Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a organizat joi, 14 martie, o acţiune de plantare a unor perdele forestiere în proximitatea autostrăzii A2, pe raza localităţii Siminoc din judeţul Constanţa.
La eveniment au participat: Ioan Deneş, ministrul Apelor şi Pădurilor, Daniel-Constantin Coroamă, secretar de stat în Ministerul Apelor şi Pădurilor, Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Dumitru Jeacă, prefectul judeţului Constanţa, conducerea Direcţiei Silvice Constanţa, reprezentanţi ai autorităţilor locale, silvicultori şi elevi Liceului Teoretic Murfatlar, care au sprijinit acţiunea de împădurire ca voluntari.
Cu aceasta ocazie s-au plantat 6,37 hectare perdele forestiere, cu o lungime de 2,12 kilometri. Astfel, în această primăvara vor fi înfiinţate, în total, perdele forestiere pe autostrada A2 în judeţele Constanţa şi Călăraşi, care vor acoperi o suprafaţă de 13,11 hectare, pe o lungime de 4,37 kilometri. Pentru realizarea acestor perdele forestiere, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va utiliza 65.540 de puieţi forestieri proveniţi din pepinierele proprii.
În anii precedenţi, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a înfiinţat perdele forestiere în proximitatea autostrăzii A2, în judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, pe o suprafaţă cumulată de aproximativ 33 de hectare.
Perdelele forestiere vor fi realizate, în perioada următoare, pe mai multe autostrăzi şi drumuri naţionale, în zonele cu risc de înzăpezire, pe o lungime de 198,3 de kilometri şi pe o suprafaţă de 594,54 hectare, din care 120,6 kilometri pentru protecţia autostrăzilor A1, A2 şi A3, şi 77,7 kilometri pentru protejarea Centurii Bucureşti, a drumurilor naţionale DN1, DN2, DN2B, DN3, DN4, DN7 şi DN21, pe raza judeţelor Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Brăila, Buzău şi Vrancea.
Acţiunile de înfiinţare a perdelelor forestiere se desfăşoară în cadrul campaniilor de împăduriri derulate primăvara şi toamna de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.
În acest an, Romsilva va regenera 12.615 hectare, din care 7.935 de hectare prin regenerări naturale şi 4.680 de hectare prin regenerări artificiale, prin lucrări de împăduriri. De asemenea, vor fi realizate lucrări de completări curente în plantaţii pe 1.641 de hectare şi lucrări de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi pe 148 de hectare. Cea mai mare parte a acestor lucrări se vor derula în această primăvară, fiind prevăzute lucrări de regenerare naturală pe 5.890 de hectare şi împăduriri pe 3.236 de hectare.
În cadrul celor două campanii de împăduriri din acest an, în pădurile de stat vor fi plantaţi peste 27 de milioane de puieţi forestieri, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva alocând un buget de investiţii pentru regenerarea pădurilor de 192,48 milioane de lei.
În ultimii cinci ani, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 79.601 de hectare, plantând 170,59 milioane de puieţi forestieri, cu o investiţie cumulată de 593 milioane de lei.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri proprietate publică a statului, aproximativ 48% din totalul pădurilor din România, din acestea, 2.471.053 hectare, adică aproape 80%, deţin certificarea managementului forestier în sistem internaţional.