Sub egida campaniei ,,Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, Să fii mai bun!”, în cursul zilei de luni, 01 aprilie, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Călăraşi au desfăşurat o acţiune la Colegiul Naţional Barbu Ştirbei din municipiul Călăraşi, cu tema „Traficul de persoane – Mirajul Occidentului”.
Poliţiştii s-au adresat elevilor din clasele a IX-a şi a XII-a, explicându-le implicaţiile traficului de persoane şi făcând recomandări pentru prevenirea victimizării.
Tinerilor le-au fost expuse principalele metode folosite de traficanţi pentru racolarea, atragerea fetelor în vederea obligării de a practica prostituţia, fiind abordaţi termeni precum sechestrarea, munca în condiţii de sclavie, violul şi alte riscuri pe care le implică acest fenomen.
Recomandările poliţiştilor pentru prevenirea victimizării vizează luare următoarelor măsuri:
– Acceptarea unei oferte de muncă de la persoane fizice este un lucru extrem de riscant, chiar daca acestea par bine intenţionate, sunt cunoştinţe sau aşa-zişi prieteni ai tăi.
– În cazul în care închei un contract cu o firmă şi acel contract este redactat într-o limbă străină, tradu mai întâi contractul astfel încât să-l poţi citi cu atenţie.
– Verifică dacă firma care îţi oferă de lucru este înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
– Comunică rudelor/prietenilor adresa firmei la care urmează să lucrezi.
– Lasă rudelor tale copii după toate actele cu care pleci.
– Încearcă să înveţi limba şi să afli legislaţia ţării unde doreşti să pleci, telefonul şi adresa Ambasadei /Consulatului României din acea ţară şi la care poţi apela la nevoie.
– Nu da nimănui şi sub nici un motiv paşaportul (în afară de autorităţile statului – român sau străin care au calitatea să opereze cu acte oficiale şi de identitate).
– Păstrează copii ale tuturor actelor tale, necesare călătoriei, în locuri diferite în bagajul tău.
– Informează-te la ambasadele străine din România cu privire la condiţiile de muncă din ţară respectivă: tipul de viză, durata de obţinere a ei, procedeul de obţinere şi preţul vizei, validitatea vizei. Nu ignora aceste sfaturi deoarece traficul de fiinţe umane există!
În cursul acestei săptămâni, poliţiştii vor organiza astfel de întâlniri în unităţile de învăţământ, cu o tematică diversificată, precum prevenirea victimizării participanţilor la trafic, prevenirea absenteismului şi abandonului şcolar, creşterea gradului de siguranţă al elevilor prin prevenirea delincvenţei juvenile şi consumului de substanţe interzise.
Astfel, atât elevii de gimnaziu şi de liceu, cât şi preşcolarii din mai multe grădiniţe din judeţul Călăraşi vor primi vizita poliţiştilor de analiză şi prevenirea criminalităţii, de proximitate şi de rutieră, care îi vor sprijini cu informaţii utile şi le vor prezenta şi autovehiculele şi alte mijloace tehnice din dotare.