luni, iulie 22, 2024
AcasăACTUALITATECând trebuie montate anvelopele de iarnă

Când trebuie montate anvelopele de iarnă

- Advertisement -

Din anul 2011 a fost impusă obligativitatea montării anvelopelor de iarnă pe autovehiculele care circulă pe drumurile publice. Cum temperaturile din ultimii ani au fost ridicate în lunile noiembrie – decembrie există întrebarea: când anume trebuie schimbate cauciucurile.

Actul normativ legat de această obligație a conducătorilor auto este Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, cu modificările și completările ulterioare.

OUG 195/2002 sancționează drept contravenție conducerea autovehiculului pe drumurile publice care sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă.

Ordonanța nu impune în mod specific o anumită dată, ci se menționează că în situația în care drumurile sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei, iar autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă atunci se constată contravenția.

Art 102 alin.1, pct. 28 al OUG amintit sancționează cu amendă contravențională din clasa a IV-a de sancțiuni – adică 9-20 de puncte amendă, dar și cu reținerea certificatului de înmatriculare al autovehiculului, șoferii care sunt surprinși circulând fără a avea montate cauciucuri de iarnă în condițiile de carosabil amintite.

În plus, dacă este vorba de autovehicule de transport marfă cu masa de peste 3,5 tone sau de vehicule de transport persoane cu peste 9 locuri pe scaune, este impusă, în aceleași condiții de trafic, și montarea de lanțuri sau de alte echipamente antiderapante omologate.

În conformitate cu textul legii, sancțiunea poate fi aplicată doar dacă drumul pe care circulă un vehicul neechipat cu anvelope de iarnă este acoperit de zăpadă, gheață sau polei, indiferent de perioada calendaristică.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite