BLOCAJ TOTAL | Cei 7 consilierii liberali din Consiliul Local Curcani și-au dat demisia

Consiliul Local Curcani se confruntă cu o problemă de funcționalitate de mai bine de 5 luni de zile. Recent cei 7 consilieri locali liberali, plus supleanții, și-au dat demisia. 62 de proiecte de hotătâri din 66 emise de Consiliul Local Curcani din luna octombrie și până în prezent au fost atacate de Prefectura Călărași.

Pe scurt, s-a ajuns în situația asta odată cu vacantarea unui loc în Consiliul Local prin demisia unui consilier PSD în luna aprilie a anului trecut. Înainte însă, PNL a încercat prin acest consilier să încerce să formeze majoritatea în consiliu și să numească un viceprimar, convingându-l inițial să voteze alături de PNL. În cele din urmă, acesta a refuzat și a demisionat. În luna septembrie s-a constatat vacantarea locului, iar în luna octombrie noul consilier nominalizat de PSD a depus jurământul.

Numai că în sală erau prezenți doar cei 7 consilieri ai PSD, neconstituindu-se, conform poziției Prefecturii Călărași, cvorumul necesar. Astfel, jurământul acestuia nu a fost considerat a fi depus în condiții legale de către prefect. Secretarul general al Instituției Prefectului, Emil Mușat, ne-a declarat că în conformitate cu legea, pentru ca ședința să fie legal constituită este necesară prezența a 50%+1 dintre consilieri, adică, în acest caz, 8.

Consiliul Local Curcani este format din 15 membri, iar până în luna aprilie 2022 configurația era 8 consilieri PSD și 7 consilieri PNL.

Deși în luna noiembrie s-a încercat reluarea jurământului, consilierii PNL au părăsit ședința de consiliu. Luna aceasta, cei 7 consilieri liberali și-au depus demisia, urmând ca Prefectura să propună unei instanțe de contencios constatarea dizolvării Consiliului Local Curcani.

În cazul în care instanța constată că cvorumul nu mai este îndeplinit se va ajunge la alegeri anticipate dacă și Guvernul va decide asta. În caz contrar, până la alegerile din 2024, Primăria Curcani nu va putea adopta hotărâri privind aprobarea de investiții în comună, rezumându-se doar la activități curente.

Președintele PSD Călărași, Vasile Iliuță, a declarat că a discutat cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru a se încerca deblocarea situației la nivel de coaliție

„Am fost la președintele Marcel CIolacu să-i prezint problema de la Curcani. Putem să spunem că este o situație cum nu s-a mai întâlnit vreodată în administrația publică locală a județului Călărași.

Anul trecut, din 66 de hotărâri ale Consiliului Local, 62 au fost atacate de prefectul județului, ceea ce ne dă de bănuit că este o rea intenție din partea colegilor de coaliție.

Cei 7 consilieri PNL și-au depus demisia pentru a se dizolva Consiliul Local Curcani. Sper ca împreună cu președintele Marcel Ciolacu să găsim soluția în coaliție pentru a debloca situația.”, a declarat președintele Iliuță.

„Suntem blocați, nu avem buget aprobat, nu putem promova niciun proiect de hotărâre privind investițiile în comună. Avem proiecte care sunt blocate: iluminat public, dispensar, extindere primărie, camere de supraveghere, stații de încărcare, centru de zi, terenuri de sport, sală de sport, asfaltare și canalizare etapa a doua. 

Am vorbit și eu cu colegi primari din județ care îmi spuneau că, indiferent de culoarea politică, consilierii votează proiectele de dezvoltare ale comunelor. La noi nu se dorește. Dar în comună nu trăiesc doar pesediști sau nu e a PSD-ului, toată lumea suferă din cauza acestui blocaj.”, ne-a declarat primarul comunei Curcani, Aurel Gazu.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide