În data de 11 iunie, în incinta complexului sportiv municipal din Călăraşi, s-a desfăşurat etapa judeţeană a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă – ediția 2016. La această etapă au participat patru servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă şi cinci servicii private pentru situaţii de urgenţă din judeţul Călăraşi. Competiţia a fost organizată, ca în fiecare an, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Călăraşi. În urma desfăşurării probelor concursurilor profesionale ale pompierilor civili, clasamentul a arătat astfel:
-La categoria Servicii Private pentru Situaţii de Urgenţă: locul I – S.P.S.U. al societăţii comerciale Saint Gobain Glass; locul II – F.I.S.P.A. al Geosting, locul III S.P.S.U. al societăţii comerciale Prio Bio Combustibil, iar Trofeul Fair Play a fost acordat de organizatori SPSU al S.C. COMCEH S.A.
-La categoria Servicii Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă clasamentul a arătat astfel: locul I – S.V.S.U. al comunei Independenţa; locul II – S.V.S.U. al comunei Gurbăneşti şi locul III S.V.S.U. al comunei Ştefan cel Mare, iar trofeul Fair Play a fost acordat S.V.S.U. al localității Grădiștea. Câştigătorii au fost recompensaţi, în urma prestaţiilor din competiţie, cu diplome, cupe, medalii şi premii în bani. Cei care au ocupat locul întâi au ocazia să reprezinte judeţul la faza interjudeţeană, care se va desfăşura pe parcursul lunii iulie.
Concursul cu tematică specifică serviciilor pentru situaţii de urgenţă are caracter tehnico-aplicativ şi sportiv şi se organizează anual cu pompierii civili din cadrul serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, care activează în cadrul primăriilor şi al societăţilor comerciale din județul Călărași. Întrecerea constă în trei probe: „Pista de îndemânare şi viteză”; „Dispozitivul de intervenţie” şi „Ştafeta 4 x 100 metri”. Pe parcursul acestei competiţii se au în vedere următoarele: dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi a deprinderilor specifice necesare îndeplinirii acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă; evaluarea nivelului de pregătire, a capacităţii de intervenţie şi popularizarea în rândul cetăţenilor a unor aspecte specifice activităţilor desfăşurate de către serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă.