AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru accesarea fondurilor europene pentru investiţii în procesarea sau marketingul produselor din sectorul pomicol

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat, pe pagina oficială de internet www.afir.info, Ghidul solicitantului pentru obţinerea sprijinului financiar prin submăsura 4.2a din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Submăsura finanţează investiţii în procesarea sau marketingul produselor din sectorul pomicol.

Sesiunea pentru primirea cererilor de finanţare se va desfăşura în intervalul 14 octombrie 2021, ora 9.00 – 14 ianuarie 2022, ora 16.00. Suma totală disponibilă pentru investiţii în cadrul acestei sesiuni este de 20,4 milioane euro.

Solicitanţii eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.2a sunt întreprinderile – întreprinderile mari, microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii, şi cooperativele, grupurile şi organizaţiile de producători care realizează investiţii corporale şi necorporale pentru procesarea şi marketingul produselor din sectorul pomicol cuprinse în Anexa I la Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), cu excepţia produselor pescăreşti.

Sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi micro, mici şi mijlocii şi de 40% pentru întreprinderi mari şi forme asociative. Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20 de puncte procentuale în cazul investiţiilor colective.

Valoarea fondurilor europene care pot fi obţinute variază în funcţie de tipul de beneficiar şi de investiţie. Astfel, pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici, sprijinul financiar este de 800.000 de euro/ proiect. Pentru întreprinderi mijlocii, valoarea sprijinului poate ajunge la 1,1 milioane euro, iar pentru întreprinderi mari valoarea sprijinului poate ajunge la 1,5 milioane euro.

Solicitantul trebuie să respecte o serie de condiţii minime pentru a accesa fondurile disponibile prin această linie de finanţare, printre care se află încadrarea în categoria beneficiarilor eligibili, încadrarea investiţiei în cel puţin una dintre acţiunile sau operaţiunile eligibile, demonstrarea viabilităţii economice a investiţiei în baza prezentării documentaţiei tehnico-economice.

Printre activităţile eligibile în cadrul submăsurii 4.2a se numără înfiinţarea, extinderea şi modernizarea unităţilor ce colectează, condiţionează şi procesează materie primă provenită din sectorul pomicol, inclusiv pentru producerea băuturilor alcoolice. Se finanţează astfel construcţiile destinate unei etape sau întregului flux tehnologic, cele destinate infrastructurii interne şi de utilităţi, sau cele pentru sistemele de supraveghere video pentru activitatea propusă prin proiect.

Sunt, de asemenea, eligibile cheltuielile cu unităţile mobile de procesare şi cele pentru respectarea conditiilor de igienă, sanitar-veterinare şi a fluxului tehnologic.

În scopul comercializării în cadrul lanţurilor scurte sunt eligibile ca şi mijloace de transport autoizoterme, remorci şi semiremorci izoterme cu sau fără agregate de frig sau de control al temperaturii, cisterne pentru transport specializat pentru materia prima/ produsul finit rezultat din proiect, rulote şi autorulote alimentare.

Dintre cheltuielile generate de investiţiile eligibile în active necorporale amintim pe cele privind organizarea şi implementarea sistemelor de management a calităţii şi de siguranţă alimentară, achiziţionarea de tehnologii (know‐how), patente şi licenţe pentru pregătirea implementării proiectului, achiziţionarea de software.

Detalii privind tipurile de investiţii şi condiţiile specifice accesării de fonduri europene pentru investiţii în procesarea sau marketingul produselor din sectorul pomicol pot fi consultate gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului şi anexele aferente acestuia, la secţiunea „Investiţii PNDR”, pagina dedicată submăsurii 4.2a. Cererile de finanţare se depun on-line, pe site-ul Agenţiei, la momentul lansării sesiunii.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide