Vezi ce a făcut fostul deputat călărășean Iosif Armaș cu cele 9.960.680 kg de zahăr din rezerva de stat

Conform unui comunicat DIICOT, la  data de  06.04. 2016  procurorii  D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caraş Severin împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au efectuat un număr de 17 percheziţii domiciliare  pe raza  municipiului București şi a judeţelor Caraș-Severin, Timișoara și Ilfov în cadrul unei acţiuni vizând  destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de     delapidare și complicitate la delapidare,    bancrută frauduloasă și complicitate la bancrută frauduloasă şi abuz în serviciu.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că suspecții au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, având drept scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia și totodată, însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute din valorificarea acestor active.

S-a reţinut că privatizarea SC HERCULES SA Băile Herculane a avut loc la data de 28.08.2001 ocazie cu care a fost  cumpărat pachetul majoritar de 40,92 % de către SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA, societatea controlată de către liderul grului infracţional şi  care la data respectivă deținea 68 % din acțiuni.

În perioada 2001-2006, în baza unor relaţii contractuale, suspectul a preluat de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale cantitatea totală  de 9.960.680  kg zahăr pe care ulterior nu l-a restituit producând un prejudiciu ANRSPS în cuantum de 43.288.697,99 lei.

De asemenea, s-a reţinut că începând cu luna martie 2008, prin folosirea de mijloace frauduloase,  suspectul,  în calitate de acționar majoritar în cadrul SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA București  a determinat ca datoriile pe care societatea le avea şi care se afla în procedura generală de insolvență să fie recuperate de către creditori de la SC HERCULES SA Băile Herculane.
În acest scop, suspectul a constituit un grup infractional organizat care a avut ca scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia în dauna creditorilor reali ai SC Argirom International SA și totodată, însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute.

În atingerea scopului infracţional, începând cu anul 2008 SC HERCULES SA a contractat împrumuturi de la mai multe persoane  în baza unor contracte de împrumut care constituiau titluri executorii, cu dobânzi anuale mult mai mari decât dobânda legală, respectivele împrumuturi fiind  garantate cu bunurile societății .

Întrucât respectivele  împrumuturi nu au putut fi restituite în termenul stabilit (un termen de altfel, foarte scurt )  s-a procedat la executarea unor imobile aparținând SC HERCULES SA, prin intermediul executorilor judecătorești.

În paralel cu contractarea unor împrumuturi vădit dezavantajoase pentru societate, suspectul a procedat şi la vânzarea directă a unor active. Astfel,au fost delapidate  sume de bani din patrimoniul SC HERCULES SA prin folosirea de justificări nereale.

În acest scop, în perioada 2009-2015 liderul grupului a racolat un alt suspect a cărui activitate infracţională a constat în  încheierea unor  antecontracte de vânzare cumpărare sau promisiuni de vânzare cumpărare fictive prin care au fost scoase  din patrimoniul SC HERCULES SA un număr ridicat de imobile de mare valoare.

În cauza se efectuează cercetări şi faţă de funcţionari publici din cadrul Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională este de aproximativ 123.325.726 lei (circa 30 milioane euro).

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, a Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara și a Inspectoratului de Poliție Judeţean Caraş-Severin.

La acțiune au participat și jandarmi.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide