Ziua Romilor, sărbătorită la Chirnogi

Mircea Brândușă. Ziua de 8 aprilie a fost adoptată ca „Zi Internaţională a Romilor” cu ocazia primului Congres Internaţional al Romilor de la Londra din 1971. Evenimentul a fost marcat la Chirnogi printr-o manifestație de excepție.

Zeci de persoane de etnie romă din localitate au fost prezenți la restaurantul „Bella Veneția” pentru a sărbători împreună.
La eveniment au fost prezenți primarul localității, Irinel Roman, viceprimarul Ion Ștefan, consilierii locali, Zamfir Viorel, Checiu Vasile, Stănimir Nicolae, Răboj Gherghina, Capdemai Anghel și nu în ultimul rând, Marian Ene – „Cel mai bun consilier pe probleme de romi pe care îl are comunitatea din Chirnogi, care a demonstrat că are valoare!” – caracterizare făcută de președintele Partidei Romilor Călărași, Daniel Stancu în discursul său.

Evenimentul s-a deschis cu intonarea imnului național al României, urmat de imnul Romilor, „Gelem – Gelem”.
Mesajul dlui Marian Ene adresat celor prezenți a fost următorul: „Domnule primar, domnilor consilieri, doamnelor, domnișoarelor și domnilor. Această zi importantă pentru etnia noastră, a romilor, se sărbătorește în fiecare an la începutul lunii aprilie. În calitatea mea de reprezentant al romilor în comuna Chirnogi vreau să vă salut și să vă mulțumesc totodată pentru faptul că sunteți prezenți la această manifestare dedicată celei mai importante sărbători a romilor. Mulțumesc autorităților locale pentru sprijinul acordat în organizarea acestei a II-a ediții a Zilei Romilor. Romii din localitatea noastră trebuie să conștientizeze că sunt cetățeni români cu drepturi și obligații, așa cum prevede Constituția. În egală măsură trebuie să conviețuim pașnic alături de toți ceilalți concetățeni ai noștri, indiferent de etnia din care fac parte. În încheiere, azi, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor doresc să vă transmit un călduros La mulți ani!, sănătate și putere de muncă pentru a putea contribui împreună la îmbunătățirea vieții noastre!”

Nu în ultimul rând, domnul Marian Ene a prezentat cele două simboluri ale naţiunii rome: steagul romilor, având jumătatea de jos verde, simbolizând câmpurile înverzite şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului, iar la mijloc având o roată, semn al nomadismului pe de-o parte și a succesiunii vieţii.

„Să aveţi o zi frumoasă astăzi, să vă bucuraţi de ea, să reprezinte un soare şi un nou început pentru voi toţi. La mulți ani!”, le-a urat, celor peste 200 de invitaţi, primarul Irinel Roman.

În cadrul evenimentului, copiii școlilor din Chirnogi au făcut un scurt istoric al etniei rome în lume și în România și au prezentat un program artistic care a avut la bază tradițiile țigănești: Balada popii din Rudeni; Rapsodii de primăvară; Dedicație; Aeroplanul; Sonet estival; Câinele ovreiului; În drum; La Paști.

A urmat o festivitate de premiere în care primarul Irinel Roman împreună cu Ene Marian au acordat celor 25 de elevi (Mănescu Florin, Manea Cosmina, Constantin Izabel, Dobre Laura, Ivan Giovana, Vasile Marius, Dumitru Mădălin, Constantin Ionuț, Florea Lucian, Dobre Cătălin, Nicolae Ginel, Constantin Costin, Ion Valentina-Mirela, Ghețu Ana-Maria, Trache Andreea-Carmen, Anghel Iuliana, Țăruș Iosif, Soare Geanina, Dira Oana, Țăruș Cristian, Brutaru Costin, Radu Nicoleta, Strungaru Roxana, Ilie Laura-Ionela, Gogonea Mihaela) participanți la serbarea „Ziua Internațională a Romilor”, diplome pentru merite la învățătură, talent la dans, precum și o mapă cu două lucrări dedicate etniei rome: „Monografia comunei Chirnogi – Minorități naționale și străini – ediția a II-a” și „O școală pentru toți? – Accesul copiilor romi la o educație de calitate”.

La final, toți cei prezenți au fost invitați de domnul Marian Ene la un dineu pentru a marca acest eveniment important în comunitatea romă din Chirnogi. Pentru romi, a fost un eveniment și chiar s-au distrat de ziua lor, în felul lor.

 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Romii din Mânăstirea și-au sărbătorit ziua

Mircea Brândușă. Sâmbătă, 09.04.2016, Ziua Internațională a Romilor a fost sărbătorită în comuna Mânăstirea într-un cadru restrâns. Evenimentul a fost...

Închide