vineri, decembrie 8, 2023
AcasăADMINISTRAŢIEGuvernul renunță la scăderea plafonării tranzacțiilor cu cash

Guvernul renunță la scăderea plafonării tranzacțiilor cu cash

- Advertisement -

Guvernul a ținut cont de semnalele venite de la micii întreprinzători și de la cetățeni, pe care i-a consultat în ultimele zile. Astfel, măsurile privind limitarea tranzacțiilor cu cash vor fi revizuite în prima ședință de guvern.

Mecanismul în sine de plafonare a cash-ului există de 27 de ani în România și de aceea premierul a dat curs propunerii venite din partea ANAF și a Ministerului Finanțelor.

Noile plafoane care urmau să intre în vigoare pe 11 noiembrie vor fi eliminate și se revine la situația care a fost până acum:

– Tranzacțiile cash dintre entitățile economice – se elimină plafonul de 1.000 de lei și se revine la plafonul anterior de 5.000 de lei.

– Tranzacțiile cash între o entitate economică și o firmă cash&carry – se elimină plafonul de 2.000 de lei și se revine la plafonul anterior de 10.000 de lei.

– Tranzacțiile cash dintre o entitate economică și o persoană fizică – se elimină plafonul de 5.000 de lei și se revine la plafonul anterior de 10.000 de lei.

– Tranzacțiile cash dintre persoanele fizice – se elimină plafonul de 10.000 de lei și se revine la plafonul anterior de 50.000 de lei.

Se mențin doar două prevederi care vizează exclusiv activitatea firmelor (care, în mod necesar au cont bancar și care au oricum obligația de a-și evidenția cheltuielile):

1) Limitarea sumelor cash din casă deținute de firme la maxim 50.000 de lei. Ceea ce depășește această sumă va trebui depus în contul bancar al firmei.

2) Avansul spre decontare (ex. sumele cash acordate angajaților care merg în delegație) va fi limitat la maxim 1.000 de lei/zi. (plafonul anterior era 5.000 de lei).

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite