luni, iulie 22, 2024
AcasăADMINISTRAŢIE"Camionul cu sănătate" vine la tine! Un proiect al Consiliului Județean Călărași

„Camionul cu sănătate” vine la tine! Un proiect al Consiliului Județean Călărași

- Advertisement -

Persoanele din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul caravanei „Camionul cu sănătate ”, un proiect al Consiliului Județean Călărași.

Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2022”, România ocupă ultimul loc între țările din Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea din cauze tratabile (cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenții medicale oportune și eficiente, inclusiv prevenirea secundară și tratamentul). De asemenea, speranța de viață în România continuă să fie cu peste zece ani mai mică decât cea din țări precum Spania, Suedia sau Italia.

În acest sens a fost identificată o soluție pentru triajul populației din județul Călărași prin organizarea unei caravane de screening care să preîntâmpine diagnosticarea unor boli în stadii în care se pot vindeca. De asemenea, detectarea precoce și schimbarea stilului de viață pot reduce riscul avansării bolii respective.

Populația țintă este cea din mediul rural și urban cu acces dificil la serviciile medicale de bază: copiii din familiile defavorizate, vârstnicii, populația neasigurată. În acest sens, Consiliul Județean colaborează cu autoritățile locale (primar, asistent social, asistent sanitar), ultimii doi reprezentând oameni cheie, continuatori ai activității de prevenție în comunitatea respectivă.

Echipe formate din voluntari din sistemul medical vor merge în localități pentru a consulta, informa și educa pacienții despre riscurile complicațiilor diabetului zaharat și ale bolilor cardiovasculare.

Consultul medical regulat îi va ajuta pe beneficiarii proiectului să identifice din faza incipientă problemele de sănătate pe care aceștia le au, încă dinainte ca acestea să evolueze în afecțiuni greu de tratat și vindecat.

Scopul activității este de a diagnostica din timp posibilele afecțiuni amânând sau chiar eliminând complet momentul instalării unei boli care ar putea să le pună viața în pericol.

Prima localitate în care caravana „Camionul cu sănătate” a ajuns a fost localitatea Dichiseni, sat Coslogeni.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite