Doamnelor şi domnilor,
Aşa cum, probabil, vă amintiţi, am adresat o întrebare pe adresa Ministerului Justiţiei, înregistrată la Camera Deputaţilor cu numărul 737 a/2013, solicitând date în legătură cu cheltuielile alocate pentru întreţinerea unui deţinut, în România. Prin amabilitatea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, am primit datele cele mai importante în legătură cu situaţia solicitată. Cu această ocazie am aflat, oficial şi cu stupoare, că în România anului 2013, costul unui deţinut, din alocaţii bugetare, lunar, depăşeşte suma de 20 de milioane de lei vechi. Adică, mai precis, suma de 2186 lei, din alocaţii bugetare! Este o sumă uriaşă, o cheltuială imensă, în condiţiile în care, să nu uităm, o pensie minimă, în România, este de 300 de lei, iar alocaţia de stat pentru un copil, tot lunar, este 42 de lei! Un calcul simplu ne arată că suma alocată de la buget pentru întreţinerea unui deţinut, lunar, este echivalentul a 7 pensii minime! Ori a peste 50 de alocaţii de stat, pentru copii!
Cheltuielile de personal pentru un deţinut depăşesc 16 milioane lei vechi, mai precis 1616 lei! Un calcul simplu, în condiţiile în care aflăm că în România, la data de 16 aprilie 2013, se înregistrau 33.060 de persoane private de libertate ne arată că numai cheltuielile de personal alocate deţinuţilor din România depăşesc suma de 5 milioane de RONI! Adică peste 1 milioane de euro, lunar! Sunt cifre incredibile, sunt cifre scandaloase, această situaţie este intolerabilă şi considerăm că se impun măsuri drastice pentru, pe de o parte, reducerea cheltuielilor celor care greşesc în faţa legii, dar şi pentru înăsprirea legislaţiei şi realizarea unor măsuri concrete menite a rezolva această problemă extrem de gravă care face posibil ca, numeroase persoane, de exemplu, când vine toamna şi se răceşte clima să comită o infracţiune care să-l ducă la puşcărie pentru câteva luni de zile, astfel încât să poată să treacă perioada de iarnă, pe banii statului!
Desigur, am mai constatat şi o altă situaţie foarte gravă: în România sunt alocate spaţii de cazare pentru 27.700 de deţinuţi, iar numărul total al celor aflaţi, în acest moment, în puşcărie, depăşeşte numărul de 33.000! Deci există peste 4000 de puşcăriaşi, în plus, faţă de numărul de locuri existente! Astfel încât şi această situaţie trebuie reglementată pentru că, din păcate, puşcăria, în România contemporană, nu mai este un spaţiu de reeducare, ci de specializare în infracţionalitate! Mai ales pentru mediul juvenil!
Deputat PP-DD de Călăraşi,
Maria Dragomir