vineri, decembrie 8, 2023
AcasăACTUALCu cât cresc pensiile în 2024! Nicio pensie nu va fi micșorată

Cu cât cresc pensiile în 2024! Nicio pensie nu va fi micșorată

- Advertisement -

Anul viitor, pensiile vor fi majorate la 1 ianuarie, prin indexarea punctului de pensie (cu 13,8% – de la 1.785 lei la 2.032 lei), iar apoi la 1 septembrie când foarte multe pensii vor crește în urma recalculării.

Vor fi multe pensii care vor crește consistent, dar vor și pensii care vor crește puțin sau care nu vor crește deloc.

Scopul principal al recalculării este de a elimina inechitățile dintre pensionarii care au muncit și au contribuit la fel, dar care au pensii diferite.

Vor crește mai mult pensiile celor care au fost dezavantajați de cadrul legal existent în momentul pensionării. La cei avantajați creșterile vor fi mai mici sau nu vor fi deloc.

Vor crește mai consistent pensiile celor cu stagii mari de cotizare. Se recompensează suplimentar munca și contributivitatea. La cei cu stagii mici de cotizare, creșterile nu vor fi mari sau nu vor fi deloc.

IMPORTANT! În urma recalculării nu va scădea nicio pensie. Sunt pensionari care deja au pensia mai mare decât valoarea rezultată în urma recalculării, dar pensia lor nu va scădea – se va aplica principiul pensiei mai favorabile!

Noua lege avantajează persoanele care au muncit mai mult.

Pensionarii cu perioade mai lungi de contributivitate vor avea creșteri mai mari la recalculare.

Salariații care muncesc și contribuie peste 25 de ani primesc puncte suplimentare pentru stabilitate, care vor mări valoarea pensiei.

▶️ +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani de contributivitate
▶️ +0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani de contributivitate
▶️ +1 punct/an începând de la 36 de ani de contributivitate.
(fiecare punct în plus se înmulțește cu valoarea de referință de 81 de lei, pentru a se determina cu cât va fi suplimentată pensia).

Cei care au contribuit 40 de ani la sistemul de pensii pot ieși cu 5 ani mai devreme la pensie.

Sunt luate în calcul veniturile salariale suplimentare (prime, premii, acord global, al 13-lea salariu etc) pentru care s-au plătit contribuții la sistemul de pensii.

Noua lege stimulează natalitatea

Vârsta de pensionare a femeilor care au copii scade cu câte 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 3 ani și 6 luni. Beneficiul se acordă pentru copiii născuți și crescuți până la vârsta de 16 ani.

Concediul pentru creșterea copilului se consideră perioadă contributivă.

Nicio pensie nu scade în urma recalculării – Principiul pensiei mai avantajoase

Cele mai multe dintre pensii vor crește în urma recalculării.

Se elimină inechitățile dintre bărbați și femei.

Se elimină inechitățile dintre pensionarii care s-au pensionat în baza unor legi diferite.

În cazul în care valoarea pensiei rezultată în urma recalculării e mai mică decât pensia în plată, atunci se păstrează pensia mai avantajoasă.

„Ambiția noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptată în Guvern, după care să venim în fața dumneavoastră pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români.

Este o lege care va pune în sfârșit ordine în sistemul public de pensii și va înlătura inechitățile dintre pensionari. Totodată este o lege care aduce multe beneficii pensionarilor, dar care se adresează în egală măsură salariaților: stimulează munca, natalitatea și continuarea studiilor.”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite