vineri, martie 29, 2024
AcasăSPORTCaravana fotbalului judeţean s-a pus în mişcare!

Caravana fotbalului judeţean s-a pus în mişcare!

- Advertisement -

Sâmbătă 11.08.2012, începând cu ora 11.00, în sala de şedinţe a Hotelului „Sport” a avut loc şedinţa tehnică cu delegaţii echipelor afiliate la AJF Călăraşi în vederea stabilirii ultimelor detalii pentru noul sezon competiţional 2012-2013. Ca de fiecare dată în ultimii ani şedinţa s-a transformat într-un haos total unde s-au întâmplat lucruri după cum au dictat interesele câtorva. Pentru prima oară în istoria post decembristă a fotbalului judeţean PRESA a fost interzisă!

Pe bune, pe rele!

Omul de „încredere” al lui Caţaros spunea delegaţilor prezenţi în foaierul hotelului: „Bucuraţi-vă, obraznicii ăştia de ziarişti au primit o lecţie! Afară cu Brânduşă! Afară cu jurnaliştii! Nu vor avea acces la această şedinţă!” Însuşi Caţaros mi-a confirmat acest lucru. Văzându-mă intrat în sală, mi-a spus: „Eşti prezent în calitate de observator!” Am tăcut şi am luat loc la masa unde se afla Iulian Radu, primarul din Dichiseni.

Mulţi delegaţi erau indignaţi. „Caţaros instituie cenzura! Caţaros le bagă pumnul în gură ziariştilor şi atentează la libertatea presei! Nababul din Navrom îngrădeşte libertatea de expresie!” Sunt doar câteva din ceea ce se vorbea pe la colţuri înaintea şedinţei. Personal i-am spus boss-ului AJF că niciodată nu am scris ceva care să lezeze imaginea instituţiei pe care o conduce.

Recunosc, uneori am scris unele articole cu un sarcasm care nu au căzut bine la stomacul anumitor personaje din fotbalul judeţean. Asistând la desfăşurarea şedinţei, am înţeles de ce s-a temut Caţaros, ca presa să nu fie prezentă. Libertatea de a scrie despre această şedinţă trebuia să treacă prin interesele unui grup, care niciodată nu a fost dispus să cedeze supremaţia. Pe nici un segment. Pentru nimic în lume. Cu preţul oricărui compromis. Acum, pe bune, pe rele, nu o să-mi plâng de milă. Am văzut clar că solidaritatea în această breaslă a devenit ceva caraghios.

Am observat că ziariştii (aşa cum mă numesc unii pe mine, atenţie! nu jurnalist) sunt din ce în ce mai des obiecte sacrificate pe altarul interesului de la „casa albă” a fotbalului călărăşean. Argumentez prin faptul că în timpul incidentelor din finala Cupei României, disputată la Ciocăneşti, aceleaşi personaje de încredere ale lui Caţaros au încercat să mă evacueze din incinta terenului, pe motiv că nu am acreditare de a fotografia, neţinând cont de invitaţia oficială a clubului din Ciocăneşti. Aici e pericolul, nu la Caţaros, ci la cei de lângă el. Altfel, sâmbătă am avut convingerea că mulţi au aplaudat în tăcere trecerea pe linie moartă a ziariştilor!

Analiza Comisiei de Disciplină şi Comisiei de Arbitri

Preşedintele Comisiei de Disciplină, Dumitru Pandrea şi-a prezentat raportul de lucru, prezentând detaliat toate cazurile avute pe masa de lucru în 2011-2012.

Sancţiuni aplicate – 259. Jucători sancţionaţi – 133. Etape de suspendare dictate – 490. 1 pe o perioadă de 6 luni – 6 până la sfârşitul anului competiţional – 1 pe o perioadă de 2 ani şi 6 excluşi din activitatea competiţională. Delegaţi suspendaţi – 40, din care: 1 exclus din activitatea fotbalistică. Antrenori suspendaţi – 13. Echipe sancţionate – 42, din care 6 cu suspendarea terenului, 1 pentru lipsă şi dezinteres în educarea jucătorilor; 1 cu avertisment; 1 cu despăgubiri pentru echipa adversă şi 33 cu penalitate sportivă. Rezultate omologate la masa verde – 78, din care: 44 pentru neprezentări; 6 pentru lipsă asistenţă medicală; 20 substituiri de jucători; 6 lovirea arbitrilor şi 2 pentru retragere de pe teren.

În 4 cazuri s-a propus trimiterea la Comisia de Disciplină a arbitrilor iar pentru 2 observatori a fost sesizat organul competent. Jucătorii Costache Robert – Rapid Ulmeni, Voinea Florin – Rapid Răzvani, Floroiu Marius – Dinamo Săruleşti, Rizea Marian şi Rizea Daniel – Unirea Dragalina au fost excluşi din activitatea fotbalistică pentru lovirea cu brutalitate a arbitrilor. Pentru 2 dintre ei au fost sesizate organele de justiţie.

În două cazuri Comisia de Apel a micşorat sancţiunile aplicate de Comisia de Disciplină. Ştefan Daniel, preşedintele CJA Călăraşi, în scurta sa cuvântare a informat asistenţa despre acţiunile intreprinse în cadrul CJA în 2011-2012 punctând următoarele: CJA are în subordine 64 de arbitri din care: 1 lotul B; 5 lotul C; 34 CTG. I; 12 CTG. A-II-a şi 12 CTG. Stagiari. Porumbel Valentin a promovat în Liga a III-a, Andrei Cristian şi Coman Cristian au fost desemnaţi în urma monitorizării cei mai buni arbitri de perspectivă.

În încheiere, Daniel Ştefan a făcut cunoscut că CJA lucrează să îmbunătăţească calitatea arbitrajului, să asigure o interpretare uniformă şi consistenţă a Legilor Jocului, să evalueze performanţa arbitrilor, să îmbunătăţească performanţa acestora şi să identifice tinere talente.

Liga (de incompetenţă) tractoriştilor, gata de start!

Deşi nu mai e amuzant felul în care a decurs desfăşurarea acestei şedinţe trebuie să dea de gândit tuturor. A fost o nebuloasă. Serios acum, trag un semnal de alarmă şi spun opinia multora dintre cei care au participat: „Felul în care un om pus să răspundă de tot ce înseamnă un fenomen ca acesta înţelege să se comporte e de-a dreptul scandalos.

Prosteşte în faţă pe toată lumea şi îşi schimbă discursul de la o şedinţă la alta, în funcţie de interesele de moment. A încetat să fie de mult abilitate sau orice însuşire cu minime conotaţii pozitive. Este mai degrabă incompetenţă şi incapacitate!” Eu aş completa cu următoarele: cei care se lasă conduşi în felul acesta, care se complac în această situaţie, sunt la fel de vinovaţi.

Caţaros s-a aflat deseori pus în dificultate. Mai întâi la intervenţia d-lui Lucian Dumitrache, delegat Fortuna Tămădău. „Inspecţia terenului din comuna Tămădău a fost făcută în lipsa noastră. Aţi acordat o clasificare după criterii pe care noi nu le cunoaştem. Vă rog să ne spuneţi cum a fost posibil ca Fortuna Tămădău să fie privată de participarea în Liga de Elită cu o altă echipă din altă serie?” Caţaros nu a putut răspunde!!!

Moment în care totul s-a inflamat. Profesorul Nicolae Eftene, preşedintele Vulturii Olteniţa a intervenit: „Vă susţin d-le delegat de la Tămădău. Referitor la constituirea seriei nu s-a respectat criteriile stabilite în şedinţa anterioară…” Caţaros intervine: „Vă rog să luaţi loc şi să vă daţi cu părerea atunci când veţi fi în locul meu! Nu eu am stabilit ci Comitetul Executiv în şedinţa de ieri (vineri 10.08.2012).”

A fost picătura care a umplut paharul. Eftene a intervenit din nou: „De ce să vină altă echipă din altă serie? Nu este corect! Locurile rămase eligibile prin retragerea unora dintre echipe trebuie să fie ocupate în ordine crescătoare de echipele din clasament. Noi cotizăm cu bani ca dvs. să aveţi activitate. Nu ne prostiţi cu hăţişurile regulamentare, de legi făcute să fie încălcate, interpretate prin metode cu paragrafe şi articole inventate. Nu ştiu dacă aveţi anumite interese, dar e vorba de lucruri care se văd cu ochiul liber.

Vrem să votăm noul sistem competiţional şi componenţa Seriei de Elită cu echipele care şi-au câştigat acest drept.” Caţaros nu a avut de ales! Spera la un ajutor tacit, care însă nu a mai venit. Rezultatul votului a fost dezastruos pentru AJF. 5 abţineri; 8 pentru sistemul impus de Caţaros şi 23 pentru noua formulă cerută de Fortuna Tămădău. A fost prima victorie pe care după mulţi ani delegaţii o obţin în faţa lui Caţaros. Astfel, Fortuna Tămădău şi Viitorul Şoldanu şi-au câştigat în mod democratic dreptul de a activa în Liga de Elită în sezonul 2012-2013.

Componenţă Liga a IV-a de Elită ediţia 2012-2013

1. VENUS INDEPENDENŢA
2. AGRICOLA BORCEA
3. DUNĂREA CIOCĂNEŞTI
4. AVÂNTUL DOR MĂRUNT
5. VICTORIA DRAGOŞ VODĂ
6. VICTORIA LEHLIU
7. UNIREA MÂNĂSTIREA
8. ÎNAINTE MODELU
9. VULTURII OLTENIŢA
10. VIITORUL PLĂTĂREŞTI
11. VIITORUL ŞOLDANU
12. DINAMO SĂRULEŞTI
13. VIITORUL SOHATU
14. RAPID ULMENI
15. FORTUNA TĂMĂDĂU
16. PROGRESUL FUNDULEA

Ca o concluzie generală asupra acestui capitol cuprins în ordinea de zi a şedinţei am reţinut următoarele: fotbalul judeţean s-a săturat să asculte necondiţionat de ce zice un „nea”. Chiar dacă se pare că poate jongla după bunul său plac, favorizându-i azi pe unii în detrimentul altora şi tot aşa, în numele cine ştie cărui serviciu făcut în trecut tuturor. Este bine că s-a ridicat „mingea la fileu” pentru că dacă se continua în ritmul campionatului trecut, riscam să nu avem fotbal adevărat nici în acest sezon competiţional.

Pentru că în fotbalul nostru judeţean, am observat şi sâmbătă, a evoluat o specie care şi-a impus perfid dominaţia: LĂTRĂII! Ei se regăsesc pe banca tehnică sau în conducerea anumitor echipe. Îşi imaginează în micimea lor intelectuală şi morală că fără ei o echipă sau alta nu are nici o şansă. Se cred mai importanţi decât reflexele portarilor, decât îndârjirea fundaşilor, tehnica mijlocaşilor sau sângele rece al atacanţilor.

Chiar dacă de cele mai multe ori previziunile lor nu au nici o acoperire în desfăşurarea meciurilor, lătrăii nu trădează nici cea mai mică jenă în discursul public de după meci. Lătrăilor li se mai dă însă şi peste bot. Aşa cum s-a întâmplat şi sâmbătă. Într-un penibil desăvârşit un „mare om de fotbal” a încercat să-i dea o mână de ajutor lui Caţaros, oferind o soluţie de compromis a competiţiei.

Imediat asistenţa a luat atitudine şi a strigat „aport” dând fotbalului judeţean o şansă. Până la urmă, s-a creionat ziua de disputare (sâmbăta) în Liga de Elită, fiecare echipă având obligaţia să scoată la „înaintare” şi juniori. La acest punct din nou au fost discuţii „aprinse”, multe echipe solicitând să joace şi duminica. Lucru neacceptat de celelalte competitoare. Pentru că se ştie, echipele care îşi exprimă dorinţa de a juca duminica cu siguranţă nu au un lot numeros de jucători. Şi apoi, duminica vor fi programate etapele din Liga a V-a.

Cu siguranţă va fi un talmeş-balmeş, astfel încât Dumitru Pandrea va avea multe contestaţii pe masă şi va trebui să decidă multe meciuri la masa verde. Spre sfârşitul şedinţei aproape că nu a mai contat pentru nimeni constituirea seriilor din Liga a V-a. Pisica a rămas tot în curtea AJF, astfel încât Caţaros va avea multe bătăi de cap atunci când va face cunoscut componenţa seriilor.

În ultimul punct al şedinţei, s-a trecut la modul de împerechere geografică pentru primul tur al Cupei României, ce se va desfăşura mâine de la ora 17:30. Programul a fost stabilit după închiderea ediţiei şi din câte am înţeles, Caţaros, la presiunea unora sau altora dintre echipe, a trebuit să facă din nou anumite compromisuri pentru ca etapa să se desfăşoare. Cu siguranţă, mulţi vor fi nemulţumiţi. Ca atare se vor consemna foarte multe neprezentări. În rest, să auzim numai de bine! Către onor AJF!

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite