi putere a cailor crescuţi de oamenii din comună”, declara înaintea concursului primarul Iulian Radu.

Primarul, viceprimarul comunei, dar şi consilierii locali cărora li s-au alăturat sute de locuitori, printre aceştia şi destul de mulţi crescători de animale au fost impresionaţi de frumuseţea cailor participanţi.

Conform regulamentului stabilit al competiţiei, participanţii s-au putut înscrie la patru probe de concurs, respectiv: frumuseţe atelaj, frumusețe cal, viteză şi tracțiune atelaj.

Nu au lipsit nici premiile, care s-au dovedit consistente în material de harnașament.

Mai exact, cei clasați pe locul I au primit câte un căpăstru cu salbă în valoare de 700 lei; cei clasați pe locul II câte un căpăstru fără salbă în valoare de 500 lei; cei clasați pe locul III – dârlogi cu salbe în valoare de 300 lei. Au fost oferite și 20 de bice ca mențiune pentru ceilalți participanți.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o masă oferită de primăria Dichiseni care a constat în fasole cu costiță, cozonaci și foarte mult vin fiert.

Celor prezenți și nu numai primarul Iulian Radu le-a transmis următorul mesaj: „Vă doresc un an cât mai bun, să fim cu toții sănătoși, mai buni și mai norocoși în 2016. Vă invit să promovați în orice prilej, cu orice ocazie comuna Dichiseni și să nu uitați că tradiția  este parte a sufletului nostru! La mulți ani!”

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
2000 de participanți la Slujba de Bobotează de la Roseți

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul...

Închide