Ciprian Olteanu, primar Unirea: „Priorităţile primarului sunt de fapt priorităţile comunei”

Mircea Brânduşă. Luni 19 octombrie, Ciprian Olteanu a început oficial mandatul de primar. Iată ce a făcut în prima zi de muncă. Programul în Primăria Unirea începe la ora 8.00. E luni, prima zi a săptămânii, iar cel mai tânăr primar din judeţ îşi face apariţia cu un sfert de oră mai devreme. Contabila instituţiei are emoţii când edilul îi cere să îi invite la o scurtă întâlnire în biroul său pe şefii de servicii pentru ora 8.15. Biroul primarului este cel care a aparţinut predecesorului său, nu prea spaţios, cu mobilă relativ nouă.

Ciprian Olteanu şi-a adus o cană din care să bea ceai, şi o aşează pe birou, la vedere împreună cu laptopul personal. Abia în zilele următoare îşi va personaliza biroul şi va solicita conectarea la reţeaua de internet. Primarul se instalează la birou şi îşi trece pe o foaie priorităţile pe care urmează să le comunice colegilor. Înainte să îi solicit un interviu, precizează: „Vă cer scuze, este luni dimineaţă, prima zi în care mi-am început oficial activitatea în primărie, dar am programată o şedinţă cu şefii de servicii cu care voi purta discuţii individuale pentru a le cunoaşte problemele. Şi să stabilesc priorităţile. Este un program de acomodare!” Cât timp aştept, aflu că Ciprian Olteanu se pregăteşte să ţină audienţe maraton, în condiţiile în care are deja câţiva locuitori înscrişi pe listă, care au probleme diverse şi care cred că doar noul primar este în măsură să le rezolve, sunt nerăbdători să stea cu el de vorbă. Între timp angajaţii sosesc rând pe rând în primărie, curioşi să vadă cum vor lucra cu noul primar. „Eu am venit în Primărie în 2016, pe vremea lui Belu. Era greu, dacă nu erai de acord, nu prea erai băgat în seamă. Trebuia să taci şi să execuţi. Cu domnul Ciprian va fi altceva, este tânăr, deschis, popular, te ascultă. Realmente va fi o plăcere să lucrez cu el. Iar acum nu pot decât să mă bucur că este primarul nostru. Aici este locul lui, nu la câmp!”, îmi spune unul dintre funcţionarii care mă cunoaşte. Intru şi încep interviul…

Rep: Domnule primar, din câte ştiu sunteţi cel mai tânăr primar învestit de la noi din judeţ. Ce înseamnă pentru dumneavoastră această funcţie?

C.O.: Pentru mine este o provocare, e un pas nou pe care îl fac. Cred că e un pas de fapt al generaţiei mele făcut către scena politică, e un pas făcut de oamenii care poate au fost în dezacord faţă de actuala clasă de politicieni şi vor să demostreze atât lor cât şi generaţiilor următoare că se poate mai bine şi că lucrurile trebuie să meargă aşa cum vedem şi noi în vestul Europei.

Rep: Ce v-a determinat să candidaţi pentru această funcţie de primar?

C.O.: Motivele sunt multe, unele subiective, altele obiective. În principiu, aşa cum am mai spus şi altora, faptul că noi avem o afacere în familie legată de teren, suntem fermieri, nu aş fi putut pleca din ţară dacă nu aş fi reuşit, sunt sincer, dacă nu aş fi avut o astfel de afacere aş fi plecat din ţară. Aşadar aflându-mă în locul acesta am decis să merg până la capăt pentru că am deja doi copii şi trebuie să încerc să schimb ceva cu adevărat.

Rep: Sunteţi deja în primărie de câteva zile (4 sau 5). Cum aţi găsit serviciile din primărie? Sunteţi mulţumit de moştenirea lăsată de domnul Belu?

C.O.: Astăzi este prima zi lucrătoare după două zile de weekend. Încă sunt în stadiul de radiografiat ce am găsit, ies la iveală (hai să zic lucruri poate nu atât de bine făcute, lucruri pe care eu le-aş face altfel) aşa cum mai spuneam am găsit de fapt o lipsă de comunicare între compartimentele primăriei, va trebui să gândim nişte proceduri împreună cu angajaţii acestora ca să degrevăm hârţogăraia pe care trebuie să o depună cetăţeanul ca să îşi ia anumite hârtii de la primărie, acesta este primul pas. În 20 minute avem o şedinţă cu toţi angajaţii primăriei, trebuie să înţeleg şi eu problemele lor, cu ce se confruntă în relaţia cu cetăţeanul şi să le expun modalitatea în care văd eu lucrurile duse mai departe.

Rep: Care este opinia dumneavoastră faţă de secretarul instituţiei? A plecat fără să vă înştiinţeze?

C.O.: Secretarul nu ştiu dacă a plecat că a vrut. Eu am avut o discuţie telefonică prin care i-am cerut demisia, după ce am aflat că fostul  viceprimar a semnat un proces verbal de contravenţie prin care l-a amendat pe fostul primar cu privire la o anexă ce nu are autorizaţie de construire. În momentul în care am aflat acest lucru, am considerat că secretarul (din câte am înţeles) acest act este făcut fără să respecte procedurile. Acum sunt două variante: dacă secretarul i-a lăsat să facă chestia asta, înseamnă că el nu a ştiut procedurile şi nu merită să ocupe acest loc pentru că şi eu m-aş putea lovi de astfel de probleme iar el trebuie să reprezinte legea în această instituţie sau, a doua variantă, el i-a protejat, i-a învăţat ce să facă şi la fel, dacă el este părtinitor la acţiunile lor, din punctul meu de vedere nu-şi merită locul aici în primărie.

Rep: În urma şedinţei pe care o veţi avea, cu siguranţă veţi afla mult mai multe lucruri noi, probabil anumite nereguli. Veţi umbla la organigramă? Unde şi ce aveţi de gând să schimbaţi? Bănuiesc că în bine!

C.O.: Da. Vom schimba personalul pe care eu îl consider neperformant să spun aşa, asta şi din experienţa pe care am avut-o eu din privat cu primăria. Am observat anumite lucruri care nu merg cum trebuie, asta una. În ceea ce priveşte câteva funcţii plătite de primărie cum ar fi cele de administraţie la Azilul de bătrâni. Din punctul meu de vedere azilul de bătrâni consumă prea multe resurse financiare şi nu cred că e necesar de o administrare fixă. Cred că administrarea se poate face de către primărie. Acolo doar să fie un personal care să aibă grijă de nevoile oamenilor de acolo. Atribuţiunile administratorilor cred că pot fi preluate de funcţionarii primăriei şi apoi, să degrevăm un pic partea de salarii.

Rep. Ca şi proiecte, să spunem în derulare sau finalizate sunteţi mulţumit de ceea ce aţi găsit în primărie?

C.O.: Nu, în comună, nu sunt mulţumit. Foarte multe lucruri şi majoritatea lucrurilor s-au construit acum în ultimele două luni pe perioada electorală. Oamenii cred că s-au săturat de astfel de luni minune în care totul se construieşte. Îmi pare rău că această comună a pierdut foarte multe oportunităţi în perioada în care încă mai erau proiecte europene. Celelalte comune din zonă s-au dotat cu diverse, au accesat orice s-a putut pe infrastructură, pe iluminat, pe tot felul de lucruri pe care noi  pur şi simplu le-am ratat.

Rep: Economic, cum aţi preluat primăria? Ne puteţi exemplifica, câteva aspecte?

C.O.: Cu datorii. Cu siguranţă vă pot exemplifica: fostul primar a postat pe reţelele de socializare că a făcut demersuri pentru un studiu de fezabilitate pentru introducerea gazului în comuna Unirea. Acest studiu de fezabilitate nu este plătit şi în condiţiile în care nu îl vom plăti, cât de curând riscăm să rămânem pe dinafara proiectului; lucrările de pietruire care s-au făcut în satul Oltina în ultima lună de campanie nu sunt plătite; mai sunt nişte lucrări la turnul de apă, la fel care nu sunt plătite; bisericile din sat şi-au făcut nişte proiecte europene care au nevoie de cofinanţare, la fel această cofinanţare, din ce am înţeles, nu este onorată. În mare, vorbim de aproximativ 400.000 lei, ceea ce am reuşit eu să creionez. Probabil, la o analiză mai amănunţită o să descopăr şi alte lucruri noi. Probabil o să-mi ia o lună, nu ştiu cât. O să încercăm să cerem şi un audit din partea Asociaţiei Comunelor şi o să transpunem situaţia aşa cum este, cetăţenilor.

Rep: Cu ce ieşiţi în faţa locuitorilor, ce aveţi de gând, care sunt priorităţile primarului Ciprian Olteanu cel puţin pentru acest sfârşit de an?

C.O.: Priorităţile primarului sunt de fapt priorităţile comunei. Cred eu că am identificat destul de bine în perioada în care am făcut campanie electorală, nevoile lor. În principal ei prioritizează partea de infrastructură care este nu acolo unde ar fi trebuit să fie la momentul acesta şi la sfârşit de an având în vedere situaţia naţională, globală în care ne aflăm va trebui să fim atenţi la orice facem ca să respectăm normele de siguranţă.

Rep: Câteva exemple, concret câteva nume de proiecte pe care doriţi să le implementaţi cât de curând. Cel puţin până în luna martie anul viitor.

C.O.: E prea devreme să vă pot spune un proiect de infrastructură pe care să îl pot implementa până în luna martie având în vedere că acum suntem în octombrie. Vă daţi seama, timpul este scurt. Ce-mi propun ca până în luna martie este ca relaţia dintre primărie şi cetăţean să fie una mai bună, mai transparentă şi lucrurile să meargă mai bine aici în interior. Este foarte important ca primăria să funcţioneze performant şi ca aceste proiecte să ajungă să fie implementate în cel mai scurt timp posibil.

Rep: Am înţeles. Cunoaşteţi faptul că localitatea Unirea, implicit comuna Unirea a fost lipsită de investitori pe timpul mandatului d-lui Belu. Ce va face noul primar Olteanu, primăria ce va oferi, ce facilităţi, astfel încât să atragă investitori care să creeze noi locuri de muncă?

C.O.: Un parc industrial, că la asta vă referiţi, este visul oricărei comune de genul acesta, bineînţeles. Primul pas este acesta de a aduce gazul în comună pentru că majoritatea utilizatorilor privaţi, de fapt majoritatea oamenilor din industrie folosesc gaz. Noi avem norocul că la momentul acesta mai exact acum un an şi jumătate a venit un investitor spaniol, o firmă din Spania care a pus pe picioare o fabrică de prelucrare a sfeclei roşii şi a creat undeva la 30 de locuri de muncă deocamdată. Ştiu că planurile lor este de a se extinde. Noi ca primărie va trebui să înţelegem lucrul acesta şi să prioritizăm partea de infrastructură care la momentul acesta lasă de dorit. În zona lor accesul se face pe un drum pietruit, au avut probleme şi cu racordarea la electricitate. Iar noi trebuie să avem grijă de ei ca să poată să-şi desfăşoare activitatea şi să ţină oamenii aceştia angajaţi.

Rep: Vă mulţumesc pentru timpul acordat. În încheiere v-aş ruga un mesaj scurt pentru concetăţenii dumneavoastră..

C.O.: Mesajul este simplu: le-aş cere să aibă răbdare. Urmează o perioadă de schimbare, deşi diferenţa între mine şi fostul primar ca şi număr de voturi a fost mică, le promit că schimbarea va fi mare.

Luni 26 octombrie, prin asociaţia “Salvati Copiii Romania”, elevii Şcolii Gimnaziale din comuna Unirea au primit 85 tablete cu acces asigurat la internet pe 24 de luni si 90 de ghiozdane cu rechizite.

Primarul Ciprian Olteanu: “Ca trecerea dintre generaţii să fie un succes trebuie să investim în educaţia generaţiei următoare. Doar aşa viitorul va arăta mai bine ! Mulţumesc cadrelor didactice implicate si doamnei director pentru eforturile depuse!”

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide