Accesul la formare profesională se număra printre drepturile pe care le au salariaţii, potrivit legislaţiei muncii. Astfel, angajatorii sunt obligaţi să asigure participarea acestora la programe de formare profesională. Cei care nu respecta această regulă pot fi sancţionaţi de către inspectorii de muncă.
În Codul muncii sunt stabilite drepturile pe care le au angajaţii, iar printre acestea se numără şi cel de acces la formare profesională. În acelaşi timp, angajatorii trebuie să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă.
Astfel, angajatorii sunt obligaţi să asigure pe propria cheltuiala, pentru toţi salariaţii, participarea la programe de formare profesională, după cum urmează:
minimum o dată la doi ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi;
minimum o dată la trei ani, dacă au sub 21 de salariaţi.
„Angajatorul persoană juridică care are mai mult de 20 de salariaţi elaborează anual şi aplică planuri de formare profesională, cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor. Planul de formare profesională (…) devine anexă la contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate”, este menţionat în actul normativ.
Concret, modalitatea de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, dar şi alte aspecte legate de formarea profesională sunt stabilite prin acordul părţilor şi sunt incluse în acte adiţionale la contractele individuale de muncă.
În momentul de faţă, neîndeplinirea obligaţiei de a asigura participarea la formare profesională nu este sancţionata de Codul muncii, însă acest lucru poate fi făcut, totuşi, de către inspectorii de muncă. Sursa>avocatnet.ro
Niciun banner disponibil.