Rodica Dohot. În bugetul Consiliului Judeţean Călăraşi pe 2013 au fost alocate fonduri pentru dezvoltarea sistemului medical călărăşean, în speţă se doreşte finalizarea a încă două secţii din spital şi achiziţionarea de instrumentar nou pe partea de chirurgie, precum şi înlocuirea lifturilor vechi cu unele moderne.
„În bugetul pe anul acesta avem alocaţi bani şi pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi. Vrem să terminăm cele două etaje pe care le-am început şi avem bani alocaţi să cumpărăm ceea ce mai este nevoie. Vrem în primul rând să schimbăm lifturile, să cumpărăm nişte truse pentru chirurgie, chiar avem o listă cu vreo 20 de poziţii.”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu.
În discuţie s-a adus şi reabilitarea termică a spitalului. Prin accesarea unor proiecte finanţate din fonduri europene există posibilitatea ca spitalul din Călăraşi să poate fi izolat, fapt ce ar reduce semnificativ costuri cu energia termică.
„Avem în vedere şi faptul că, pe viitor, să putem prinde Spitalul de Urgenţă din Călăraşi pe un proiect de reabilitare termică. Să vedem ce opţiuni avem în acest sens.”, a declarat Filipescu.
Cea mai arzătoare problemă râmâne tot cea cu privire la achiziţionarea unui RMN, administraţia judeţeană dorind să primească cât mai curând posibil ajutor financiar din partea Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea unui astfel de aparat. „În ceee ce priveşte RMN-ul, chiar vorbeam cu Eugen Nicolăescu, Ministrul Sănătăţii şi a zis că nu se ştie dacă anul acesta mă rezolvă, dar dacă va fi ministru în continuare mă rezolvă anul viitor.”, crede preşedintele CJ.
Preşedintele Filipescu a mai spus că un RMN costă undeva în jurul sumei de 1,2 milioane de euro, iar din bugetul de stat s-ar acoperi o mare parte, partea CJ fiind de 240.000 de euro. Un astfel de aparat este extrem de benefic pentru judeţul Călăraşi, mai ales că şi computerul tomograf a fost defect foarte mult timp.
Prin achiziţionarea RMN-ului se va putea face pacienţilor o diagnosticare imediată şi implicit o vindecare mai rapidă. Nu numai aparatul RMN este foarte scump, dar şi întreţinerea lui. În plus, este nevoie de amenajarea unei camere speciale în care acesta să fie amplasat şi va fi nevoie şi de personal specializat pentru o utilizare corectă.