Editorialistul ziarului Obiectiv, Răzvan Ciucă, a lansat cartea „Între oglinzi şi amintiri”

Eveniment literar de excepţie pentru redacţia Obiectiv. Cartea „Între oglinzi şi amintiri”, izvorâtă din paginile ziarului, scrisă de editorialistul Răzvan Ciucă, a fost lansată vineri, 17 mai a.c., la Muzeul Satului din Bucureşti.

Întâlnirea cu Răzvan Ciucă a fost una întâmplătoare dar providenţială. L-am „închis într-o casetă redacţională” pe Răzvan Ciucă, după cum chiar domnia sa spunea, şi l-am forţat să răscolească printre gânduri şi amintiri, printre poveşti şi oameni, să spună lumii întregi câtă trăire există în fiecare pas pe care omul îl face în viaţă.

Lui Răzvan Ciucă nu i-a luat prea mult timp să răspundă provocării, astfel că, din toamna lui 2012 a deschis, în paginile Obiectivului, „Fereastra către veşnicie”. De 7 ani sunt scoase din ascunzişurile timpului poveşti cu şi despre oameni şi locuri.

Pe hârtia de ziar s-au aşternut, în aceşti 7 ani, o sumedenie de trăiri, încât coperţile cărţii s-au însufleţit de la sine, îmbrăţişând cuvintele „între oglinzi şi amintiri”.

Răzvan Ciucă este o enciclopedie de amintiri şi emoţii, de gânduri şi învăţături, propovăduitor de dreaptă şi pură credinţă, lipsită de ipocrizia celui care caută doar izbăvirea, iar toate astea le-a împărtăşit cu cititorii ziarului vreme de 7 ani şi o va face şi de acum încolo.

„Nu mi-am ales sau confecţionat subiectele, când scriam parcă îmi dicta cineva. Sau se întâmpla după ce visam noaptea (…) Se pare că am scris o carte biografică, de proză scurtă. Poate ar fi fost mai bine să o păstrez în manuscris. Cum să debutez în literatură la 70 de ani? Şi dacă ar fi la amurgul bufniţei? Am îndrăznit şi a ieşit ce a ieşit…”, spunea autorul în prefaţa cărţii.

GÂNDURI „ÎNTRE OGLINZI ŞI AMINTIRI”

„Se pare că am scris o carte biografică, de proză scurtă… Am îndrăznit şi a ieşit ce a ieşit.”

Răzvan Ciucă a scris o carte, cu povestiri, în care el este principalul personaj. Asta nu înseamnă că nu veţi găsi o armată de personaje, care mai de care mai pitoresc, luptându-se să vă intre în suflet şi să vă rămână în memorie.

Poate fi socotită şi o carte de istorie contemporană, romanţată, fiindcă povestirile domniei sale ilustrează nuanţat istoria politică, economică şi socială a ultimilor cincizeci de ani.

Se întâlnesc oameni şi locuri dintre cele mai diferite, preşedinţi de CAP şi gazete de perete, boieri autentici ai neamului şi sedii de ambasade, ierarhi ai bisericii şi mănăstiri tăinuite, vecini de scară şi preşedinţi de ţară… toate acestea sunt legate între ele prin firele nevăzute ale sensibilităţii autorului şi raportate consecvent la simbolurile şi valorile culturale ale umanităţii şi ale românităţii ortodoxe.

„Între oglinzi şi amintiri” trebuie citită pentru că:

  1. Textul este al unui povestitor cu har, bine frazat şi plin de încântătoare descrieri.
  2. Fiecare povestire este o viguroasă „felie de viaţă”, cum spune C. Lewis, ne seduce şi ne duce în vremea şi vremurile ce au marcat destinul autorului.
  3. Deşi nu-şi ascunde mâhnirile şi bucuriile, Răzvan Ciucă nu condamnă, doar ne îndeamnă la mai multă grijă, priveghere pentru a nu rata, din superficialitate, frumosul şi suferinţa de lângă noi.
  4. Este prima carte a unui om care povesteşte încântător de o viaţă, câştigându-şi un loc de cinste în sufletul prietenilor pe care i-a făcut să piardă trenul sau să-şi schimbe viaţa.

Cred că avem în faţă o carte cu cruci şi răscruci, care caută fiorul de credinţă şi descifrează rătăcirile şi regăsirile celor care s-au întâlnit sau ciocnit de personalitatea autorului. Peste toate, cartea se adresează ţăranului creştin din inima cititorului şi mai cred că cele două volume, fără să îşi propună, se încadrează perfect în definiţia lui Tudor Arghezi: „Ce este o carte? O trebuinţă de singurătate a omului neliniştit şi curios, însuşirile insului militant. Înainte de a deveni o filozofică amărăciune, cartea e o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri şi frumuseţi.”

Preot Dragoş Gabriel Stanciu

Vineri, 17 mai 2019, Muzeul Satului, Bucureşti

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide