vineri, decembrie 8, 2023
AcasăADMINISTRAŢIEGuvern: Supraimpozitarea luxului și confiscarea bunurilor obținute prin evaziune, printre măsurile fiscale

Guvern: Supraimpozitarea luxului și confiscarea bunurilor obținute prin evaziune, printre măsurile fiscale

- Advertisement -

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat ieri, înaintea ședinței de Guvern, care sunt măsurile fiscale pe care executivul le va lua pentru reducerea deficitului bugetar.

Confiscarea bunurilor obținute din evaziune, supraimpozitarea luxului și impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru bănci și companiile mari, printre noutățile propuse de Guvern.

„Vrem să stimulăm munca cinstită și să descurajăm portițele de optimizare fiscală și evaziune. Reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar, tăiem posturi vacante, comasăm și descentralizăm instituții ca să reducem birocrația și să limităm cheltuielile statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor.

Creștem masiv amenzile și trecem pe scară largă la confiscarea bunurilor din evaziune. Supraimpozităm luxul, viciul și, mai ales, profiturile excesive. Taxăm suplimentar profitul băncilor și venim cu o nouă filozofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minimum 1% din cifra de afaceri.

Asigurăm echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepțiilor și privilegiilor fiscale.

Creștem salariul minim pe economie, majorarea este de 10% la cel general de la 3000 la 3300 și cu 12,5% în construcții de la 4000 la 4500.

Nu mărim cota generală de TVA de 19% și păstrăm cota redusă de 5% la lemne, energie termică, cărți, manuale, evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente și medicamente.” – a transmis primul ministru Marcel Ciolacu.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite