Echipele de la ţară sunt conduse de tractorişti!

Sorin Anghel. Federaţia Română de Fotbal este cuprinsă de haos în această perioadă în care Mircea Sandu are tot mai multe probleme cu legea. Deocamdată, Naşu’ nu a fost condamnat în nici un dosar, dar preşedintele FRF este supus unor presiuni ce îl fac mult mai rigid decât era până acum. Pentru că forul pe care îl conduce are o imagine proastă, dar şi o gaură în buget cauzată de retragerea multor formaţii din Liga a 2-a şi Liga a 3-a, Sandu încearcă să nu mai permită oricui să ajungă în competiţiile organizate de către FRF.

Ca urmare, a pus la cale un plan prin care vom ajunge în situaţia în care Liga a 3-a va fi organizată, peste două sezoane, în 6 serii a câte 12 echipe, cu play-off şi play-out. Dar nu asta este problema fotbalului călărăşean. Dunărea a primit o dublă lovitură sub centură în această vară. Mai întâi, Victoria Chirnogi a anunţat că preferă să joace în Liga Tractoriştilor decât să se chinuie în Liga a 3-a. Mai bine şef de gară la Călăraşi, decât impiegat la Bucureşti. Astfel, clubul condus de către Costică Ştefan a rămas singur în cel de-al treilea eşalon al fotbalului românesc. În condiţiile în care bugetul este unul mic, nu le putem cere jucătorilor lui Mirel Condei altceva decât să lupte pentru evitarea retrogradării. Publicul călărăşean vrea însă mult mai mult de la Dunărea, vrea o revenire în Liga a II-a.

Din păcate, este doar un vis, mai ales că FRF înăspreşte tot mai mult condiţiile de promovare. În plus, pentru a putea face performanţă, echipa fanion a judeţului ar avea nevoie şi de ajutorul altor formaţii. Iar acestea nu există în acest moment şi nici nu sunt şanse ca situaţia să se schimbe în viitorul apropiat pentru că Liga Tractoriştilor pare tot mai incapabilă să genereze altceva decât cantitate, în loc de calitate.

Genial cum îl ştie toate lumea, Bratu Caţaros, viitorul fost preşedinte al AJF Călăraşi, a decis ca în viitoarea ediţie a campionatului judeţean să activeze 18 echipe, după ce în sezonul abia încheiat am avut „doar” 16. Competiţia a fost una slabă din multe puncte de vedere. Numărul echipelor care fac antrenamente în cursul săptămânii se pot număra pe degetele de la o singură mână. E adevărat, este un campionat de amatori, dar, din păcate, Liga Tractoriştilor este ante-camera spre Dunărea Călăraşi. În condiţiile în care jucătorii nu sunt pregătiţi fizic, lor le va fi aproape imposibil să facă pasul către echipa fanion a judeţului. Un alt aspect este cel financiar. Venus Independenţa şi Viitorul Sohatu sunt singurele formaţii din judeţ care nu se hrănesc cu bani publici. În rest, toată lumea stă la cheremul primarului şi joacă după cum vrea cel pe care ţăranii l-au ales să le fie căpetenie. Pentru a scăpa din această situaţie şi de a creşte în valoare, fotbalul călărăşean are nevoie de o reformă. Numai că reformele nu au fost niciodată pe placul românilor.

Din vară, vom avea avea 18 echipe în Liga Tractoriştilor. Vom avea mai multe meciuri, mai multe scandaluri, mai multe maidane, mai puţin fotbal, mai puţini bani şi calitate aproape deloc. Jucând doar trei sau patru meciuri tari într-un sezon, campioanei judeţene îi va fi imposibil să ajungă lângă Dunărea Călăraşi, mai ales că în 2014 vor promova doar 14 dintre cele 42 de campioane judeţene. Fotbalul călărăşean este unul păgubos, iar vina se împarte intre Caţaros şi primari. Toţi sunt oameni slabi, neinteresaţi de performanţă, ci doar să facă maţul gros! Nu îi interesează altceva decât să mimeze performanţa, sperând că vor rămâne în funcţie la infinit. Pentru a face un lucru memorabil, oamenii de fotbal din judeţul Călăraşi trebuie, mai întâi, să accepte că sunt slabi. Apoi, tot ei trebuie să accepte că la fotbal trebuie să lucreze cei care se pricep la fotbal, nu cei care se pricep să te cureţe de scame. În clipa de faţă, Liga Tractoriştilor nu face nici măcar cât două cepe degerate. Jucătorii buni sunt foarte puţini, iar banii care ajung la ei sunt mai puţini decât alocaţia unui sugar.

Ca să crească în valoare, campionatul judeţean trebuie reformat. Unirea Mănăstirea, Dunărea Ciocăneşti, Venus Independenţa şi Înainte Modelu, echipe cu pretenţii, dar şi Fortuna Tămădău, care tocmai a retrogradat în Categoria Remorcă, susţin ideea că Liga a 4-a Călăraşi să fie organizată sub forma unei serii de câte 12 echipe, la care să participe doar formaţiile care au baze sportive unde jucătorii şi arbitrii să se simtă în siguranţă, în localităţi unde intenţia fotbalistului să fie aceea de a lovi balonul, nu piciorul adversarului. Mai multe meciuri bune ar duce la o creştere a valorii campionatului. Jucătorii nu ar mai avea trac la barajul pentru promovare şi ar putea să facă mai uşor pasul către Liga a 3-a.

În plus, costurile ar fi mult mai mici. În loc de 34 de meciuri, câte vor fi în sezonul următor al Ligii Tractoriştilor, se vor juca doar 22 de partide. Asta înseamnă o reducere cu circa 30% a costurilor, iar banii s-ar putea duce fie spre şcoli, fie spre juniori, cert este că ar putea fi cheltuiţi mult mai responsabil. Un primar adevărat este acela care face un lucru memorabil. Primarii de acum au ocazia să intre în istoria fotbalului călărăşean dacă au curajul să cureţe grâul de gărgăriţa.

Dacă nu vor face lucrul acesta, vor trece anii peste ei şi, când nu vor mai avea putere, nimeni nu o să-şi mai amintească de ei că primari, ci ca de nişte tractorişti.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide