Aurel Vasile, primar Jegălia: Cum puteţi să consideraţi dvs., ca economist, dle Vasile Iliuţă, că o primărie poate să trăiască cu o alocare zero lei?

Mircea Brânduşă. „Dezvoltarea judeţului Călăraşi nu înseamnă alocare de bani doar pentru anumite localităţi, conduse de primari social-democraţi, ci o dezvoltare unitară şi echitabilă pentru toate primăriile călărăşene. Este inacceptabilă poziţia Consiliului Judeţean Călăraşi de a nu susţine amendamentele propuse de consilierii judeţeni ai PNL, atâta timp cât majoritatea localităţilor care au primit bani din bugetul judeţului poartă culoarea roşie.”, preciza, recent, deputatul Emil Dumitru.

Despre această situaţie a vorbit şi primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile, în cadrul conferinţei de presă din data de 16.04. 2021.

„Alocarea aceasta de 6%, care este făcută din veniturile tuturor cetăţenilor, şi din punctul meu de vedere, şi din punctul de vedere al preşedinţilor Consiliului Judeţean, Filipescu şi inclusiv Iliuţă, în fiecare an repartizarea a fost una echitabilă, pentru că aşa spune legea. Faptul că domnia sa, sau Consiliul Judeţean, căci consilierii judeţeni PSD au fost cei care au fost de acord ca această sumă să fie împărţită în felul în care dânşii au considerat că este corect să o împartă, adică unele primării zero şi la celelalte să dea anumite sume, nu a fost corect. Mi s-ar fi părut corect să se judece în funcţie de numărul de locuitori şi bineînţeles de ceea ce are nevoie fiecare primărie. Văd o învrăjbire în această cauză sau s-a considerat că ar fi fost bine să fie puse aceste sume care oricum se ştia clar de la început că noi o vom ataca şi prefectul va ataca, cred că vrea şi o învrăjbire a primarilor ceea ce mie nu mi se pare corect. Vreau să transmit pe această cale d-lui preşedinte Iliuţă, că suntem deja în post, un post destul de mare, în care pe mine nu o să mă auziţi niciodată că o să vreau vrajbă sau o să vreau duşmănie. Încerc să-mi exprim punctul de vedere cum văd eu ca primar o colaborare împreună cu Consiliul Judeţean. Să nu ne învrăjbim, să nu avem niciun fel de sentiment de ură.

Ce ar fi însemnat acum eu să mă supăr pe primarul de la Modelu care a primit o anumită sumă, dar care e mai mică faţă de suma pe care o primea în mod normal anul trecut sau în anii trecuţi. Sau pe primarul Niki Gheorghescu, care a primit 4 miliarde, dar aia era suma. Este o comună ca şi Jegălia şi noi acolo ne situam, în jur de 400.000 lei. N-am de ce să mă supăr, dar din moment ce dai la Roseţi 820.000 lei, ar trebui să mă supăr pe dl Râjnoveanu. Niciodată! N-avem cum să ne supărăm între noi primarii, pentru că noi, indiferent de culoarea politică şi faptul că dorim această dezvoltare a acestui judeţ, noi ne împăcăm, domnule, între noi, noi vorbim. Dacă cineva dădea un exemplu că dacă pui nu ştiu câte furnici negre cu furnici roşii într-o sticlă nu se vor bate, dar dacă le agiţi încep să se omoare. Păi ce facem începem să ne agităm? Nu este un lucru corect şi nu este bine făcut. Atrag atenţia asupra dezvoltării acestui judeţ. Pentru că toate pleacă de la bani. Nu se poate! Până acum n-am văzut nici o iniţiativă a d-lui preşedinte Iliuţă de a ne strânge, cum făcea pe vremuri preşedintele Filipescu, când ne aduna pe toţi pe colegii, chiar dacă eram PNL, PSD, PDL, şi discutam probleme de evoluţie în dezvoltarea acestor comune. N-am mai văzut nimic, nu se mai întâmplă nimic.

Am fost invitaţi în decembrie să vedem stategia de dezvoltare a judeţului. Nu se poate aşa ceva. O strategie a unui judeţ se face după ce facem noi, primăriile, strategiile de dezvoltare împreună cu o parte din angajaţii Consiliului Judeţean care să vină să vadă de exemplu pe turism de la Borcea şi până dincolo de Chirnogi, ne dorim să punem Dunărea, dau ca exemplu turismul în piscicultura asta, pentru că avem Dunărea pe lângă noi. Ar trebui ca partener să fie Consiliul Judeţean, partener în aducerea gazelor la comune, partener în proiectele de apă şi canal. Noi nu avem parteneri din partea Consiliului Judeţean, cu regret o spun. S-a făcut o strategie de dezvoltare la care am fost invitaţi efectiv să ne uităm şi să admirăm ceea ce vrea să facă Consiliul Judeţean. Este un lucru foarte bun. Eu nu m-aş împrumuta niciodată să fac sediul Prefecturii. Să-l facă oraşul, n-am văzut nicio echipă de fotbal mare din România să pună sponsor Consiliul Judeţean. Nu! Este primăria Iaşi, nu Consiliul Judeţean. Consiliul Judeţean trebuie să dezvolte comunele din judeţ, nu oraşele! Primăriile de oraş, care are au anumite sume acordate sau anumite fonduri, se pot dezvolta singure, nu tu, Consiliul Judeţean, te ocupi de oraş. Şi cu celelalte comune ce facem?

Stăteam de vorbă cu dl primar Stoica de la Dorobanţu, care are numai 10% asfalt în comună, şi care-şi dorea să dezvolte printr-o asfaltare corectă şi în comună la dânsul, şi îmi spunea că pe drumurile judeţene făcute în perioada 2016-2020, peste 30 km, trec 3-4 maşini la 2-3 zile. Păi cu acei bani nu puteam să dezvoltăm tot? Nu putem să ne strângem, oare, cu toţii, să venim fiecare cu câte o propunere şi să dezvoltăm într-un tot unitar, după care să venim la domnii parlamentari sau senatori, că sunt PSD sau PNL şi să apelăm la dânşii? REBU ne lasă mâine, poimâine cu gunoiul, n-o să mai aibă cine să strângă gunoiul şi noi ne certăm? Se ceartă la nivel mare, n-am nimic împotrivă, dar noi aici, în Călăraşiul ăsta plin de praf şi de amărăciune, stăm în continuare să ne certăm. Nu se poate să fii Consiliul Judeţean şi să faci propuneri pe dezvoltare, pe pescuit, pe turism, că văd că se va face port, se vor face dragări şi altele atâta timp cât nu iei legatura cu toţi primarii din albia asta a Borcei şi a Dunării, nu se poate aşa ceva. Am devenit aşa fel încât, la ora actuală, fiecare face câte o pătrăţică şi dacă vrem să facem mâine, poimâine şi noi un festival al peştelui, n-avem unde să facem, e o ruptură totală, nu-i o coordonare, de aceea întreb: când o facem? Vorbim de viitor, vorbim de „E timpul României”… Când? Să ne certăm… ce faci d-le Vasile Iliuţă în postul Paştelui? Faci vrajbă, vrei să ne-nvrăjbeşti? Nu este corect. Cum puteţi să consideraţi dvs., ca economist, dle Vasile Iliuţă, că o primărie poate să trăiască cu o alocare zero lei? Unde aţi mai auzit zero lei?

N-a vrut să-mi dea pentru biserica arsă, nu mi-a dat, asta e, n-a vrut să-mi dea pentru drumuri, nu mi-a dat, asta e, a vrut să distrugă sportul şi aici la sport este o problemă. Sportul, d-le preşedinte, nu înseamnă numai fotbalul din Călăraşi! Handbal nu mai avem, şi sporturile astea pe care le facem noi prin comune şi pe care dvs. prin Consiliul Judeţean şi prin pixul dvs. trec sumele prin care noi putem să aducem puţină onoare acestui judeţ. Cum a început la canotaj, e şi la mine la lupte, avem tineri pe care putem să-i ajutăm şi care să reprezinte steagul României şi nu visez ceea ce spun că la mine s-a întâmplat cu bani şi de la Consiliul Judeţean. Nu se poate numai cu fotbal. Şi noi avem cofinanţare la apă-canal, am cofinanţări şi eu peste tot. Cum credeţi că am stabilit ieri un buget al comunei Jegălia că a trebuit să aprobăm cu o alocare de zero lei de la Consiliul Judeţean? Am tăiat tot ce înseamnă şcoală, am tăiat tot ce înseamnă cultură, am tăiat de la culte, am tăiat de peste tot. Dacă dl Iliuţă consideră că aşa este corect, poate are o strategie şi poate că aşa e bine, unele comune să fie mai sus şi unele mai jos, dar nu este corect. Şi vreau să vă spun că în toate şedinţele în care domnia sa a fost preşedinte de Consiliu Judeţean şi pe vremea d-lui Filipescu am fost unii din primarii care am susţinut ca alocările bugetare să se facă la toate comunele şi să nu alocăm la noi la PNL şi să nu dăm la PSD, nu, trebuie să dăm la toate comunele că peste tot sunt cetăţeni ai acestor comune. Şi la Jegălia PSD a fost votat cu 500 de voturi. Ce ar trebui să fac acuma, să mă duc să le spun, uite fraţilor câţi bani v-a dat, că nu v-a dat nimic, duceţi-vă la Călăraşi, urcaţi-vă în autocar şi mergeţi la Călăraşi. Nu e corect!”

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide