Zilele Comunei Jegălia, 3 zile de distracție pentru locuitori

Mircea Brândușă. „Ținând cont că această sărbătoare este stabilită de mult timp pe data de 8 septembrie, zi în care ortodoxia sărbătorește NAŞTEREA SFINTEI FECIOARE MARIA, iar în acest an a căzut într-o zi de vineri, Consiliul Local a hotărât ca acest eveniment să se deruleze timp de trei zile. Cheltuielile cu zilele comunei nu sunt din bugetul local care este foarte sărac. Nu ne-am permis să alocăm o sumă de bani și pentru alte activitați de acest gen. Peste 80% sunt bani strânși din donații și sponsorizări ale fermierilor din localitate și a altor persoane  de bine cărora le mulțumesc pentru sprijinul acordat pentru organizarea acestui eveniment de mare însemnătate pentru comunitatea noastră”, a declarat primarul  Aurel Vasile în debutul sărbătorii.

Manifestările dedicate zilei comunei au debutat vineri cu o slujbă oficiată de soborul de preoți de la bisericile din comună. De asemenea, corul bisericii a oferit un moment de binecuvântare și de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate peste această străveche așezare și peste oamenii săi, demni de toată isprava. Pentru că acest eveniment s-a desfășurat la inițiativa primarului Aurel Vasile, domnia sa  a transmis locuitorilor următorul mesaj: „Bun venit musafirilor noștri, mici și mari, deopotrivă! Astăzi sărbătorim zilele comunei Jegălia, odată cu belșugul toamnei, dovada hărniciei și a muncii oamenilor. Cele trei zile să ne fie spre bucurie, împăcare și împărtășire. Dar și de mândrie pentru tot rodul muncii fiecăruia în parte, fie el în familie, la școală, la un birou, la un atelier sau la ogor! Sau la sala de repetiții, precum artiștii aici prezenți, și pe care îi salut cu bucurie! La Mulți ani Jegălia!”

Cum nu poate fi sărbătoare fără cântec, joc și voie bună, organizatorii au oferit miilor de oameni prezenți un program special, pentru ca distracția să îi însoțească pe tot parcursul acestor trei zile minunate. Vineri seară programul artistic a fost deschis de elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia, alături de frații comunei Jegălia, invitați speciali din localitatea Nișcani – Republica Moldova.

Doamna director Cristina Dumitru a rostit un mesaj în deschiderea acestui eveniment. „Bună ziua! Ziua comunei Jegălia este un eveniment care are la bază dorința comunității locale de a-i aduna în același loc pe oameni, pentru a petrece momente frumoase alături de familie, de cei dragi, dar și de consăteni. Printre surprizele pregătite de organizatori, am dorit să vă pregătim și noi un program artistic susținut de elevii școlii noastre, tinere vlăstare ale comunității de aici. Prin participarea noastră am vrut să demonstrăm că și cei mai mici dintre fiii satului respectă comunitatea în care cresc și am dorit, și probabil vom reuși, să aducem bucuria în sufletele dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru susținere celor implicați, le mulțumesc copiilor pentru dorința de a fi prezenți la această acțiune și nu în ultimul rând, mulțumesc cadrelor didactice implicate care vor însufleți atmosfera prin programul prezentat: d-nele Paraschiv Lenuța, Crăciun Daniela, Ilie Petruța, Dobre Marilena, Olteanu Mădălina, Voicu Oana și dl Ion Vasilică”.

Floricelele Jegăliei au încântat asistența cu un dans popular iar elevii din Nișcani au adus un plus de energie și culoare, prin dansul țigănesc prezentat. A fi gospodar este o onoare pentru orice cetățean. În acest sens, Aurel Vasile a premiat gospodarii celor trei sate ale comunei Jegălia, care au amenajat și întreținut gospodăriile, proiect inițiat în 2016. Mugurașii din Gâldău, îndrumați de doamnele învățătoare Ilie Petruța și Crăciun Daniela și de domnul învățător Ion Vasilică, au demonstrat că hora românească este simbolul înfrățirii tuturor românilor, nelipsind din viața satului.

Dansurile populare prezentate de elevii din Nișcani, au demonstrat legătura cu pământul nostru natal și păstrarea tradițiilor, portul specific fiecărei zone, cântecul și dansul popular. Ziua comunei este și ziua recoltei. Pentru a rememora unele activități, care cu câțiva ani în urmă erau atât de actuale, elevii clasei a II-a, ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Jegălia, coordonați de doamna învățătoare Paraschiv Lenuța, au pus în scenă un astfel de obicei, prin intermediul unui dans tematic, intitulat „Secerișul”.

A urmat un moment emoționant în care cuplurile comunei Jegălia care aniversează 50 de ani de căsnicie au fost premiate de primar. Mihaela Stratan, prin recitalul oferit, a reușit să cucerească și publicul fraților ei, de aici, din Jegălia.  Românii din Jegălia au răspuns prompt: „Frații, în veci vor fi frați!”. O bucurie autentică, frățească, lansată de primarul Aurel Vasile care a premiat delegația din Moldova. Petrecerea a continuat până târziu în noapte cu recitaluri oferite de: Mândrele, Geanina Manea, Cristian Rizescu și Alex Velea. Sâmbătă, peste 3000 de locuitori ai satelor de pe malul brațului stâng al Borcei au lăsat grijile deoparte și au fost prezenți la sărbătoarea comunei Jegălia.

Primarul Aurel Vasile a adresat un nou mesaj: „Bun venit, tuturor invitaților! Terasele la care veți putea gusta preparate la grătar, momentele artistice de pe scenă, care cu siguranță vă vor încânta și vă vor face să vă ridicați de la mese și să încingeți o horă, sunt dovada că oamenii gospodari trebuie, măcar din când în când, să și petreacă, bucurându-se de reușita muncii lor. La mulți ani, Jegălia!”. Grupurile „Tinere Speranțe” și „Boboceii” din comuna Borcea, sub îndrumarea doamnei educatoare Petcu Titița, au deschis programul artistic cu dans indian, dans grecesc, dans modern și hora.

Au urmat Ansamblurile Folclorice, Grâușorul din Jegălia, Cununița Grâului din Modelu, Mlădițele Dichiseniului și din Bulgaria, care au încântat asistența cu dansurile prezentate. Pentru atitudinea pozitivă față de creșterea animalelor, dorința de a munci, răbdare și abilitatea de a-și organiza propria muncă, fermierii comunei Jegălia au fost premiați la rândul lor de primarul Aurel Vasile. Cu ocazia sărbătoririi zilelor comunei Jegălia, Aurel Vasile, inițiatorul înregistrării mărcii „Pistelca de Jegălia” a realizat o demonstrație practică de confecționare a acestor pistelci, îmbrăcăminte tradițională a locuitorilor.

Pentru că în comuna Jegălia s-au format oameni cu merite și calități deosebite, Aurel Vassile a acordat titlul de cetățean de onoare unuia dintre fiii satului. Odată terminate festivitățile de premiere a început spectacolul de muzică populară. Larisa Petre a prezentat un colaj de melodii de petrecere. Petrecerea a continuat prin recitaluri excepționale oferite de Mariana Căpitănescu, Andreea Antonescu, Nick N&D și Like Chocolate.

Un moment important l-a constituit vizita neanunțată a președintelui PNL, Ludovic Orban, însoțit de președintele CJC, Vasile Iliuță, secretarul general PNL, Cristian Barbu, senatorul Răducu Filipescu, vicepreședinții CJCValentin Barbu și Marian Dinulescu care au fost invitați pe scenă de primarul Aurel Vasile. Seara s-a încheiat cu un foc de artificii.

În ultima zi de sărbătoare, pentru faptul că Jegălia a progresat foarte mult pe linie sportivă, începând cu ora 9 până la orele 14, a avut loc Concursul Național – „Cupa Jegălia” de lupte libere, care a ajuns la ediția a V-a. Aceasta s-a desfășurat în Parcul Tematic, unde au participat 10 orașe mari din România care au cluburi sportive de lupte libere. Începând cu ora 14:30, la baza sportivă din Jegălia, s-a desfășurat un meci de fotbal Old Boys, la care au fost invitați toți sportivii care au jucat fotbal și care sunt încă în viață, din 1970 până în prezent.

Seara, oamenii prezenți au avut ocazia de a petrece, alături de familie și prieteni clipe minunate în compania unor artiști de prima mână. Dansul popular românesc este manifestarea spiritului și identității noastre naționale. De aceea, în această seară, dansul popular va fi la rang de artă. Programul aristic a fost deschis de ansamblurile de dansuri populare din Borcea, Roseți, Unirea iar cu vocea i-a încântat, Radu Spătaru.

Pe un fond muzical impresionant și într-o baie de confeti, Aurel Vasile a prezidat festivitatea de premiere a tuturor sportivilor prezenți la sărbătoare. Larisa Petre a oferit și în această ultimă seară un moment muzical de excepție. Pârlan Florin, Cristina Turcu Predescu, Minodora și Matteo au încheiat prin recitaluri incendiare manifestațiile dedicate Zilelor Comunei Jegălia.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide