Ziua comunei Independenţa, prilej de mare sărbătoare!

Mircea Brânduşă. Cetăţenii comunei Independenţa au lăsat toate treburile, s-au gătit de sărbătoare, şi au venit, cu mic cu mare, pe 12 august, în parcul din centrul localităţii. Asta pentru că Primăria şi Consiliul Local Independenţa au pus la cale un program extrem de variat, pe toate gusturile, pentru cea de a V-a ediţie a „Zilei Comunei” şi împlinirea a 125 ani de la atestarea documentară a localităţii.

De la campionatul de minifotbal, la programe artistice susţinute de ansamblul de dansuri populare „Hora” din comună, la care s-a adăugat un spectacol folcloric susţinut de interpreţi consacraţi precum Emilia Ghinescu, Nicu Paleru, Sony Flame, Ana Maria Lorina Dumitru şi un foc de artificii ce a luminat cerul la finalul manifestărilor, totul a fost gândit să-i bucure pe oameni. Iar promisiunea administraţiei locale este că lucururile nu se vor opri aici, mai ales că au fost finalizate sau demarate în forţă o serie de investiţii care să le îmbunătăţească viaţa localnicilor, aşa cum preciza primarul Lică Voicu înainte să dea start petrecerii.

Rep: Ce înseamnă pentru dumneavoastră această a cincea ediţie a zilei comunei?

L.V.: Un eveniment de care vreau să se bucure toţi locuitorii. Eveniment la care îmi doresc ca astăzi, aici în parc, să se întâlnească fii satului, cu rude, cu prieteni, să mai discute fiecare între ei şi, de ce nu, şi cu mine!

Rep. Odată cu acest eveniment sărbătoriţi şi 125 de ani de la atestarea comunei Independenţa. Ce a făcut primarul Lică Voicu pentru comunitate în aceşti 6 ani de când se află în fruntea primăriei Independenţa?

L.V.: Aş avea multe să spun, doar că aş vrea să enumăr trei proiecte finalizate care consider eu că au schimbat major viaţa comunei Independenţa. Mai am proiecte în derulare de care vor beneficia cetăţenii un pic mai târziu. Vorbim de cele două proiecte de asfaltare şi proiectul alimentare cu apă în satul Independenţa. Cetăţenii comunei Independenţa beneficiază de ceva timp de ele. Al treilea, mă refer la cel de alimentare cu apă, funcţionează dar mai e vorba de câteva zile până când operatorul va începe semnarea contractelor individuale cu cetăţenii. Repet, e vorba de câteva zile pentru că în acestă perioadă la proiectul alimentare cu apă recepţia s-a făcut şi se verifică în teren, de către Ecoaqua, că el va fi operator, fiecare cămin, fiecare părticică din acest mare proiect care are 17 km de conductă, 18 cămine, staţia de pompare, bazinul cu apă, staţia de apă, puţurile. Nu se fac toate într-o zi, două! Sperăm că în maxim două săptămâni va începe şi semnarea contractelor cu cetăţenii.

Rep: Aţi precizat puţin mai devreme de proiectele aflate în derulare. Care sunt?

L.V.: Prin intermediul dumneavoastră vreau să le aduc la cunoştinţa publicului. Este vorba de satul Potcoava, pe care nu l-am uitat, dar, nu se pot face toate odată. Am semnat contracul de finanţare anul trecut pentru 7 km de asfalt. Un proiect destul de bunicel, zic eu, e vorba de 7,5 milioane lei (75 miliarde vechi), mai fac şi 1 km din bugetul local. În această perioadă sunt cu documentele pe final. Contractul a fost semnat, suntem în faza de proiectare, urmând (nu mai avem probleme pentru că am stabilit câştigătorul la proiectare) ca până la sfârşitul anului să se stabilească şi câştigătorul licitaţiei care va executa lucrarea. Sper să n-am contestaţii la execuţia lucrării. În derulare mai avem Crăiţa-Vişini, Crăiţa-Potcoava, unde am contracte de finanţare şi proiectarea făcută. Satul Potcoava, unde am avansat foarte mult cu documentele, aşa cum spuneam, inclusiv cu proiectarea a 8 km de asfalt. Şi mai am un studiu de fezabilitate, cu solicitări de fonduri, pentru reţea apă la Vişinii, apă la Potcoava şi canalizare la Independenţa. Aici vorbim de proiectele majore. Am semnat contractul de finanţare pentru o volă pentru comună şi altele pe care le voi implementa în anii următori.

Rep: Ce proiecte are primarul Lică Voicu pentru ultimii doi ani de mandat, astfel încât să-i convingă pe cetăţenii comunei Independenţa să-i acorde un nou mandat?

L.V.: Aşa cum spuneam, sunt lucrări care nu se fac într-un an, doi, îţi ia ani să pregăteşti documentaţia, să-ţi aprobe finanţarea, urmând să semnezi contractele de finanţare, proiectare şi pe urmă execuţia. Eu zic că în acest mandat voi termina şi satul Potcoava cu cei 8 km de asfalt din cei 12, urmând ca ceilalţi 4 să-i finalizez în mandatul viitor! Apă la Vişinii, apă şi la Potcoava şi canalizare la Independenţa, cred că astea sunt proiectele majore pentru viitor. Până în 2020 pregăteşte documentaţia, însemnând şi semnarea contractului de finanţare şi proiectare.

Rep: Umblând când colo, când încoace, toată lumea cu care am stat de vorbă, cunoscându-mă sau necunoscându-mă, mi-a spus că este mulţumită de activitatea dvs. Cum aţi reuşi să atrageţi aprecierea locuitorilor?

L.V.: În aceşti 6 ani şi nu numai, vorbesc de când sunt eu în comuna Independenţa (pentru că eu m-am născut la Alexandru Odobescu iar din 1979 sunt în Independenţa), am încercat să spun adevărul. Dacă nu pot, să spun omului că nu pot! Poate din motive economice, poate legislative şi să nu-l duc cu vorba. Iar acolo unde am spus că se poate, am făcut. Cred că ăsta este argumentul cel mai important. Dar nu toate depind numai de mine, că nu eu creez legi, eu lucrez cu legi. Legile naţionale şi europene trebuie respectate.

Rep: Cum aţi reuşit să găsiţi resursele de finanţare pentru toate aceste proiecte?

L.V.: Suntem o comună mică, bani avem foarte puţini. Bugetul local l-am folosit pentru cofinanţări şi diferite acţiuni, Nu există proiect fără cofinanţare, indiferent că este vorba de o zi a comunei, lucrări de întreţinere, reparaţii curente ale şcolilor, grădiniţelor, dispensarelor şi tot ce am avut nevoie. În concluzie, bani am încercat şi din fericire am şi reuşit să atrag din fonduri europene sau guvernamentale. Deci, toate proiectele de care v-am zis mai devreme, sunt cu bani externi, nu de la comuna Independenţa.

Rep: Aţi avutsprijinul autorităţilor judeţene în tot ce aţi realizat?

L.V.: Eu zic că l-am avut întru totul. Acolo unde am avut nevoie, am găsit o uşă deschisă şi cred că o voi avea şi de aici încolo. Pentru că nu e simplu să beneficiezi de o investiţie dacă nu beneficiezi şi de sprijinul autorităţilor judeţene.

Rep: Care va fi mesajul dumneavoastră către comunitatea pe care o conduceţi?

L.V.: Le mulţumesc pentru încrederea acordată şi, aşa cum a fost angajamentul în 2012, voi face tot ce depinde de mine ca această comună să aibă investiţii. Mulţumesc lui Dumnezeu că în această seară mă aflu şi în situaţia de a le transmite că încrederea lor nu a rămas fără rezultate!

Fix la ora 16.00, primarul Lică Voicu a declarat deschise manifestările dedicate sărbătorii comunei, invitând pe scenă artiştii televiziunii TV H să înceapă programul artistic. În jurul orei 20.30, Lică Voicu l-a întâmpinat pe preşedintele PNL Călăraşi, Daniel Drăgulin, însoţit de vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Marian Dinulescu şi Valentin Barbu, fostul senator Liviu Tomoiagă, preşedintele organizaţiei de tineret a PNL, Alexandru Vasile.

Pentru a doua oară, Lică Voicu a urcat pe scenă şi s-a adresat locuitorilor: „În 2012 am venit în faţa dumneavoastră cerându-vă să-mi daţi o şansă la primărie, promiţându-vă că voi face tot ce depinde de mine pentru ca şi comuna Independenţa să fie o comună de care să fim mândri în timp. Aş dori să ne gândim la anul 1893, anul de atestare documentară al comunei Independenţa, care azi se împlineşte 125 de  ani. Dar, aş vrea să vă informez pe toţi, că anul pe care trebuie să-l memorăm fiecare, trebuie să fie, anul 2014. Dumnezeu a ţinut cu noi şi în 2014 am semnat trei mari contracte de finanţare  pentru proiecte care v-au îmbunătăţit viaţa. Avem toate motivele din lume să fim mulţumiţi, aşa că aş dori să petrecem împreună! Vă mulţumesc încă o dată pentru încrederea voastră. Sărut mâna doamnelor, la mulţi ani tuturor, să vă dea Dumnezeu bine şi sănătate!”.

Au urmat mesajele oficialităţilor prezente la acest eveniment.

Daniel Drăgulin: „Bună seara, tuturor! Împreună cu colegii mei am venit să-l susţinem pe colegul nostru în comuna Independenţa. Au trecut 125 de ani de atestare documentară, iar anul acesta, după cum ştiţi, serbăm şi centenarul. Este o încununare a două evenimente deosebite. Am venit aici să fim alături de colegul nostru pentru că merită, iar alegerea pe care aţi făcut-o în 2012, de a-l alege primar, dovedeşte că nu aţi greşit nici în 2016. Şi în numele organizaţiei pe care o reprezint, aici în faţa dvs., vreau să-l asigur de toată susţinerea noastră pentru a fi candidatul nostru şi în 2020. Lică, succes de pe acum! Este un primar destoinic şi ne mândrim cu el. Vreau să vă transmit şi în numele călărăşenilor şi al meu şi al tuturor colegilor care nu sunt aici pe scenă toate gândurile de bine, sănătate, iar cei care aveţi nume de sfânt, un La mulţi ani călduros! Dumnezeu să vă binecuvânteze, iar pe primarul care îl aveţi, să-l alegeţi în continuare. Doamne ajută!”.

Liviu Tomoiagă: „Mulţumesc domnule primar, mulţumesc în primul rând pentru invitaţie, pentru că mi-aţi dat prilejul să spun şi eu tuturor locuitorilor şi prietenilor noştri La mulţi ani şi multă sănătate. În primul rând eşti un primar normal Lică Voicu, eşti un bun prieten şi un camarad. Ceea ce ai spus că ai făcut în echipă cu aceşti oameni, ai spus foarte corect şi eşti printre puţinii care recunoşti lucrul ăsta. Îţi mulţumim foarte mult că suntem în echipă cu tine şi cu toţi cetăţenii de la tine din comună. Vă mulţumim mult! La mulţi ani! Numai bine, încă o dată vă doresc!”.

Valentin Barbu: „Bună seara, bine v-am găsit! De fiecare dată revin cu mare plăcere în comuna dvs. la invitaţia primarului Lică Voicu. Aveţi un primar tânăr, aveţi un primar dedicat, un primar care se zbate pentru comuna în care locuiţi şi asta puteţi să observaţi dvs. cât s-a schimbat în bine aspectul comunei dvs. Mai înainte spunea domnul primar că are nevoie de Consiliul Judeţean. Are nevoie şi de Consiliul Judeţean iar eu ca reprezentant al Consiliului Judeţean îi promit şi vă promit dvs. că va avea totdeauna uşa deschisă. Domnul primar a venit, şi ştie că nu sunt doar vorbe, îl primim cu mare drag şi încercăm în continuare să-l ajutăm aşa cum putem. Vă doresc din toată inima la mulţi ani, dvs. personal, comunei Independenţa. Să dea Dumnezeu ca peste doi ani să vă fie şi mai bine!”.

Florin Radu, Viceprimar: „Bună seara! Sunt mândru că sunt codean. Vă mulţumim frumos că aţi venit în număr foarte mare la această sărbătoare a comunei noastre. Sperăm ca de acum încolo să o facem în fiecare an şi vă urez la mulţi ani şi distracţie frumoasă!”.

O dată terminate alocuţiunile, programul artistic a continuat cu recitalul de excepţie al solistei de muzică populară, Emilia Ghinescu. În jurul orei 22, în aplauzele tuturor, a urcat pe scenă renumitul interpret de muzică de petrecere Nicu Paleru care, prin evoluţia sa, a adus bucurie şi fericire în sufletele localnicilor. Pentru cei tineri, Sony Flame a concertat până după miezul nopţii, când evenimentele dedicate Zilei Comunei au fost încheiate cu un frumos foc de artificii, care a luminat cerul comunei Independenţa preţ de câteva minute.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide