vineri, noiembrie 29, 2024
AcasăACTUALITATEFumatul ar putea fi interzis total în instituţiile publice şi în cele...

Fumatul ar putea fi interzis total în instituţiile publice şi în cele de învăţământ

- Advertisement -

Fumatul în spaţiile instituţiilor publice şi în cele ale instituţiilor de învăţământ ar putea fi interzis total, conform unui proiect de lege adoptat recent de senatori.
Propunerea legislativă aprobată de Senat în şedinţa de miercurea trecută, în calitate de prima Cameră sesizată, aduce modificări la Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Concret, noile prevederi stabilesc în mod expres că fumatul în spaţiile autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, dar şi în cele ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ va fi interzis total. Interdicţia se aplică deja de câţiva ani în cazul unităţilor sanitare de stat şi private.

„În România, fumatul este interzis în spaţiile publice închise, barurile, restaurantele, discotecile. În practică, însă, zonele unde se permite fumatul, inclusiv în clădirile autorităţilor publice şi ale instituţiilor de învăţământ, nu sunt amenajate corespunzător, fiind închise şi fără evacuarea fumului sau condiţionarea aerului, ceea ce afectează grav sănătatea nefumătorilor deveniţi, fără voia lor, fumători pasivi”, explica iniţiatorul proiectului de lege în expunerea de motive.

Totodată, sursa citată da exemplul Parlamentului European, în care fumatul deja nu mai este permis de câţiva ani: „În majoritatea parlamentelor din ţările membre UE nu este permis fumatul, inclusiv în clădirile Parlamentului European. Fumatul este interzis în ansamblul clădirilor UE de la 1 mai 2004, funcţionarii europeni dând astfel un exemplu de urmat în Europa. Legislaţia interzicerii fumatului în spaţiile publice, care a intrat în vigoare, treptat, în statele membre UE, a reuşit, totuşi, reducerea fumatului pasiv de la 46% la 28%”.

Senatul este prima Cameră sesizată, astfel că, pentru a putea fi aplicate, modificările trebuie să treacă şi de Cameră Deputaţilor.

În ce locuri este interzis fumatul în prezent

În momentul de faţă, exceptând unităţile sanitare de stat şi private, în cazul cărora fumatul este interzis complet, Legea nr. 349/2002 dispune că fumatul este interzis în spaţiile publice închise, dar cu anumite excepţii.

Mai exact fumatul este permis, în spaţiile publice închise, numai în camerele special amenajate în acest sens, care trebuie să respecte următoarele condiţii obligatorii:

să fie destinate exclusiv fumatului;
să nu fie spaţii de tranzit sau de acces în spaţiul public închis;
să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun;
să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare;
să fie marcate cu unul dintre următoarele indicatoare: „Camera pentru fumat”, „Încăpere în care este permis fumatul” sau „Loc pentru fumat”.
Spaţiile publice închise sunt considerate a fi, conform actului normativ menţionat: „instituţiile publice centrale şi locale, instituţii sau unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, de învăţământ, medico-sanitare, culturale, de educaţie, sportive, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private, spaţiile închise de la locul de muncă sau alte spaţii prevăzute de lege”.

În cazul barurilor, discotecilor, restaurantelor şi altor spaţii publice asemănătoare, fumatul este permis numai în spaţiile special amenajate, cu respectarea anumitor condiţii obligatorii.

Atenţie! Prevederile prezentate fac parte dintr-o propunere legislativă. Pentru a se aplica, aceasta trebuie adoptată de Cameră Deputaţilor, promulgata prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite