Ziua Porților Deschise la ISU Călărași cu prilejul Zilei Protecției Civile

Vineri, în data de 26 februarie 2016, pompierii militari călărășeni desfășoară o serie de activități dedicate aniversării a 86 de ani de la înființarea Protecției Civile în România.

I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi organizează „Ziua Porţilor Deschise” cu prilejul Zilei Protecţiei Civile din România, invitații pompierilor având ocazia să vadă cele mai noi autospeciale și echipamente din dotare.

În data 26 februarie, începând cu orele 11.00, la reşedinţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi va fi organizată „Ziua Porţilor deschise”, manifestare prilejuită de sărbătorirea a 86 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile din România.

Cu acest prilej, al sărbătoririi Zilei Protecţiei Civile, cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al județului Călărași desfășoară mai multe activităţi cu tematică specifică privind popularizarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la riscurile specifice judeţului nostru, reducerea lor, precum şi la modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă.

În acest sens, specialiști din cadrul Inspecției de Prevenire vor amplasa puncte mobile de informare preventivă în locurile cu mari aglomerări de persoane și vor distribui cetățenilor materiale de informare și educație preventivă.

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Călărași vor desfășura și o serie de exerciții demonstrative specifice armei protecției civile, simulări de salvare persoane din diferite medii, simulări intervenții în medii contaminate, simulari de intervenții pirotehnice și multe altele.

Totodată, cei care vor fi oaspeţii pompierilor cu această ocazie, vor avea ocazia să afle informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă: incendiu, cutremur, inundaţii sau descoperirea elementelor de muniţie rămase neexplodate din timpul conflictelor militare.

În cadrul sedinței festive vor fi prezentate mesaje ale Președintelui României, Premierului României, Ministrului Afacerilor Interne, Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență şi al Inspectorului General al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi se vor acorda recompense acelor cadre militare, care s-au evidenţiat în activitatea profesională şi au obţinut rezultate deosebite, se vor acorda diplome și premii  pompierilor care au obținut locuri fruntașe la competițiile sportive dedicate Zilei  Prorecției Civile din România.

Cu acest prilej, al sărbătoririi Zilei Protecţiei Civile, cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi vor desfăşura în toate cele șapte subunităţi ale inspectoratului activităţi cu tematică specifică pentru popularizarea evenimentului şi vor prezenta publicului echipamentele  și tehnica de intervenție.

Mesajul Inspectorului Șef  al I.S.U. Călărași – colonel Popa Daniel Gheorghe

transmis pompierilor călărășeni cu ocazia Zilei Protecției Civile din România

     La ceas aniversar, când se împlinesc 86 de ani de la înființarea primelor structuri de protecție civilă din România, Inspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Barbu Știrbei al județului Călărași – colonel Popa Daniel Gheorghe are onoarea și plăcerea de a transmite un  gând bun, însoţit de sincere felicitări, urări de sănătate şi împliniri tuturor pompierilor militari şi civili, cât și familiilor acestora.

Scurt istoric al zilei de 28 februarie  – “Ziua Protecţiei Civile din România”

Protecţia Civilă în România a luat naştere în anul 1930, odată cu semnarea Înaltului Decret Regal nr. 468, prin care se aproba Regulamentul Apărării Pasive, şi se înfiinţau astfel primele structuri cu atribuţii de apărare civilă din România.

Structurile nou înfiinţate aveau ca scop limitarea efectelor „bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.

Prin prevederile sale detaşează net apărarea pasivă de apărarea activă. Acest moment este considerat data de naştere a protecţiei civile.

Cu puţin timp înainte de începerea celui de-al doilea război mondial, se înfiinţează Comitetul de Coordonare al Apărării Pasive, care funcţiona pe lângă Ministerul Aerului şi Marinei.

După o perioadă destul de frământată prin care trece Protecţia Civilă în perioada comunistă, când trece printr-o serie de transformări,  revoluţia din decembrie1989 acreat condiţii perfecţionării activităţii pe linie de Apărare Civilă, aşa cum era denumită din anul 1978, înscriindu-se în procesul de democratizare iniţiat de acest act istoric.

Astfel, România a ratificat prin Decretul nr. 224 din 11 mai 1990 Protocoalele adiţionale I şi II la „Convenţiile dela Genevadin 12 august 1949 privind protecţia victimelor conflictelor armate”, iar în perioada următoare au fost încheiate o serie de protocoale sau acorduri de cooperare, în mod deosebit cu ţările vecine.

În Legea apărării naţionale nr. 45 / 01.07.1994 apare în mod oficial denumirea „protecţia civilă”.

În octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri, iar în 8 noiembrie2004 afost promulgată noua Lege a Protecţiei Civile (nr. 481/2004). Acest nou act normativ se încadrează în exigenţele actelor normative internaţionale.

Protecţia civilă s-a afirmat ca entitate distinctă sub diferite denumiri şi a funcţionat, prin alternanţă, în structura Ministerului de Interne, Ministerului de Război, Ministerului Aerului şi Marinei şi Ministerului Apărării Naţionale.

Din ianuarie 2001, Protecţia Civilă a revenit în structura Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar din 15 decembrie 2004 s-a unificat cu pompierii, sub noua titulatură de structuri specializate pentru intervenţia în „situaţii de urgenţă” (denumirea oficilaă actuală “Inspectorat pentru Situaţii de Urgenţă”).

De-a lungul anilor, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, Protecţia Civilă din România a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai intereselor naţionale, îndeplinind rolul profund umanitar pentru care a fost creată: apărarea populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi a mediului ambiant în situaţii de război, calamităţi naturale şi catastrofe tehnologice.

Organismele militare şi civile ale protecţiei civile – aflate într-un profund proces de reformă, de modernizare şi organizare – şi-au dus la bun sfârşit, cu devotament şi profesionalism, atribuţiile ce le revin atât în acţiunile de intervenţie reală pentru combaterea efectelor inundaţiilor, a alunecărilor de teren, a înzăpezirilor sau accidentelor rutiere, cât şi cu prilejul aplicaţiilor, a exerciţiilor de alarmare publică şi a intervenţiilor în numeroase zone de risc.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Consilierii locali se reunesc în ședință ordinară/Vezi ce proiecte sunt pe ordinea de zi

Consiliul Local al municipiului Călăraşi se convoacă în şedinţa ordinară, joi, 25.02.2016, ora 16.30, în sala de şedinţe a Consiliului...

Închide