luni, iulie 22, 2024
AcasăINTERVIURICSM Călărași | Dumitru Chirilă: „Federația Română de Box este aproape inexistentă...

CSM Călărași | Dumitru Chirilă: „Federația Română de Box este aproape inexistentă prin activitățile sale”

- Advertisement -

Ce sporturi sunt practicate la CSM Călărași și care au fost cele mai importante concursuri sportive la care au participat sportivii clubului în prima jumătate a acestui an? Care au fost rezultatele, pe secții sportive?

Dumitru Chirilă: Clubul Sportiv Municipal Călărași a funcționat în prima jumătate a anului 2016 cu un număr de 6 secții pe ramura de sport, respectiv: atletism, baschet, box, canotaj, kaiac-canoe și lupte libere. Secții sportive unde sunt angajați cu contract de muncă 9 antrenori, cu normă întreagă și 3 antrenori voluntari la secțiile de canotaj, kaiac – canoe și baschet.

Antrenorii s-au ocupat de pregătirea unui număr de 342 de sportivi, dintre care 218 sportivi sunt legitimați. În prima jumătate a anului în curs, sportivii și antrenorii noștri au participat la toate competițiile din calendarul sportiv național, obținând rezultate remarcabile, povestea performanțelor sportive continuând la CSM Călărași. Și în anul 2016, scopul principal al activității sportivilor și tuturor angajaților CSM Călărași, de la antrenori și până la simpli muncitori, a fost victoria, victoria împotriva greutăților, a adversarilor din competițiile sportive și a adversităților de tot felul, în vederea creării condițiilor necesare dezvoltării capacității de performanță a sportivilor clubului, pentru obținerea performantelor sportive în competițiile sportive oficiale.

Această atitudine a antrenorilor, sportivilor și a întregului personal al CSM Călărași, de seriozitate și angajament, credința noastră în nevoia de performanță, a determinat un început de an 2016 de mare satisfacție, prin excelentele rezultate sportive obtinuțe, prin realizarea și depășirea obiectivelor propuse. Astfel, s-au obținut numeroase medalii și clasificări fruntașe la toate finalele Campionatele Naționale la care sportivii noștri au participat.

Sportivii secției de Canotaj au obținut, în probele la care au participat, medalii de aur la Tineret, prin Georgiana Vasile – campioană europeană de la Hazewinkel,  Belgia și prin campioana balcanică Adriana Ailincai. Medalii de aur au mai obținut sportivii Eduard Popa, Alin Crăciun, Cristian Sandu, Iulia Vasile, la juniori, și echipajul de 8+1 la seniori.

Medalii de argint au obținut Georgiana Vasile, la seniori, vicecampionul mondial de juniori la Rio de Janeiro Alexandru Chioseaua (deși este doar în primul an de tineret), Lidia Roman – campioană europeană de juniori în 2015 la Racice, Cehia, Iuliana Timoc, Elena Burlacu, Cristina Druga, Gabriela Paraschiv, Delia Clapon, Alexandra Subert și Iulia Vasile.

Sportivii acestei secții fanion a clubului au mai obținut încă 6 medalii de bronz la Campionatele Naționale de la Piatra Neamț și Timișoara. Antrenori la secția de canotaj sunt antrenorul maestru prof. Daniel Bănățeanu – șeful secției, antrenorul senior Suciu Eugen și instructoarea Mădălina Buzdugan, fostă campioană europeană și vicecampioană mondială.

Sportivii secției de box a clubului, una dintre cele mai puternice din România, au obținut 3 medalii de aur la Cupa României pentru juniori, prin sportivii: Jean Cristea – categoria de greutate 48 kg, Cosmin Dima – categoria 60 kg și prin Valentin Dumbrava – categoria 66 kg. La această competiție s-a mai obținut o medalie de argint prin sportivul Adrian Mon.

Medalie de aur a mai obținut Marin Ion la Cupa României de seniori, Brăila, la categoria 91 kg, la aceeași competiție sportivul Daniel Costea obținând medalia de argint. Tot medalie de aur a obținut și sportiva Elena Adam la Cupa României pentru tineret, la aceeași competiție sportivă, Lavinia Miclaus obținând doar argintul.

La concursurile naționale s-au mai obținut 2 medalii de argint prin spotivii Florian Șchiopu și Eugenia Anghel și o medalie de bronz prin Eduard Tudoran. Toate aceste medalii au fost obținute cu ajutorul antrenorilor Valentin Anghel, Constantin Bebeșelea și Georgian Anghel.

Sportivii secției de atletism au obținut 4 medalii la finala Campionatului Național, dintre care una de aur prin Cristian Stanciu la înălțime tineret, două de argint prin Alexandru Baciu la triplusalt, seniori și prin Ionut Biro la 1.500 m, juniori și o medalie de bronz prin Ionela Pistol la prăjina, seniori. Secția de kaiac-canoe, antrenor George Filip, a obținut o medalie de bronz, prin echipajul K4, la finala Campionatului Național de Kaiac, juniori, de la Bascov, din 15.05.2016.

Sportivii secției de lupte au obținut, la Campionatele Naționale de cadeți – juniori, o medalie de argint prin Mihai Palaghia la categoria 74 kg și 4 medalii de bronz prin sportivii Ionuț Hamzu, Samuel Zainea, Cristel Ciubotariu și Florin Cristea. Sportivii secției de Baschet nu au participat la competiții oficiale, obiectivul acestei secții fiind de selecție și inițiere în tainele baschetului. Un număr de 26 de sportivi au fost selectionați în Loturile Naționale ale României, dintre care câte 2 sportivi la atletism și lupte, 3 sportivi la kaiac – canoe, 6 sportivi la box și 13 sportivi la canotaj.

Urmează Campionatul European de Box pentru Juniori din Ungaria. În ce perioadă se va desfășura și care sunt sportivii din Călărași care vor participa?

Dumitru Chirilă: Marea competiție europeană pentru juniori va avea loc în perioada 15-24.06.2016, la Keszthely – Ungaria. Deși am avut calificați 3 sportivi pentru participarea la această importantă competiție, în final participăm doar cu 2 sportivi, respectiv cu sportivii Jean Cristea – categoria 48 kg și sportivul Cosmin Dima – categoria 60 kg. Sportivul Valentin Dumbrava s-a accidentat la genunchi și a ratat participarea.

Țin să mentionez că, deși în aparență avem o bună relație de colaborare cu Federația Română de Box, autoritatea de box în România, în realitate lucrurile în box nu funcționează prea bine! De ce îmi permit sa spun acest lucru neplăcut? Pentru ca această federație națională este aproape inexistentă prin activitățile sale, raportat la obligațiile pe care le are acest for național în dezvoltarea boxului în România. Concret, după cum se știe în anul 2015 secția de box a CSM Călărași a avut 3 campioni și un vicecampion național la Finala Campionatului Național de Box pentru Tineret.

Nu numai că FR Box nu a întrunit Lotul Național de Tineret în vederea pregătirii și participării la Campionatul European de Tineret 2016 din Rusia, dar nici măcar nu a dat posibilitatea cluburilor cu sportivi valoroși de a participa, pe propria cheltuială, la aceste campionate europene. FR Box nu a făcut, în anul 2016, înscrierea României pentru participarea la această competiție de obiectiv major, lipsind cluburile și sportivii lor de posibilitatea de a participa prin eforturi proprii. Putem spune că noi muncim degeaba!

Pentru a evita repetarea acestei situații neplacute și la categoria de vârstă juniori, am hotărât împreună cu antrenorii CSM Călărași să avem inițiativa selectării Lotului Național de juniori 2016 și cu aprobarea FR Box să asigurăm un stagiu de pregătire minimal de 2 săptămâni la Călărași. CSM Călărași și antrenorii clubului nostru au asigurat pregătirea în baza de pregătire de la Călărași, reușind să organizam și o întâlnire de pregătire – concurs comuna de 2 zile cu lotul similar al Bulgariei.

Fără inițiativă, muncă și sacrificiile noastre, probabil că nu s-ar fi participat nici la Campionatul European de Box pentru Juniori din acest an. Oricum, la această mare competiție se va participa cu susținerea financiară a cluburilor și nu a federației de specialitate, deși este atributul exclusiv al forului național.

Care sunt așteptările dumneavoastră de la această competiție europeană?

Dumitru Chirilă: Din păcate nu suntem foarte încrezători, pentru că la campionate europene vin cei mai buni sportivi juniori din Europa, sportivi cărora federațiile naționale le-au asigurat participarea, în vederea pregătirii, maturizării și sporirii valorii sportivilor lor, la cel puțin 4-5 concursuri internaționale, unde au avut cel puțin 3-4 meciuri de concurs.

Un asemenea interes și o asemenea pregătire au asigurat-o chiar și cele mai sărace țări din Europa, cum ar fi Moldova și Albania. Și cum concursul este principala formă de pregătire în sportul de performanță iar sportivii români nu au participat la astfel de concursuri internaționale, unde să-și vadă, să-și cunoască principalii adversari, vă dați seama că nu putem fi foarte încrezători în obținerea unor medalii strălucitoare.

Se mizează, totuși, pe obținerea a una, poate două medalii, dintre care una ne-am dori să o obțină sportivul nostru Cosmin Dima, la categoria 60 kg. În concluzie, CSM Călărași încearcă și uneori reușește să faca posibilul, într-o lume a imposibilului, respectiv să obțină rezultate sportive peste condițiile oferite de sistemul de sport românesc.

Nu închei, înainte de a aminti că, pentru anul 2016 avem cinci sportivi canotori care sunt selectionați în Lotul Național de Canotaj, în vederea participării la Campionatele Europene de Canotaj, juniori și tineret, din această vară. Acești sportivi sunt: Adriana Ailincai, Lidia Roman, Mădălina Casu, Alexandru Chioseaua si Georgiana Vasile.

Acești sportivi se află în pregătirea centralizată a FR Canotaj, din luna ianuarie, și fiecare dintre ei are șanse la o medalie. Să le urăm succes atât lor cât și pugiliștilor și să sperăm că vor străluci și vor confirma investițiile alocate de timp și de energiile tuturor factorilor implicați! Ne dorim în continuare ca, pe termen lung, să încurajăm creșterea nivelului general în pregătire, prin promovarea continuă a valorilor autentice și sprijinul concret pe care îl acordăm celor care fac eforturi pentru performanța din Călărași.

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite