Mircea Brânduşă. Pe 25 iunie 2016, ziua în care Ion Iacomi a primit învestirea pentru cel de-al doilea său mandat, spunea printre altele:
„Vă mulţumesc pentru încrederea acordată, vă mulţumesc pentru că aţi ales continuitatea! Am să depun toate eforturile pentru a finaliza proiectele în curs de execuţie şi de a implementa altele care să facă din comuna Dor Mărunt un punct de atracţie în rândul investitorilor, pentru a creea noi locuri de muncă şi ce este mult mai important pentru sporirea gradului de confort al dumneavoastră.”
La fix doi ani scurşi din acest al doilea mandat, comuna Dor Mărunt este în continuă schimbare, iar realizările se văd la tot pasul.
Rep: D-le primar, în câteva cuvinte v-aş ruga să ne spuneţi cum stau lucrurile din punct de vedere administrativ, economic şi social în comuna Dor Mărunt?
I.I.: Primăria comunei Dor Mărunt dispune de o organigramă completă, cu specialişti în fiecare sector de activitate, astfel încât serviciile oferite cetăţenilor sunt promte şi de calitate. Economic, bugetul local asigură cheltuielile de funcţionare.
Nu avem restanţe financiare către furnizorii de servicii, nu există arierate şi credeţi-mă, există bani şi pentru investiţii în regie proprie. La capitolul social, precizez că a scăzut considerabil numărul asistaţilor datorită creării unor noi locuri de muncă apărute pe raza comunei sau migrării tinerilor la marile companii din apropierea Bucureştiului.
Rep: Care sunt cele mai semnificative realizări din ultimii doi ani?
I.I.: Printre cele mai importante proiecte finalizate în aceşti doi ani de administraţia publică locală din Dor Mărunt se regăsesc următoarele:
-Modernizarea iluminatului public stradal prin tehnologie led prin instalarea a peste 1800 unităţi de lumină, din stâlp în stâlp, astfel încât pe timp de noapte cetăţenii comunei pot circula în condiţii de siguranţă;
-Asfaltarea a 4 km de străzi de interes public local;
-Montare centrale gaz la Şcolile Gimnaziale din Dor Mărunt Sat şi Gară;
-Reabilitare Şcoală Gimnazială Dor Mărunt Sat- Corp B;
-Împrejmuire cu gard din prefabricate beton la cimitirele din Dor Mărunt şi Ogoru;
-Construire teren sport Şcoală Gimnazială Dor Mărunt;
-Reabilitarea cu piatră a peste 25 de kilometri de străzi;
-Instalarea pe străzile principale a unor coşuri pentru colectarea gunoiului menajer;
-Plantarea în zona „Valea gerului” a câtorva sute de platani, mesteacăni, plopi, în vederea înfiinţării unui parc modern;
-Decolmatarea pârâului Cucuveanu;
-La iniţiativa Consiliului Local a fost înfiinţat un Ansamblu de dansuri populare la Şcoala Dâlga cu rezultate excepţionale în judeţ, ţară şi peste hotare.
Rep: Ce a întreprins Primăria Dor Mărunt în vederea atragerii investiţiilor, implicit a creării unor noi locuri de muncă?
I.I.: În prezent există o investiţie în curs de finalizare având ca obiectiv fabricarea nutreţurilor combinate. Este un proiect finanţat cu fonduri europene care generează sume importante către bugetul local şi care asigură aproximativ 30 locuri de muncă locuitorilor comunei.
Mai există şi alţi agenţi economici care au investit în agricultură sau în creşterea bovinelor de carne unde lucrează aproximativ 70 de muncitori, majoritatea din satele comunei noastre. Sunt deschis oricărei investiţii care crează locuri de muncă şi aduce venituri la bugetul local.
Rep: Mai aveţi doi ani din acest al doilea mandat. Ce proiecte se regăsesc pe agenda dvs? Vă rog să le enumeraţi şi să precizaţi în ce stadiu se află acestea!
I.I.: În agenda mea şi a Consiliului local sunt permanent proiecte de dezvoltare a comunei. În curs de execuţie (aproximativ 60% din lucrări) se află construirea unei grădiniţe în satul Dâlga Gară cu 3 săli de curs. Tot într-un stadiu de execuţie se află şi modernizarea şi reabilitarea grădiniţei din zona „Bărzeni”.
La nivel de documentaţie tehnică a lucrărilor, pentru următorii doi ani sunt următoarele proiecte:
Prin PNDL 2, asfaltarea a 13 km drumuri comunale de interes public local în satele Dor Mărunt, Dâlga şi Ogoru;
Prin AFIR, construirea unui teren de sport pentru minifotbal la Şcoala Gimnazială din Dor Mărunt-Corp B, cu finanţare europeană 100% – 60 mii euro.
Există documentaţie tehnică în stadiu pentru obţinerea avizelor necesare depunerii unui proiect care are ca obiectiv asfaltarea a 6,8 km de drumuri în satele Dor Mărunt şi Dâlga, proiect ce va fi finanţat din fonduri europene;
Construire gard împrejmuitor din prefabricate beton la cimitirele din satele Înfrăţirea şi Dâlga Sat;
La stadiu de documentaţie tehnică există un proiect pentru construirea unei săli de sport la Şcoala Gimnazială din Dor Mărunt Sat.
Prin CNI am depus cerere pentru construire sală sport la Şcoala din Dor Mărunt Gară.
De asemenea, pe străzile din comună, care nu sunt prinse în proiectele de asfaltare, avem aprobate fonduri pentru reabilitarea lor cu piatră.
În această vară vom reabilita aproximativ 7 kilometri de străzi în Pelinu şi Înfrăţirea. În toamnă vom pietrui şi alte străzi unde mai avem mici probleme.
Rep: Vă mulţumesc pentru timpul acordat. Care este mesajul dumneavoastră pe care doriţi să-l transmiteţi locuitorilor comunei Dor Mărunt?
I.I.: Să aibă încredere în continuare în aparatul administrativ al primarului, al consilierilor locali pentru că împreună vom încerca să aducem comuna Dor Mărunt pe harta fruntaşă a judeţului Călăraşi. Vom continua să implementăm proiecte benefice locuitorilor. Sănătate tuturor!