Cornel Toma, viceprimar Spanțov: Cel mai important pentru noi este să asfaltăm cât mai multe străzi

Mircea Brândușă. Recent am purtat o discuție cu viceprimarul comunei Spanțov, Cornel Toma, despre activitatea primăriei din această perioadă. Despre lucrări, proiecte și investiții.

Rep: D-le viceprimar Toma Cornel, cum ați încheiat anul 2022?
T.C.: Cu multe promisiuni, cu promisiuni de finanțări din partea autorităților de la București, pentru asfaltare, pentru sala de sport, casa de cultură. Sper să rezolvăm anul acesta tot ce n-am putut anul trecut.

Rep: Ce aștetări aveți de la 2023?
T.C.: De la 2023 avem așteptări destul de mari. Avem proiecte depuse, avem proiecte care sunt eligibile, așteptăm finanțările pentru 13 km de asfalt, începerea lucrărilor la Casa de Cultură de lângă primărie și la sala de sport din curtea Școlii Generale nr. 2 Spanțov.

Rep: Aveți proiecte în curs de derulare și dacă da, care este stadiul lor?
T.C.: În momentul de față avem în lucru un parc și se află undeva la 70-80% stadiu de execuție efectuat, probabil că în primăvară să fie finalizat, momentan este singurul proiect aflat acum în derulare.parc-tematic-spanțov

Rep: Ce investiții finalizate aveți?
T.C.: Ce am finalizat anul trecut, puțin, doar grădinița cu program normal cu 3 săli de clasă din satul Stancea.

Rep: Doar un singur proiect finalizat ați avut în decursul anului 2022?
T.C.: Da, dar asta este, când prețurile o iau razna, de unde bani?

Rep: Prioritățile primăriei pentru următorii doi ani din acest mandat care ar fi?
T.C.: Primul lucru și cel mai important pentru noi și oamenii din comunitate este să asfaltăm cât mai multe străzi, pentru că fiind o zonă la nivelul Dunării se distrug foarte repede, se fac bălți în drumurile pietruite. E nevoie clară de asfalt și asta este prioritatea numărul unu, asfaltarea rețelei stradale.

Rep: La ora asta când vorbim, infrastructura stradală cât este modernizată?
T.C.: Nu mai avem străzi de pământ, toate sunt pietruite, avem în jur de 8 km și un pic asfaltate. Am făcut în cursul anului trecut anumite străzi care nu au fost prinse în proiect pentru că nu aveau canalizare și erau undeva mai mărginașe și am pus pe stradă piatră, am răzuit, iar la finalul lucrărilor au ieșit mult mai bine decât ne așteptam. Ca să poată să iasă către drumurile asfaltate și automat spre DN. În rest, suntem ok, dar, ca în fiecare iarnă și ca în fiecare localitate, se mai
distrug, mai apare câte o groapă, un lac, trebuie refăcute.primăria-spanțov

Rep: Modernizarea și extinderea sediului primăriei îl trecem la capitolul realizări în anul 2022?
T.C.: Da, sediul a fost finalizat în anul 2022 și ne-am și mutat până în sărbătorile de iarnă trecute.

Rep: Investiții aveți pe raza comunei, investitori interesați să vină în comună?
T.C.: Din păcate în momentul de față nu avem nimic concret. Totuși, am intrat în legătură cu anumite societăți special pentru locuri de muncă destinate locuitorilor comunei noastre, să meargă să se angajeze în funcție de ceea ce cunosc. Este o asociație care vine cu o investiție, unde poate califica sau angaja direct în funcție de ceea ce știe. Ne-am întâlnit, am stat de vorbă, am anunțat tinerii din localitate care au până în 29 de ani, nu au un loc de muncă acum, nu au cunoștințe și în funcție de cunoștințele și pregătirea pe care o au li s-au găsit un loc de muncă.

Rep: Despre rețeaua de gaze ce se aude?
T.C.: Am avut un proiect, dar din păcate firma respectivă n-a fost serioasă, nu l-a respectat. Acum am demarat un parteneriat împreună cu localitățile Ulmeni, Chiselet și Mănăstirea, am făcut tot ce trebuie și așteptăm.

Rep: Fiind 4 comune, credeți că va fi declarat eligibil mult mai repede?
T.C.: Desigur, sunt mari șanse, am întocmit documentația, am montat stația, am făcut intabularea acolo, e ok, am studiat, așteaptă și dânșii finanțarea.

Rep: Apa și canalizarea în ce stadiu se află?
T.C.: Cu apa stăm bine, am predat-o de 2-3 ani la Ecoaqua, nu mai este o problemă de când s-a pus stația de la Cetatea Veche. La canal am făcut predarea serviciilor către Ecoaqua, urmează să vină săptămâna viitoare domnii de la Bistrița să facă și o pornirea cu apă în ea, pentru că s-a făcut doar o verificare fără apă. Au verificat toate utilajele, inclusiv pompele împreună cu cei de la Ecoaqua, funcționează. Dacă trece și proba cu apă, se va trece la racordări.

Rep: N-ați mențioant ce-i mai important, prețul. Va fi accesibil pentru locuitorii comunei Spanțov?
T.C.: Da, prețul va fi accesibil, undeva la 7,4 lei apă și canal.

Rep: Pentru că sunteți singurul care vă zbateți ca să mențineți fotbalul pe linia de plutire, bineînțeles și cu aportul d-lui primar Niki Gheorghescu, care și el este un iubitor la fel de mare ca și dumneavoastră, ce ne puteți spune despre echipa comunei?
T.C.: Avem o echipă înființată din 2012 din nou pentru că ea la un moment dat a fost ieșită din circuit, nu cunosc bine motivele. Eu de când am venit la primărie am preluat-o și am căutat să promovez tinerii din comună, pentru oamenii din comună pentru a le asigura măcar o dată pe săptămână două ore de relaxare, de a se întâlni, de a mai schimba o vorbă.

Rep: Vizați accederea în Liga a IV-a?
T.C.: Nu, nu pentru că n-am avea tineri, momentan nu avem condiții și nu vrem să jucăm în alte comune în Liga a IV-a. Ne dorim și avem în plan să construim o bază sportivă modernă care să ne permită să jucăm la noi în comună. În momentul când vom avea stadion nou vom ataca și promovarea la Liga a IV-a.

Rep: În încheiere, gândurile dumneavoastră pentru locuitorii comunei Spanțov.
T.C.: Pentru concetățenii mei, gândurile au fost aceleași. Sunt în mijlocul lor tot timpul, le cunosc toate doleanțele și o să-i asigur că o să aibă exact ce trebuie pentru un trai decent. Să nu fie nici o diferență între o comună și un oraș. Vom avea apă, canal, asfalt, iluminat public, sală de sport, școală, grădiniță, tot ce trebuie pentru ca copiii să se dezvolte bine și sănătos la noi în comună.

Rep: Dl. Toma, o întrebare de final, v-ar interesa să candidați la funcția de primar?
T.C.: Nu. Atâta timp cât primarul actual Niki Gheorghescu va candida la funcția de primar, eu îl voi sprijini necondiționat.

 

 

 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide