Victor Manea: „Vine o vreme când trebuie să ştii să te retragi, indiferent de funcţia pe care o ocupi!”

Mircea Brânduşă. Şoc total la Primăria Lupşanu! Primarul Victor Manea a lăsat de înţeles că se retrage din cursa pentru un nou mandat de edil al comunei. Într-un interviu acordat ziarului Obiectiv, Victor Manea a vorbit despre o posibilitate de neconceput în urmă cu câţiva ani: aceea de a nu mai candida pentru un nou mandat în fruntea comunităţii. Pe cine ar putea miza PSD în locul domniei sale? Este o întrebare la care deocamdată este greu de răspuns, mai ales că Manea şi-a tot anunţat ferm intenţia de multă vreme de a nu mai candida, iar faptul ca el a renunţat la cursă a luat PSD orecum pe nepregătite. Totuşi, există persoane în PSD care în mod sigur ar fi interesate de postul de primar al comunei Lupşanu şi ar fi chiar trecute deja prin experienţa administrativă. Este vorba despre Ştefan Câmpulungeanu, sprijinit de Iulian Iacomi, preşedintele PSD, Marian Năstase, viceprimar în exerciţiu şi eternul perdant în alegerile locale din Lupşanu, Iosif Sicu. În materialul de mai jos, Victor Manea face un bilanţ al mandatelor sale: ce spune că a făcut bun în fruntea comunei, ce crede că nu a realizat, cum arată proiectele din ultimii ani, unde şi ce planuri are încă primarul pentru „prelungirile” mandatului actual. Să mai spunem că Victor Manea se află la finalul celui de al patrulea mandat. Manea a câştigat alegerile din iunie 2008 la o diferenţă mare de voturi de contracandidaţii săi, prezentându-se în faţa electoratului cu importante proiecte publice inedite la acea vreme.

Rep: Domnule Manea, de ce nu mai doriţi să fiţi primar?

V.M.: Vine o vreme când trebuie să ştii să te retragi, indiferent de funcţia pe care o ocupi. 16 ani în administraţia publică, în slujba cetăţeanului, înseamnă mult. Eu consider că mi-am făcut datoria faţă de concetăţenii mei. Acum trebuie să las pe alţii mai tineri, sunt obosit şi poate afectat că nu am realizat mai mult.

Rep: Despre cei 16 ani de mandat ce ne puteţi spune?

V.M.: Am încercat să răspund dorinţelor locuitorilor, prin solicitări financiare la nivel judeţean şi guvernamental, pentru realizarea proiectelor necesare.

Rep: Care consideraţi că sunt cele mai importante realizări ale Primăriei Lupşanu în aceşti ultimi 16 ani?

V.M.: Cel mai important pas făcut de primărie este acela de a se deschide şi mai mult către comunitate, către lumea din afara profesiei de funcţionar public, adică către cei pe care trebuie să îi servim prin pregătirea noastră. A existat totuşi un reflex pe care îl au în general membrii unei profesii, anume acela de a se considera singurii îndreptăţiţi să discute problemele acelei profesii, în cunoştinţă de cauză, păcat în care cad şi primarii, dar pe care am încercat şi cred că am reuşit, într-o anumită măsură, să îl atenuez în aceşti ani, uşa biroului meu fiind deschisă în permanent şi pentru toată lumea. Primăria este o instituşie publică, a întregii comunităţi, unde oamenii consideră că îşi pot rezolva problemele, şi în fapt acesta este adevărul. Acum 16 ani am preluat o comună fără reţea de apă potabilă, cu drumuri de pământ, cu un iluminat stradal deficitar, fără canalizare, fără trotuare, fără multe facilităţi pe care azi locuitorii le au.

Rep: Ce nu aţi reuşit să puneţi în aplicare din proiectele gândite la început de prim mandat, dar şi pe parcursul celorlalte trei?

V.M.: Ca nou venit e foarte greu să schimbi mentalitatea într-o administraşie publică care s-a format cumva de la sine şi nu se poate ameliora decât dacă oamenii se schimbă, sau sunt schimbaţi în cazul în care nu au performanţele şi mai ales atitudinea necesară. Personalul primăriei nu este, cu excepţiile remarcabile de care ne bucurăm, la nivelul de care avem nevoie. Comunicarea cu cetăţenii e încă greoaie, deşi unele administraţii au progresat, relaţia cu locuitorii nu e destul de simpatică, cum spunea inspirat unul dintre primarii din Ungaria, acolo unde am participat nu de mult la un eveniment cultural. Nu am reuşit să progresăm cum ne-am dorit cu sistemul de formare continuă, foarte dificil de finanţat şi aplicat astfel încât să fie şi performant şi accesibil tuturor funcţionarilor şi fără riscul de a fi transformat în scopuri comerciale de un prestator sau altul. Altă nereuşită este legată de faptul că nu am reuşit să introduc reţeaua de gaze naturale, un serviciu de care are mare nevoie cetăţeanul modern. Nu în ultimul rând, mă doare faptul că sportul şi în special fotbalul nu mai este îndrăgit şi practicat la noi în comună. E o problemă fundamentală de strategie şi trebuie continuat în această direcţie cu un proiect major de viitorul primar, indiferent cine va fi, căruia îi transmit încă de pe acum, mult succes în activitate, Şi, dacă va considera că are nevoie de un sfat, telefonul meu va fi deschis pentru dumnealui. Doresc să le mulţumesc locuitorilor pentru încrederea şi sprijinul acordat.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide