Ziua Eroilor – Sărbătoare Naţională în Bulgaria şi România

Mircea Brânduşă. 9 Mai, Ziua Europei, este marcată în majoritatea fostelor ţări comuniste, ca Ziua Victoriei şi a Comemorării Eroilor Căzuţi pentru Independenţă. Pentru România, această zi are o semnificaţie aparte şi anume, este ziua când a întors armele împotriva hitleriştilor. Cu acest prilej, o delegaţie din Chirnogi, în colaborare cu Casa de Ajutor Reciproc a pensionarilor, condusă de colonel în rezervă, doctor Stoica Dan, a efectuat o vizită în zona turistică a municipalităţii Tutrakan din Bulgaria. Au fost vizitate faleza Dunării şi parcul dunărean, cetatea Transmarisca, Biserica Sf. Nicolae, zona Consiliului Local (la statuia marelui revoluţionar bulgar, s-a vorbit despre prietenia dintre revoluţionarii bulgari şi revoluţionarii români) şi primăria municipiului Tutrakan. Un punct de mare interes a fost vizitarea muzeului pescăresc – muzeu de o mare valoare, unic pe ambele maluri ale Dunării, foarte bine amenajat din punct de vedere muzeistic de către specialiştii aflaţi în subordinea directorului Peter Boycev. Au fost vizitate şi bisericile din satele Sumenţi (Sf Gheorghe) şi Beliţa (Sf Treime) unde delegaţia română a fost primită de primarul urbei, M. Constantin. Apoi, s-a mers la memorialul din Sumenţi unde a avut loc o întâlnire cu d-na viceprimar, Petya Kneazova în prezenţa căreia au avut loc depuneri de flori şi un miting de comemorare la Monumentul Eroilor. Întrucât ne aflăm în perioada luminată de după Paşti, când nu se fac parastase, preotul român Răzvan Godescu a ţinut o scurtă slujbă de binecuvântare închinată Învierii Domnului Hristos, apoi s-a rugat pentru pacea, sănătatea şi buna sporire a celor două popoare, bulgar şi român. Au urmat scurte discursuri ale oficialităţilor prezente. În mesajul său, dl doctor Stoica Dan a afirmat: „Onorată şi distinse gazde, mă bucur că revin a doua oară în acest sanctuar al eroilor şi că particip la un moment de cinstire a eroilor români şi bulgari. Eu, ca fost militar de carieră, înţeleg cel mai bine jertfa eroilor ce şi-au apărat fiecare propria ţară într-un moment de răscruce al istoriei. Mă înclin adânc în faţa jertfei tuturor eroilor şi sper ca aceste momente să nu se mai repete. Felicit în mod deosebit oficialităţile din Tutrakan şi Chirnogi care, înfrăţindu-se în anii trecuţi, dau un curs pozitiv istoriei contemporane. În calitatea mea de preşedinte al Casei de Ajutor Reciproc al pensionarilor de dincolo de Dunăre vă transmit întreaga mea consideraţie şi mă simt onorat că fac parte din această delegaţie”.

Apoi, ghidul acestei călătorii, ing. Relu Cotoban a declarat: „Dacă acum peste 100 de ani aveam astfel de modele pozitive de colaborare interumană şi transfrontalieră, acele urâte momente de război nu ar fi avut loc. Cu acest prilej, fraţii de peste Dunăre din Chirnogi transmit un mesaj de prietenie şi colaborare tuturor locuitorilor din Tutrakan, indiferent de vârstă, sex, etnie sau apartenenţă politică. Toţi sunt prietenii noştri, după cum remarcau cu altă ocazie, primarul Irinel Roman şi viceprimarul Ion Ştefan”.

În altă ordine de idei, aşa cum  se obişnuieşte, de câţiva ani în această perioadă a devenit o bună tradiţie ca arhiereul episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor Preasfinţitul Vincenţiu să cerceteze Mânăstirea Radu Negru (Gambeta) de la marginea municipiului Călăraşi la ceas aniversar, adică la ziua hramului bisericii mânăstirii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe,  purtătorul de biruinţă.

Ierarhul locului a fost întâmpinat în faţa frumoasei porţi din lemn de stejar sculptat a mânăstirii Radu Negru de către primarul municipiului Călăraşi,  domnul, Ştefan Daniel Drăgulin. Sub preoţia Preasfinţiei Sale au participat la slujbă preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail Mîţ, Vicar Eparhial, preacucernicii părinţi consilieri Daniel Florin Enaşcu, Florin Ionescu, Ioan – Florin Simion, Nicuşor – Silviu Dascălu şi Marius – Gabriel Purcărea, preacucernicul părinte Ramon Eugen Ilie, Protopopul Călăraşilor, stareţii mănăstirilor învecinate (Coslogeni şi Libertatea) şi un ales sobor de preoţi şi diaconi. În timpul împărtăşirii preoţilor la strană au cântat minunate cântece (pricesne) religioase un grup de copii pregătiţi şi îndrumaţi de d-na preoteasa Romina Noapteş din localitatea Independenţa, momentul fiind impresionant atât prin frumuseţea costumelor populare, prin acurateţea vocilor, prin melosul care a făcut că multe persoane din biserica să fie cu ochii în lacrimi şi printr-o interpretare deosebită şi chiar inedită a unor cântece religioase de strană mai puţin folosite. Momentul deosebit al acestor minunaţi copii l-a remaracat şi subliniat în mod deosebit ierarhul locului P.S.Vincenţiu care i-a felicitat pe copii oferindu-le cărţi de rugăciuni pentru copii şi cruciuliţe, iar d-nei  îndrumător o frumoasă biblie. Ierarhul a subliniat în frumosul său cuvânt de învăţătură viaţă şi martirajul Sf Gheorghe  evocând  anumite aspecte din viaţa  sfântului pe care le cunoştea chiar din perioada în care  P.S.Vincenţiu   reprezenta Patriarhia Română în Ţara Sfântă. Părintele stareţ protosinghelul Gherasim Noapteş  a primit din partea arhiereului ca dar pentru mânăstire o frumoasă icoană pictată pe lemn a Maicii Domnului îndurerată. Toţi participanţii la această Sfântă Liturghie arhierească au primit o mică ofrandă alimentară în cadrul agapei de hram.

Mulţumesc domnului ing. Relu Cotoban pentru informaţiile puse la dispoziţie!

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide