Victor Manea: „Cu două luni înainte de finele anului, taxele şi impozitele au fost colectate în procent de 80% în comuna Lupşanu”

Mircea Brânduşă. Pe parcursul celor 3 mandate de când este primar al comunei Lupşanu, inginerul Victor Manea a fost consecvent politicii de asigurare a unor condiţii de viaţă cât mai bune pentru concetăţenii săi. De asemenea, de-a lungul anilor a demonstrat cu prisosinţă că activitatea sa în fruntea primăriei a fost una pozitivă, care a avut ca scop realizarea unor proiecte sau a unor lucrări cu finanţare europeană. În interviul de mai jos, Victor Manea face un scurt bilanţ al celor 12 ani de mandat ca primar, trecând în revistă proiectele realizate în acest interval, prezintă situaţia încasărilor la bugetul local şi face cunoscute proiectele aflate în curs de realizare precum şi a celor care sunt prioritare pentru mandatul în curs.

Rep: D-le primar, tranzitând comuna Lupşanu se vede clar că cele cinci sate componente, Plevna, Radu Vodă, Lupşanu, Nucetu şi Valea Rusului au cunoscut schimbări vizibile în mandatele dvs.. Cum a fost posibil acest lucru?

V.M.: Dezvoltarea economică, socială, echilibrată teritorial şi durabilă a comunei noastre s-a putut realiza în primul rând prin îmbunătăţirea condiţiilor infrastructurale ale celor cinci sate. Afirm acest lucru întrucât starea infrastructurii influenţează în mod direct investiţiile şi mai apoi reprezintă premisa oricărei dezvoltări economice susţinute. Fie că vorbim de infrastructura rutieră, de cea de utilităţi, de educaţie sau socială, acestea necesită îmbunătăţiri în vederea creşterii interesului de atractivitate a comunei noastre. Pentru atingerea acestor deziderate, pornind de la cele mai stringente probleme ale comunităţii, primăria Lupşanu a iniţiat o serie de proiecte, utilizând fonduri europene şi naţionale.

Rep: Care a fost factorul determinant în accesarea fodurilor europene? 

V.M.: Se cunoaşte faptul că pentru accesarea unor astfel de fonduri cel mai important factor, pe lângă obligativitatea criteriilor de eligibilitate a proiectelor propuse pentru finanţare, este acela de a fi incluse în strategia de dezvoltare rurală a localităţii. Astfel, am avut şanse de a primi finanţare europeană.

Rep: Revenind la prezent, v-aş ruga să ne spuneţi ce e nou şi ce e vechi în administraţia publică Lupşanu?

V.M.: Am să vă răspund retoric: „totul e nou şi totul e vechi!”. An de an, primăria Lupşanu încearcă să rezolve aceleaşi probleme pe care majoritatea unor astfel de instituţii le are, respectiv: rezerva bugetară pentru asigurarea serviciilor adresate cetăţenilor comunei la parametri cât mai înalţi.

Rep: Administrativ şi economic, cum se află aceste servicii la final de an?

V.M.: La capitolul economic, ne situăm bine. Cu două luni înainte de finele anului, taxele şi impozitele au fost colectate în procent de 80% şi nu există datorii către furnizorii de servicii externe. Totuşi, sunt îngrijorat de promisiunea guvernului de acum 3 luni în vederea alocării banilor necesari destinaţi plăţii asistenţilor personali cu grad 1 de handicap (47 de dosare). Până în acest moment, primăria Lupşanu nu a primit nici un leu şi va trebui să găsim soluţii pentru aceşti oameni.

Rep: În ceea ce priveşte inventiţiile realizate, care sunt cele mai importante?

V.M.: Toate proiectele derulate în aceşti ani au avut ca scop creşterea nivelului de viaţă al locuitorilor comunei. Astfel, au fost finalizate lucrări de asfaltare a străzilor Nicolae Titulescu şi Titu Maiorescu din satul Radu Vodă. S-au finalizat reţelele de alimentare cu apă potabilă în satele Plevna şi Radu Vodă. S-a reabilitat şi modernizat în proporţie de 100% iluminatul public stradal în satul Radu Vodă şi de-a lungul DN 3 Nucetu, Lupşanu, Radu Vodă, Plevna, din stâlp în stâlp prin montarea a 500 de lămpi cu tehnologie led. De 3 luni se lucrează la reabilitarea căminului cultural din satul Radu Vodă. S-au realizat cărţile funciare pentru toată reţeaua stradală din satele Radu Vodă şi Plevna. S-a finalizat documentaţia tehnică pentru Strategia de Dezvoltare Rurală pe termen mediu, 2014-2020 a comunei Lupşanu.

Rep: Vă rog să faceţi cunoscute obiectivele dvs pentru mandatul în curs.

V.M.: Avem în vedere finalizarea în condiţii bune a proiectelor identificate în strategia de dezvoltare a localităţii respectiv: Alimentarea cu apă potabilă în toate localităţile; Finalizarea lucrărilor la căminul cultural care au ca termen data de 1 mai 2017; Terminarea procesului de realizare a cărţilor funciare în localităţile Nucetu şi Lupşanu; Înfiinţarea de alei pietonale de-o parte şi de alta a străzilor asfaltate în Radu Vodă; Modernizare drumuri prin lucrări de asfaltare – 10 km şi pietruire – 15 km în toate satele comunei.

Rep: Există interes în rândul investitorilor pentru a deschide afaceri în Luşanu?

V.M.: Fiind o zonă primordial agricolă, foarte puţini oameni de afaceri şi-au manifestat interesul şi doar în vederea industriei uşoare şi anume, înfiinţarea unor fabrici de confecţii textile. Primăria neavând spaţiile necesare, aceştia şi-au îndreptat atenţia către oraşul Lehliu.

Rep: Cum vă doriţi să fie campania electorală privind alegerile parlamentare din 11 decembrie? Populaţia comunei este interesată să iasă la vot?

V.M.: Sper să fie o campanie normală şi corectă din punctul de vedere al candidaţilor. Nu pot da un răspuns cu privire la numărul de locuitori care vor ieşi la vot. Acesta va fi determinat de modul în care fiecare candidat va şti să capteze interesul locuitorilor comunei noastre.

Rep: Care este mesajul dvs. pentru cetăţenii comunei Lupşanu?

V.M. Să aibă speranţa unei vieţi cât mai bune. Le doresc tuturor sănătate.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide