Emil Dumitru, președinte PNL: Cetățenii din localitățile care au primit zero lei de la CJ să judece actuala conducere

Proiectul de buget al județului Călărași pe anul 2021a creat dispute între conducerea PNL și cea a PSD privind alocarea fondurilor, nu mai puțin de 9 primării liberale neprimind niciun leu din cota defalcată de 6%. Deputatul Emil Dumitru și senatorul Ciprian Pandea (PNL) au acuzat o atitudine discreționară a președintelui CJ Vasile Iliuță. Acesta, la rândul său, a afirmat că acum procedează la fel cum a făcut-o Guvernul anul trecut. Bugetul a fost supus aprobării astăzi, de la ora 12.00, în ședință extraordinară.

 „Haideți să facem o clarificare! Alocarea bugetară pentru bugetul Consiliului Județean în anul 2020 a fost de 140.488.000 lei. Anul acesta, alocarea bugetară pentru CJ este de 151.760.000 lei. Adică o creștere cu 9,2%. Ceea ce înseamnă că, după calculele noastre, ținând cont și de legislația specifică care prevede că 90% din sumele plătite asistenților personali, mă refer la asistenții DGASPC, sunt suportate de la bugetul consolidat, practic este o creștere a bugetului Consiliului Județean. Pentru că am văzut afirmații în spațiul public, nefondate, și noi ne uităm pe cifre, nu vrem să discutăm altceva. Deci CJ are un buget mai mare cu 9,2% față de alocarea bugetară din 2020. Este foarte adevărat că execuția bugetară pentru 2020 a fost de 156.218.000 lei. Nu înțeleg care sunt motivele de îngrijorare. Afirmațiile nefondate le-au făcut conducerea CJ, cei care reprezintă la nivel de decizie publică, județean această instituție.

O să fac o scurtă remarcă, uitându-mă pe proiectul de buget… Vi se pare normal ca o localitate cu 1.500 de locuitori să primească 1,2 milioane lei, în condițiile în care o localitate cu 9.000 de locuitori să primească 0 lei, doar pentru că există o percepție personală a cuiva că nu face parte din aceeași familie politică!? Vă aduc aminte că același președinte al CJ, în 2020, în 21 ianuarie, adopta o hotărâre de consiliu cu cota asta defalcată de 6% prin care aloca 450.000 de lei la toate comunele, mai puțin 10 care au primit 550.000 lei, excepție făcând municipiul Călărași care a primit 1,566 milioane lei și municipiul Oltenița cu 900.000 lei, adică atunci când președintele CJ era la PNL a fost o abordare echitabilă când e la PSD nu mai e. Nu noi trebuie să judecăm lucrul ăsta ci cetățenii, cei care au învestit cu încredere actuala conducere a CJ, să înțeleagă că în localitățile lor sunt sume zero – Budești, Lehliu Gară, Borcea, Dragalina, Jegălia, Dor Mărunt, Radovanu, Tămădău Mare, Nicolae Bălcescu.”, a afirmat deputatul Emil Dumitru, președintele PNL Călărași.

De partea cealaltă, președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, a declarat că în toamna anului trecut Guvernul liberal a alocat bani, în proporție covârșitoare, doar comunelor liberale, iar acum va încerca să restabilească un echilibru.

„Am avut o întâlnire, vinerea trecută, cu senatorul Ciprian Pandea, liderul partidului n-a binevoit să vină, fiind ocupat, la care au mai fost prezenți domnul Milescu (primarul municipiului Oltenița) și domnul Stanciu (primarul comunei Dragalina). Ne-am întâlnit încercând să vedem, pe fondurile de dezvoltare, cum putem să ajungem la o formulă care să mulțumească și primarii PSD dar și PNL.

Le-am reamintit ce a făcut PNL, în lunile septembrie și noiembrie din 2020, când a repartizat sume din fondul de rezervă al Guvernului în proporție covârșitoare primarilor liberali. Am încercat să găsim un echilibru ca și primarii PSD să primească și ei bani pe cât au primit omologii lor de la PNL atunci iar restul de bani să-i împărțim în funcție de procentul electoral al fiecărui partid urmând ca ulterior fiecare să-i împartă cum consideră în funcție de prioritățile de dezvoltare ale localităților. Nu au fost de acord cu această propunere. Ei doreau să împărțim banii în mod egal. Le-am spus că nu pot discuta lucrurile astea până nu voi face o analiză cu primarii, parlamentarii și conducerea partidului. N-am ajuns la nici un consens.”

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide