Victor Manea: „Las la Primăria Lupşanu proiecte ce însumează peste 80 milioane lei”

Mircea Brânduşă. Primarul comunei Lupşanu, Victor Manea (PSD), a anunţat încă din primăvară că, în urma unei analize, a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat, pentru a lăsa şansa unor colegi mai tineri, care, în opinia sa, vor putea gestiona corespunzător activitatea instituţiei pe care a condus-o 16 ani. Într-o discuţie recentă, domnia sa ne vorbeşte pe larg despre administraţia locală Lupşanu.

Rep: Domnule Victor Manea, ce va determinat să nu mai candidaţi pentru un nou mandat de primar al comunei Lupşanu?

V.M.: Decizia asta am luat-o ca urmare a unei analize, n-a fost o decizie emoţională. Sunt convins că experienţa pe care am acumulat-o aici este utilă, dar la un moment dat şi generaţia care vine după noi trebuie să aibă o şansă, şi a nu ţine cont de lucrul acesta nu e un act de colegialitate, de altruism, de cum vreţi să-i spuneţi. Dacă aveam îndoieli legat de capacitatea colegilor mei mai tineri, de a administra în viitor, poate că ezitam. Dar sunt convins că o pot face.

Rep: Domnule Manea, ca o comparaţie, cum era comuna Lupşanu în 2004 când aţi preluat-o şi cum arată acum?

V.M.: În 2004, când am venit la conducerea primăriei Lupşanu, nu erau proiecte şi nu era nici buget. Portofoliul de proiecte în lucru sau în achiziţie, cu finanţare asigurată, în acest moment, înseamnă peste 80 de milioane lei, peste 4 de milioane de euro şi dacă l-am raporta la viitorul mandat, ar însemna investiţii de aproape 20 de milioane lei în fiecare an. Eu cred că portofoliul de proiecte pentru comuna Lupşanu este asigurat pe cel puţin 4ani de acum încolo. În concluzie, comuna Lupşanu are în acest moment un portofoliu de proiecte consistent şi care cred că acoperă o mare paletă din nevoile satelor aparţinătoare comunei, are documentele pragramatice pentru viitor. Important e să fim sănătoşi şi să beneficiem cu toţi de efectele acestor proiecte.

Rep: În acest context, prezentaţi câteva date privind principalele repere ale investiţiilor şi proiectelor derulate în cei 16 ani,precum infrastructura rutieră, reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare, iluminatul public stradal, etc.

V.M.: În ceea ce priveşte drumurile comunale, s-au încheiat lucrările de modernizare a străzilor în satele Plevna şi Radu-Vodă, precum şi realizarea obiectivului de investiţii cu îmbrăcăminte bituminoasă uşoară IBU, în localitatea Nucetu; S-au finalizat obiectivele de investiţii privind înfiinţare sistem centralizat de alimentare cu apă în satul Radu-Vodă şi înfiinţare sistem centralizat de alimentare cu apă în satul Plevna; A fost realizată reabilitarea sistemului de iluminat public pe străzile secundare din localităţile Plevna, Nucetu şi Lupşanu; S-a realizat reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural din localitatea Radu-Vodă şi împrejmuirea acestuia; Biblioteca îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu renovat 100%, modern, încălzit şi luminos. O încăpere este destinată colecţiilor bibliotecii, iar cealaltă calculatoarelor racordate la internet unde toţi utilizatorii le pot accesa gratuit. Au fost întocmite cărţi funciare pentru străzile ce aparţin comunei în vederea depunerii de proiecte de reabilitare şi modernizare;

Rep: Care sunt proiectele în derulare pe care le lăsaţi viitorului primar pentru a fi finalizate în următorii 4ani?

V.M.: Modernizare străzi în comuna Lupşanu, jud. Călăraşi, în valoare totală de 12.814.000 lei pentru 12 km, care este în faza de autorizare a execuţiei lucrărilor şi care va primi finanţare prin Compania Naţională de Investiţii; Actualizarea Planului Urbanistic General al comunei Lupşanu; Realizare Cărţi funciare păşuni comunale; Înregistrare sistematică conform programului naţional de cadastru şi carte funciară; Racordarea la reţeaua de gaze a satelor aparţionătoare comunei Lupşanu; Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată pentru aria de operare a operatorului regional în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa,în perioada 2014-2020 prin POIM – în care este inclusă şi comuna Lupşanu.

Rep: Acum, cu puţin timp înaintea alegerilor locale, care este starea primăriei Lupşanu din punct de vedere administrativ, economic şi social?

V.M.: Economic, la momentul de faţă UAT Lupşanu nu înregistrează datorii şi nici arierate către prestatorii de bunuri şi servicii. Nu sunt întârzieri la plata drepturilor salariale ale asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi a îndemnizaţiilor lunare pentru persoane cu handicap grav şi accentuat. Din punct de vedere administrativ, serviciile din subordinea instituţiei lucrează în parametric optimi, asigurând cetăţenilor comunei servicii prompte şi de calitate

La capitolul social, primăria înregistrează un număr de 65 cazuri de persoane cu dizabilităţi şi un număr de 12 dosare de ajutor social, conform legii 416/2001, pentru care s-au distribuit pachete de igienă şi cu alimente prin programul European POAD.

Rep: Care va fi activitatea dumneavoastră după alegerile locale?

V.M.: Evident că mi-am facut un proiect. Am un proiect şi după viitor, nu legat neapărat de administraţie, nu legat neapărat de politică, dar iau în calcul să-mi valorific experienţa şi în zona administrativă şi în zona politică. Dar mai am un proiect care este independent de cele două, în sfera activităţii personale.

Rep: După 16 ani în slujba concetăţenilor dumneavoastră, ce mesaj le transmiteţi, ţinând cont că din 27 septembrie nu veţi mai fi primarul comunei Lupşanu? Dar, colegilor şi succesorului dumneavoastră?

V.M.: Cât de bun ar fi un om, de unul singur nu le poate realiza pe toate. Despre realizările din aceşti 16 ani, nu eu trebuie să vorbesc, vorbesc faptele pentru mine, dar cert este că tot ceea ce s-a făcut a fost lucru în echipă, echipă de care sunt mândru. Tocmai de asta dragi colegi vă îndemn să rămâneţi la fel de fideli profesiei şi să aveţi grijă de oamenii comunei noastre. Succesorului meu îi transmit rugămintea de a continua ce am început să fac împreună cu echipa, să realizeze ce nu am reuşit, să ofere locuitorilor motive de mulţumire şi să respecte regulile administraţiei publice locale. Locuitorilor le mulţumesc pentru încrederea acordată şi le doresc multă sănătate şi bucurii sufleteşti!

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide