vineri, ianuarie 24, 2025
AcasăINTERVIURIDumitru Chirilă, director CSM Călăraşi: „Am reuşit să obţinem prin sportivii noştri,...

Dumitru Chirilă, director CSM Călăraşi: „Am reuşit să obţinem prin sportivii noştri, cu foarte multă muncă, sacrificii şi cu ceva pricepere 100 de medalii în 2013” (I)

- Advertisement -

Domnule director Chirilă, ne aflăm la final de an. Cum staţi din punct de vedere al rezultatelor sportive în 2013?

2013 a fost un an cu totul şi cu totul extraordinar. Am avut planificate 68 de medalii, conform resurselor noastre umane şi materiale. Plecând de la rezultatele obţinute cu un an anterior şi cunoscând şi forţa celorlalte cluburi am reuşit să obţinem prin sportivii noştri, cu foarte multă muncă, sacrificii şi cu ceva pricepere 100 de medalii până în acest moment. Mai este de disputat un Campionat Naţional de Canotaj de la Iaşi, cel de ergometru la juniori, unde mai aşteptăm câteva medalii. Pe secţii situaţia arată astfel: Secţia de atletism – 29 de medalii în concursuri, campionate naţionale şi internaţionale, Secţia de box – 29 de medalii, Secţia de lupte – 18 medalii şi Secţia de canotaj – 24 de medalii.

Comparativ cu 2012 când s-au obţinut 84 de medalii, acum stăm şi mai bine. Dar, spre deosebire de anul trecut, în acest an avem aur la Campionatele Europene de Canotaj şi la Campionatele Balcanice prin excepţionala Georgiana Vasile la juniori.

Mai avem alte trei recorduri naţionale, două la juniori şi unul la seniori la atletism şi mai avem alte 6 participări la Campionatele Europene, Mondiale şi Balcanice la box, dintre care două locuri 5 la Campionatul European de Box din Rusia prin sportivii Ion Marin şi George Ceparu. Nu uităm nici locul 6 la Campionatul Mondial de Atletism prin Florin Biro şi locul 5 la Campionatele Europene de atletism de la Gotheburg prin Cătălin Câmpeanu, sportiv care, prin recordul său de seniori, s-a apropiat la 20 de sutimi de secundă de Recordul Mondial la 60 m al lui Maurice Green, o probă dominată covârşitor de atleţii de culoare.

Câţi sportivi sunt la secţiile pe care le aveţi?

La Atletism sunt 12 sportivi legitimaţi, iar la Box 60 de sportivi legitimaţi. La Lupte sunt 46 de sportivi legitimaţi, Handbalul are 26 de sportivi, Caiac/Canotaj 12 sportivi, această secţie având 3 sportivi care au câştigat câteva concursuri naţionale, cu caracter de selecţie pentru lotul naţional. În momentul de faţă, la CSM Călăraşi sunt funcţionale 6 secţii: atletism, box, lupte, canotaj, caiac-canoe şi handbal, iar schema de funcţionare pentru antrenori este de 7 posturi şi jumătate, respectiv un singur antrenor pe secţia de atletism care a adus 29 de medalii, prof. Virgil Costache, 3 posturi de antrenori pe secţia de box – Anghel Valentin, Bebeşelea C-tin şi Anghel Georgian, o jumătate de normă pe caiac – antr. Filip George, o normă şi jumătate pe canotaj – Bănăţeanu Daniel şi Suciu Eugen – care este şi antrenorul Lotului Naţional de juniori de la Snagov şi două norme pe lupte – antr. Hogea Dragoş şi instructor Nane Gheorghe.

Aţi fost nevoit să renunţaţi la alte secţii sau au fost închise din lipsă de sportivi sau antrenori?

Da, cu 3 ani în urmă, când am înfiinţat secţia de handbal, condiţia Ministerului a fost că trebuie păstrat un număr de secţii. Au fost de acord să înfiinţeze secţia de handbal doar dacă renunţam la o altă secţie care nu îşi justifica existenţa. Noi am avut secţia de radioamatorism care a fost bine condusă de antrenorul Rusnac, care între timp a decedat. Am continuat să lucrăm cu un voluntar, cu domnul Chirculescu, problema era că noi aveam nişte norme de organizare şi funcţionare, norme care presupuneau că activitatea trebuia realizată în cadrul unei secţii, pe baza unor grupe de sportivi şi pe baza unor programe care să respecte cerinţele Ministerului. Nu am reuşit să desfăşurăm o activitate organizată. Practic, după regulamentul Federaţiei de Radioamatorism, când o secţie nu are activitate 2 ani, ea se desfiinţează de la sine. Astfel s-a înfiinţat handbalul unde sunt rezultate şi a dispărut radioamatorismul.

Alimentaţia sportivilor este corespunzătoare?

Chiar vreau să vă spun că pentru alimentaţia sportivilor banii nu vin de la Minister, nici de la Consiliul Judeţean şi nici de la cel local. Sportivii au în prezent trei mese calde pe zi. Există o cantină în cadrul în cadrul Hotelului Sport. Oamenii care lucrează la cantina sportivă nu au fost bucătari ci i-am calificat la cursuri de profil şi zic eu că ne descurcăm destul de bine în acest moment, pe salarii de 700-800 lei şi cu un program zilnic de 12 ore. Practic, masa este un fel de bonus. Foarte puţine cluburi sunt capabile să asigure masa, dar ar putea vorbi mai bine despre masă antrenorii. Toţi sportivii şi antrenorul de handbal mănâncă acolo cam acelaşi lucru. Noi asigurăm şi o medicaţie de efort pentru că este nevoie şi de vitamine, minerale şi oligoelemente. Suntem pe aproape de cerinţele unei alimentaţii bune pentru sportivii de mare performanţă. Avem 64 de sportivi care zilnic primesc trei mese calde. Este un efort fantastic în condiţiile în care aceşti bani nu sunt prevăzuţi în bugetul nostru, ci îi atragem din alte surse.

Cum stau la capitoul dotări secţiile CSM Călăraşi?

La canotaj avem condiţii de centru olimpic făcute în cea mai mare parte din sponsorizări. La box, aşa cum v-am mai spus, ne-a ajutat Primăria Călăraşi cu acel nou centru unde ne mai trebuie o saună şi o sală de forţă, în rest avem tot ce ne trebuie, am mai solicitat nişte bani de la Minister pentru acest lucru. Luptele sunt puţin dezavantajate, dar sper să reglementăm şi asta.

Care secţii au crescut ca număr de medalii anul acesta?

Cel mai bun rezultat în 2013 l-a avut secţia de canotaj, cu medaliile  de aur de la Campionatele Europene si Campionatele Balcanice, iar ca număr de medalii boxul si atletismul. Oricum, absolut toate secţiile au crescut.

Sportivii sunt legitimaţi doar la CSM Călăraşi sau aveţi şi duble legitimări?

Pentru că nu există suficiente resurse materiale şi financiare s-au mai făcut şi duble legitimări (în principal cu CSS Călăraşi), dar clubul de bază este CSM Călăraşi. Am mai lăsat unii sportivi să aibe duble legitimări pentru a mai câştiga bani şi din alte părţi. Există practica asta pentru că nu am suficienţi bani pentru a le da cât îmi doresc eu să le dau şi cât ar merita, pentru sacrificiile, valoarea şi rezultatele lor. De exemplu, la atletism s-au cheltuit 0 lei pe Calendarul sportiv, banii efectiv s-au cheltuit din alte resurse, şi chiar s-a participat la absolut toate competiţiile, aici vorbesc de transport cazare şi masă. O competiţie durează 2-3 zile. Uneori, când este un obiectiv foarte mare, sportivii se duc cu două zile înainte să se obişnuiască cu condiţiile. Fondurile au venit de la CSM Bucureşti şi am mai avut dublă legitimare cu CSS 4 Bucureşti.

În ceea ce priveşte baza de selecţie a sportivilor, cum stă Călăraşiul?

Extraordinar de bine la marea majoritate a secţiilor. La box am reuşit să facem centre la Modelu, Roseţi şi Unirea. Bineînţeles, că aceste centre au trebuit să aibe şi ele o minimă dotare, dar am făcut acest lucru cu resurse atrase. La Lupte am înfiinţat centre de selecţie şi pregătire la Modelu, Jegălia şi Borcea, unde se află în pregătire peste 60 de copii, aceştia reuşind în anul 2013 să obţină 5 medalii de aur la Campionatele Nationale, pe lângă multe alte rezultate valoroase.

Cu cât se recompensează o medalie câştigată?

Cu zero lei, sportivul şi antrenorul primesc felicitări, laude şi strângeri de mâini. Sportivii câştigă perspectiva, aşa cum e la box, că vor trece la profesionism, pot ajunge un viitor Bute, Leu sau Doroftei. Unii mai primesc şi bani, dar nu avem voie să trecem banii prin club. Chiar am organizat un mare eveniment „Răsplata sportivilor cu care se mândreşte Călăraşiul – respect pentru valoare şi pentru sportivii noştri”, eveniment unde i-am premiat cu câte 2.000 de lei pe boxerii campioni Şchiopu Florin, Marin Ion şi George Ceparu, pe atleţii campioni Baciu Alexandru şi Câmpeanu Cătălin şi cu 3.000 lei pe campioana europeana Vasile Georgiana.

Aceşti bani au venit de la un sponsor care a dorit să premieze cu bani doar sportivii, nu şi antrenorii, care au fost totuşi felicitaţi într-un cadru festiv, unde au participat multe persoane, în frunte cu primarul oraşului, Dan Drăgulin, un om foarte constructiv şi mare iubitor de performanţă. De altfel, dl. primar Dan Drăgulin mai găseşte tot felul de ocazii, sărbători pentru a premia şi răsplati rezultatele de excepţie ale călărăşenilor. Aceste acte îi onorează pe cei care le organizează, ne onorează şi le mulţumim. Contează enorm de mult pentru noi, în sărăcia care ne înconjoară.

Pentru sportivii care merg la loturile naţionale, CSM Călăraşi primeşte ceva sau doar mulţumiri?
Primim ceva pe nişte proiecte la caiac-canoe şi canotaj. Avem 8 sportivi susţinuţi de Federaţia Română de Canotaj în lotul naţional de juniori 2, lot cantonat la CSM Călăraşi, la caiac avem 3 sportivi prinşi în lotul naţional de juniori 2 şi de curând am reuşit şi am făcut un proiect pentru box, asteptăm să vină de la Minister aprobarea pentru 5 sportivi. (continuare in numărul viitor)

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite