vineri, aprilie 19, 2024
AcasăCOMUNITATEAniel Nedelcu Paţurcă: „Sărbătoarea comunei ne adună şi ne reuneşte!”

Aniel Nedelcu Paţurcă: „Sărbătoarea comunei ne adună şi ne reuneşte!”

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. Devenită o tradiţie, sărbătoarea comunei Borcea a ajuns la a X-a ediţie. Ca de fiecare dată, Zilele Comunei s-au întins pe două zile pline de evenimente, muzică, bună dispoziţie, iar pentru copii multe surprize. Primarul comunei, Aniel Theodor Nedelcu Paţurcă, a deschis seria evenimentelor cu un mesaj adresat tuturor borcenilor.

„Bună ziua, doamnelor, domnilor şi stimaţilor noştri invitaţi! Bine aţi venit la Zilele Comunei Borcea, manifestare ajunsă la a X-a ediţie! Anul 2019 a fost proclamat de BOR, an omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari, ca o recunoaştere a contribuţiei majore a satului la devenirea a istorică a poporului român. Fibra satului românesc s-a întâlnit din totdeauna cu creştinismul şi ortodoxia. Prin biserică s-a aşezat armonia între oameni şi s-a trezit spiritul de comuniune. Astfel, obiceiurile şi-au tras ceva din duhul credinţei, s-au frământat în covata satului şi s-au copt la flacăra iubirii neîntrerupte dintre generaţii. Preotul a fost şi este alături de învăţător şi profesor, modelul satului, iar eu trăiesc împreună cu dumneavoastră bucuria de a-i avea alături la marile evenimente ale comunităţii noastre, dar şi la ceas de sărbătoare. Ca primar, fiu al satului, am înţeles viaţa şi ca timp binecuvântat pentru a sfinţi locul în care trăim, pentru a putea spera ca la rândul nostru să primim un loc în ceruri, un colţişor de rai. Am şansa de a conduce o comunitate de oameni inteligenţi, care au dorinţa evoluţiei, iar contactul direct cu fiecare dintre dumneavoastră mi-a dezvăluit frumuseţea interioară a ţăranului român care ştie, printre o împletire fericită între rugăciune, muncă, vers şi cântec, să-şi exprime trăirile şi bogăţia, obiceiurile şi tradiţiile. Fără lipsă de modestie, pot afirma privindu-vă în ochi, că am realizat multe proiecte, având suportul şi susţinerea voastră, pentru care, la ceas aniversar, vă mulţumesc! De asemenea, mulţumesc sponsorilor, Consiliului Local, funcţionarilor publici din aparatul de specialitate al primarului, pentru profesionalism şi implicare. Nu în ultimul rând, întreprinzătorilor din mediul privat pentru locurile de muncă create şi pentru contribuţia la bugetul local. Mai avem multe de făcut, atât pe direcţia modernizării, cât şi pe cea a păstrării tradiţiei. Sunt convins că tradiţia va rămâne totdeauna păstrată în esenţa ei ca parte a veşniciei care s-a născut la sat. Vreau să ne bucurăm de această sărbătoare de suflet, care ne adună şi ne reuneşte. Să aveţi momente de bucurie acum şi în zilele ce vor urma! La mulţi ani, borcenii mei!”

Prezenţi la eveniment, am adresat şi noi câteva întrebări primarului Aniel Nedelcu Paţurcă cu acest prilej.

Rep: D­-le primar, aţi bifat încă o ediţie a Zilelelor Comunei Borcea, o mare sărbătoare pentru comunitatea în care trăiţi.  

N.P.: Am încercat şi am reuşit şi anul acesta ca în preajma marii sărbători religioase a Sfintei Marii, să organizăm Zilele Comunei Borcea şi sper ca aceste zile să fie un prilej de bucurie şi socializare pentru cetăţenii comunei noastre.

Rep: Cu ce fonduri aţi organizat această sărbătoare?

A.N.P.: Vreau să vă spun că acest eveniment, Zilele Comunei Borcea, s-a făcut numai din sponsorizări, bugetul local nu a suportat nici un leu. Pe această cale vreu să mulţumesc tuturor fermierilor şi tuturor factorilor de binefacere care au sponsorizat acest eveniment, această sărbătoare frumoasă.

Rep: Cu ce gânduri vă desfăşuraţi activitatea în slujba comunităţii din Borcea?

N.P.: Am plecat la drum greu împreună cu aceşti oameni minunaţi care îi avem în primărie şi nu a fost uşor să ştiţi. Ideea mea de bază a fost ca în fiecare zi pe care o petrec alături de cetăţenii care mi-au acordat încrederea lor, să le îmbunătăţesc traiul, să le schimb viaţa şi de ce nu, să ajungem o comună frumoasă, modernă de care să fim mândri peste ani.

Rep: Să trecem în revistă principalele realizări ale primarului Aniel Nedelcu Paţurcă în acest al doilea mandat.

A.N.P.: Sunt destule proiecte implementate. Vreau să fiu destul de modest, dar cea mai importantă realizare din acest mandat este modernizarea reţelei stradale. Am realizat undeva la 47 străzi asfaltate numai anul acesta, care înseamnă undeva la 12 km de asfalt, ceea ce nu reprezintă deloc puţin. Practic, când am venit primar nu exista nici 5% asfalt în localitate şi astăzi am ajuns la un procent incredibil de 99%. Nu mai avem decât anumite străduţe, anumite uliţe cum spunem noi, care nu s-au încadrat în nomenclatorul stradal, nu au avut lăţimea necesară şi lungimea pentru a putea fi prinse în proiect, fiind neeligibile. Dar am depus încă două proiecte şi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Călăraşi, sperăm să asfaltăm aceste uliţe şi să construim aleei pietonale acolo unde trebuie. Am înfiinţat o piaţă agroalimentară foarte frumoasă pentru comunitate, o piaţă modernă zic eu. Am rezolvat şi problema iluminatului stradal.

Rep: Apa potabilă a fost o problemă foarte importantă pentru comunitate. În sensul că preţul era mare şi lipsea presiunea în gospodăriile locuitorilor. Cum aţi reuşit să gestionaţi acest aspect?

A.N.P.: Da, când am devenit primar, apa era administrată de firma RAJA Constanţa şi costa, cu TVA cu tot, undeva la 5,4 lei. astăzi preţul ei este undeva la 3 lei. Am făcut eforturi deosebite să avem un preţ corect, un preţ bun comunităţii noastre, cetăţenilor din comuna Borcea. Trăim totuşi la ţară şi fiecare are un solar, îşi creşte un animal şi era păcat să avem preţul acesta ridicat. Cât despre presiunea care lipsea şi acest lucru a fost rezolvat prin modernizarea sistemului de pompare al apei.

Rep: Care sunt priorităţile primarului Aniel Nedelcu Paţurcă pentru ultima perioadă din acest al doilea mandat?

N.P.: Pentru mine, ultima provocare este aducerea de gaze naturale în comunitatea noastră. Avem proiect, am făcut SF, am obţinut avizul ministerului, un aviz foarte greu. Din nouă avize, pe şapte le-am rezolvat mai avem două şi aici mă refer la intabularea fiecărei străzi, care înseamnă un volum mare de muncă. Sper ca, cu ajutorul bunului Dumnezeu, să rezolvăm, să punem în practică şi acest proiect. Acest proiect de aducere de gaze va însemna o bunăstare în casele oamenilor, o ridicare foarte mare a nivelului de trai. Înseamnă interes în rândul investitorilor, vă daţi seama, noi locuri de muncă pentru locuitori, se va ridica standardul de viaţă al comunităţii. Am depus un proiect la Ministerul Dezvoltării – iluminat stradal prin led. Vreau ca până la finalul acestui mandat, fiecare colţ, din fiecare străduţă, fiecare uliţă să fie iluminat corespunzător.

Rep: Sunteţi un mare iubitor de fotbal, vi s-a îndeplinit visul ca echipa dumneavoastră de suflet, Agricola Borcea, să fie reprimită în Liga a III-a. Veţi găsi înţelegere la prietenii dumneavoastră, astfel încât să nu mai trăiţi emoţiile retrogradării din campionatul trecut?

N.P.: Vreau să fiu şi aici destul de clar. Într-adevăr echipa noastră din localitate, când am devenit primar, se zbătea în anonimatul judeţului Călăraşi şi uşor, uşor am încercat să creem o echipă competitivă fruntaşă a judeţului Călăraşi. Nu a fost uşor, am stat 3 ani, ne-am chinuit până am format o echipă, an de an am progresat puţin câte puţin. Ce a însemnat echipa Agricola Borcea în Liga a III-a? A însemnat înfiinţarea unui club de fotbal, să faci un club de fotbal nu înseamnă puţin. A trebuit să luăm calea Judecătoriei, drumuri şi alergări. De la Judecătorie am obţinut acea formă juridică prin care ne-am constituit ca şi club sportiv, după care am mers la Ministerul Tineretului şi Sportului şi am obţinut acel CIS de înscriere în Liga a III-a. Practic astăzi este un club cu toate drepturile depline afiliat la FRF. Pe această cale vreau să mulţumesc celor care au fost alături de mine, care au crezut în mine, oameni care se pricep într-adevăr la fotbal. Mulţi spun că eu fac totul, nu este aşa, nu fac eu totul am câţiva oameni care chiar se pricep la fotbal. Las Cezarului, ce e al Cezarului. Cine mă cunoaşte cu adevărat ştie că uneori îmi spun punctul de vedere. Pentru că nu mi se pare corect (ştiţi cum e la fotbal antrenorul vine şi pleacă, jucătorul vine şi pleacă dar noi rămânem) ca unii să vină să mimeze fotbalul cum îi spunem noi ca mersul prin parc. Nu suntem la mersul prin parc, suntem la o competiţie, la o competiţie de echipă şi sper ca anul acesta să înţeleagă toţi ce înseamnă fotbal, de la antrenor, delegat, tot ce avem alături, că trebuie mai mult că doresc mai mult, să ne pregătim mai mult astfel încât să nu mai trecem prin emoţiile pe care le-am avut anul trecut. Într-adevăr, Borcea anul trecut, în prima parte a clasamentului a obţinut locul 7, un loc meritoriu, după care în retur a fost o cădere încredibilă în care nu am mai recunoscut echipa, a intrat într-un colaps, exact ca un boxer care intră în corzi şi nu mai poate să iasă. Dar uşor, uşor bunul Dumnezeu a făcut să ocupăm un loc meritoriu. Până la urmă am rămas pe criteriu sportiv, am fost prima echipă care a rămas în Liga a III-a şi sper ca în acest an să nu mai păţim ce am păţit anul trecut, mai ales că în momentul acesta stăpânim şi foarte bine regulamentul FRF. Din punct de vedere sportiv, nu mi se pare corect ca o echipă cu 30 puncte să retrogradeze în Liga a IV-a şi o echipă cu 25 puncte cu aceleaşi număr de meciuri, cu aceleaşi victorii, să rămână. Dar acesta e regulamentul, îl respectăm şi uite că bunul Dumnezeu ne-a făcut dreptate şi am reuşit să rămânem.

Rep: Echipa Agricola Borcea, datorită dumneavoastră, reprezintă comunitatea din Borcea şi judeţul Călăraşi acolo unde joacă. Şi de multe ori cu rezultate foarte frumoase.

N.P.: Gândiţi-vă că de când am promovat în Liga a III-a, ca echipă afiliată la FRF, pentru că cine cunoaşte fotbalul şi ştie ce înseamnă, este o mare diferenţă între judeţ, Liga a IV-a (între AJF-uri şi FRF) este un pas enorm, o diferenţă totală şi aici înseamnă cheltuială, organizare şi tot ce implică fenomenul fotbalistic. Şi, cu adevărat, echipa promovează imaginea comunei Borcea!

Rep: Ce buget va avea echipa anul acesta?

N.P.: Conform legii sportului, maxim 5% din bugetul local. Avem bani şi de la Consiliul Judeţean şi pe această cale vreau să-i mulţumesc preşedintelui Iliuţă, care este alături de noi şi ne sprijină. Mult, puţin, cum au putut. Nu înseamnă puţin să fii o comună, şi totuşi să te lupţi cu bugete de genul municipiilor Medgidia, Slobozia, cum sunt echipele din Bucureşti, echipe cu tradiţii, echipe din Constanţa, de ce nu, oraşe mari ale ţării.

Rep: Revenim la acest frumos eveniment ajuns la a X-a ediţie. S-a ridicat la aşteptările dumneavoastră? Mă refer la asistenţa care a fost aseară, care va fi şi în această seară şi la oaspeţii pe care dumneavoastră i-aţi aşteptat şi îi veţi aştepta? La artiştii prezenţi pe scenă?

N.P.: În mare măsură sunt mulţumit, dar tot timpul este loc şi de mai bine. Ce vedeţi dumneavoastră înseamnă o muncă de aproape o săptămână, pentru că asemenea evenimente nu se fac peste noapte. Pe această cale vreau să mulţumesc tuturor factorilor care au venit alături de mine, pe lângă sponsori, Poliţia Română, Jandarmeria, ISU Călăraşi, subunităţile de Pompieri Borcea şi nu în ultimul rând, mass-media, dumneavoastră care promovaţi acest eveniment. În ceea ce priveşte actul artistic, artişti consacraţi pe scenele româneşti, precum, doamna Irina Loghin, Mario Fresh, Alin Oprea de la Talisman, Alesis au oferit recitaluri entuziasmante pentru spectatorii prezenţi.

Rep: D-le primar, vă mulţumesc pentru timpul acordat şi vă doresc petrecere frumoasă alături de borcenii dumneavoastră dragi!

A.N.P.: Şi eu vă mulţumesc pentru că a-ţi acceptat invitaţia de a fi prezent în mijlocul nostru.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite