Zilele Comunei Ștefan cel Mare – O reuşită impresionantă!

Mircea Brândușă. 2 iulie 1504 este data în care s-a stins domnitorul român Ștefan cel Mare. Primăria comunei Ștefan cel Mare, la inițiativa preotului paroh, Ioan Tudora (trecut la cele veșnice în urmă cu o lună de zile) organizează din 1996, în jurul acestei date, „Zilele Comunei”, fiind prima localitate din județul Călărași care a inițiat un astfel de eveniment.

Astfel, două zile la rând, sâmbătă – 1, şi duminică – 2 iulie, comuna Ștefan Cel Mare a îmbrăcat straie de sărbătoare, în cadrul unui eveniment de tradiţie aflat la cea de a XXI-a ediție, care presupune un efort deosebit din partea administraţiei publice locale întru bucuria localnicilor şi a oaspeţilor.

„Nu este chiar uşor să organizezi un eveniment de asemenea amploare, însă nici foarte greu nu este dacă fiecare îşi face datoria aşa cum trebuie. Oricum, efortul este recompensat din plin de bucuria pe care o vezi pe chipurile oamenilor în aceste zile”, spunea, înainte de începerea festivităţilor, dl. Nicolae Pandea, primarul cu cele mai multe mandate din județul Călărași.”

Cele două zile au însemnat activităţi distincte în fiecare dintre ele. Primele ore ale zilei de sâmbătă au fost dedicate sportului rege: ora 9:30 – Turneu Mini Fotbal Grupe de Copii: ora 11.00 – Echipa Centrului de  Plasament „Sfântul Ștefan” Perișoru – Conpet Ștefan cel Mare Juniori (1-8); ora 17.00 – Recolta Ștefan cel Mare 2005 – Victoria Perișoru 1985 (5-1). După amiază, programul artistic a debutat în jurul orei 18.00 cu muzică ambientală – hituri vechi și noi. Odată „încălzirea” făcută, a urmat un recital de muzică etno-dance semnat „Sânzienele”. Geanina Manea a încins atmosfera cu un program de muzică populară diversificat, pe toate gusturile. Cosmin Andrian și Aida Duță au concertat pe ritmuri de muzică pop-dance timp de 90 de minute. Seara s-a încheiat cu muzică de discotecă în aer liber.

Cum era firesc, sărbătoarea comunei a fost deschisă de primarul Nicolae Pandea,  onorat cu aplauze de cei prezenţi. Mesajul său a fost scurt, dar a mers la sufletul asistenței: „Le urez bun venit tuturor celor prezenţi – locuitori ai comunei, locuitori ai comunelor învecinate, oaspeţi de departe – fii ai comunei sau vizitatori, şi oficialităţilor care au onorat invitaţiile. Declar deschise Zilele Comunei Ștefan cel Mare şi doresc să vă simţiţi cât mai bine! La mulți ani! Să trăiască comuna Ștefan cel Mare încă 513 ani de acum încolo!”

Între cei care au răspuns afirmativ invitaţiei de a participa la sărbătoarea localității s-au numărat autorități locale, consilierii locali, viceprimarul localității, fiecare dintre ei rostind câte o scurtă alocuţiune în care a primat mesajul de suflet, mai mult decât cel administrativ.

„Mulţumesc domnului primar şi locuitorilor din comună pentru invitaţia făcută, invitaţie care mă onorează şi pe care am primit-o cu mare plăcere. Este o bucurie reală pentru orice vizitator, cu atât mai mult pentru mine ca fost cadru didactic al Școlii Gimnaziale „Dragoș Marin”, să treacă în viteză sau să viziteze pe îndelete comuna şi să constate transformările pozitive din ultimii ani.  Aveţi o administraţie destoinică, iar aceasta se vede la tot pasul. Vă mulţumesc încă o dată şi vă felicit pentru tot ce aţi făcut şi faceţi pentru comună, pentru dumneavoastră. Bravo dumneavoastă, locuitorilor din Ștefan cel Mare, şi să vă petreceţi sărbătoarea cu bucurie, fiindcă o meritaţi!”, a spus profesorul pensionar, Gheorghe Fianu.

Şi din Guvernul României se vede că la Ștefan cel Mare lucrurile merg pe un traseu ascendent şi că explicaţia realizărilor se află în primărie şi la oamenii locului, în egală măsură.

„Primarul pe care îl are comuna merită tot respectul posibil pentru energia şi abnegaţia de care dă dovadă, însă toate felicitările le merită locuitorii. Asta înseamnă comunitate: administraţie cu simţ gospodăresc şi locuitori harnici, iar comuna Ștefan cel Mare le are pe amândouă din plin. Felicitări pentru reuşite şi urări de multe altele în viitor”, îmi spunea Ciprian Pandea, președintele PSD Călărași și subsecretar de stat în Ministerul Sportului.

Aceleaşi cuvinte de apreciere pentru administraţia locală şi pentru locuitori a avut şi viceprimarul Gheorghe Iacob,  prezent la sărbătoare, domnia sa reiterând importanţa capitală a bunei colaborări între aparatul administrativ şi obşte.

Calendarul zilei de duminică a fost unul special, deosebit de bogat: La ora 8.00, un sobor de patru preoți, Marian Manole, Nicolae Tudose, Ion Dima și Daniel Spătaru, a oficiat o slujbă religioasă, evocând memoria domnitorului Ștefan cel Mare. În jurul orei 11.00, în fața monumentului marelui voievod, un grup de elevi de la școala din localitate, coordonați de profesorii Gheorghe Fianu și Vasilica Arsenoiu, sprijiniți de dna director Vasilica Popa, au prezentat asistenței un program artistic intitulat sugestiv: „Ștefan Voievod Cel Mare al Creștinătății, Erou Liberator!”

Momentul a debutat cu un minut de reculegere, cerut de primarul Nicolae Pandea,  în memoria celui care a fost, Ioan Tudora, preotul și părintele spiritual al localității. Mesajul elevilor a mers direct la sufletul oamenilor: „Noi, elevii Școlii Gimnaziale „Dragoș Marin”, din comuna Ștefan cel Mare, cu inima încărcată de emoție și bucurie, dorim să evocăm pe Ștefan cel Mare, ZIMBRUL SOBRU ȘI REGAL, cum îl numea luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu, în Epigonii”.

Roxana Popescu, o fetiță de numai 4 ani, a smuls ropote de aplauze recitând fără greșeală poezia, „Muma lui Ștefan cel Mare”. A urmat o festivitate de premiere a familiilor care în acest an aniversează 50 și 60 de ani de căsătorie. Primarul Nicolae Pandea a oferit câte o Diplomă de Excelență și câte un premiu de 400 lei următoarelor cupluri: Ion și Elena Obrocea, Gheorghe și Maria Stoica, Constantin și Maria Ștefan, Gheorghe și Lucreția Ionel, Ilie și Floarea Alecu, Dumitru și Nastasia Vîrșan, Ion și Maria Dumbravă, Constantin și Ioana Mihalcea, Neculae și Ștefana Gustea, Gheorghe și Elena Obrocea, Neculaie și Ioana Butoi, Constantin și Elena Nedelcu. De la ora 18.30 s-a disputat un interesant meci de fotbal între generațiile vechi și noi ale echipei  Conpet Ștefan cel Mare, încheiat cu scorul de 5-4 în favoarea „bătrânilor”.

Programul artistic a debutat în jurul orei 19:30 cu muzică ambientală –Hituri vechi și noi. Timp de 2 ore, Șogorițele, Dena și Nick au oferit publicului spectator un program de muzică etno-dance. În jurul orei 21.00, pe scenă a urcat Andreea Antonescu, cu un recital extraordinar de muzică dance. Nelipsitul foc de artificii a fost lansat în jurul orei 22.00 după care cea de-a doua zi a sărbătorii comunei Ștefan cel Mare s-a încheiat cu muzică de discotecă – Hituri vechi și noi mixate.

Ca la orice sărbătoare, s-a mâncat şi s-a băut, însă cumpătat. Au fost de toate, în special răcoritoare pentru hidratare contra căldurii sufocante.

Duminică în jurul prânzului, într-un cerc de prieteni restrâns, Nicolae Pandea își depăna trăirile ca pentru sine, după zile pline de efort, de sărbătoare şi de gânduri curate dinspre oameni și înspre oameni, precizând următoarele:

„Cum să nu te zbaţi pentru aşa oameni educați când îi vezi că-i de-ajuns să le dai un semn şi-ţi sunt alături? Şi dacă ei te-au ales şi tu dai înapoi şi spui că nu poți face ce-ți cer, cum să mai dai ochii cu ei pe drum? Eu asta nu pot, nici nu am putut vreodată şi vreau să NU pot niciodată!”

Vorbe frumoase, întărite de realizări considerabile, toate în beneficiul comunității în care trăiește. Comuna Ștefan cel Mare este singura din județul Călărași cu rețea de canalizare în toată localitatea, funcțională încă din anul 2010. Are cea mai modernă școală din județ și, în curând, copiii vor putea urma cursurile unui After-School, iar locuitorii vor beneficia de cel mai frumos cămin cultural. Infrastructura rutieră a comunei va fi modernizată prin asfaltarea a 4,5 km de străzi de interes public local, cu o lățime de 5 m, construirea a 9 km de trotuare și rigole betonate.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide