luni, iulie 22, 2024
AcasăACTUALA fost votată legea care interzice dobânzile foarte mari ale IFN-urilor

A fost votată legea care interzice dobânzile foarte mari ale IFN-urilor

- Advertisement -

PSD extinde plafonarea și în alte zone în care agenții economici au comportamente excesive în dauna cetățenilor, aflați în situații vulnerabile. Românii vor fi protejați 100% față de abuzurile creditorilor, indiferent dacă vorbim de IFN-uri, bănci, societăți de leasing sau firme de recuperare creanțe.

Instituțiile de credit nu mai pot percepe dobânzi excesive la creditele acordate cetățenilor, iar aceștia vor avea posibilitatea de a-și stinge datoria în limite decente. La fel ca în piața de energie și în cea de alimente, pe piața creditării persoanelor fizice s-au manifestat comportamente excesive, cu dobânzi care au ajuns și până la 69.000%!

Plafonarea dobânzilor pune capăt acestor excese și restabilește dreptatea față de cetățeni.

Legea inițiată de senatorul PSD Daniel Zamfir și susținută de PSD a fost adoptată, aducând protecție completă împotriva abuzurilor creditorilor. Iată ce trebuie să știi:

– Protecție la creditele bancare: ratele nu cresc mai mult de 50% față de valoarea inițială.
– Protecție la leasing: ai 30 de zile să vinzi mașina dacă nu mai poți plăti ratele.
– Protecție la IFN-uri: plătești maxim dublul sumei împrumutate.
– Protecție față de recuperatori: nu se mai pot cere sume mai mari decât valoarea creanței inițiale.

Da, legea se aplică și la creditele în desfășurare de la IFN-uri, cât și la creanțele aflate în executare de către recuperatorii de creanțe.

Protecția privind consumatorii se instituie imediat după intrarea legii în vigoare. Nu va acționa retroactiv asupra creditelor deja achitate sau asupra creanțelor deja recuperate.

Biroul de presă PSD

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite