Roxana Pațurcă: „PSD se opune schimbării regulilor jocului în an electoral. Susținem alegeri într-un singur tur în 2020”

Senatoarea Roxana Paţurcă, preşedinte executiv al PSD Călăraşi, a comentat câteva dintre temele de actualitate din politică, răspunzând unor întrebări privind alegerile anticipate, alegerile în două tururi pentru primari și moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Cum comentati oportunitatea organizării de alegeri anticipate cu câteva luni înainte de cele la termen?

Nu este vorba despre nicio oportunitate, este vorba despre un calcul electoral al liberalilor care pretind că asta își dorește poporul. Românii nu își doresc anticipate, românii își doresc un trai mai bun. Din păcate pentru ei, guvernarea liberală a adus austeritatea în România prin înghețarea salariilor în sectorul bugetar, stoparea investițiilor, oprirea programelor de dezvoltare a infrastructurii și intenția anulării măririi pensiilor. Tot ce a construit PSD în ultimii 3 ani, a distrus PNL în doar 3 luni.

Acesta este nivelul competenței Guvernului PNL și tot ce au reușit într-adevăr este să se împrumute cu miliarde de Euro în doar câteva luni de guvernare. Este o realizare pentru care românii trebuie să-i mulțumească ministrului Florin Cîțu, la fel cum trebuie să-i mulțumească pentru că a rostogolit moneda națională la vale, în favoarea valutelor internaționale.

Alegeri anticipate? Dacă Parlamentul își va dori, în majoritatea lui, va vota pentru anticipate. Dar pentru aceasta PNL trebuie să demonstreze că are majoritate în Parlament.

Asumarea răspunderii, pe care o tot flutură Ludovic Orban prin presă, nu este o opțiune, iar Curtea Constituțională îl va lămuri că nu a fost o opțiune nici în ceea ce înseamnă bugetul pe anul 2020.

De aceea, ca să concluzionez, ceea ce dorește PNL prin aceste anticipate este să prelungească austeritatea pentru următorii 4 ani. Atât. Este o oportunitate pentru liberali, nu pentru popor.

Ce șanse sunt să treacă moțiunea de cenzură?

Șanse foarte mari să treacă. S-au trezit la realitate mulți colegi din Parlament care au votat împotriva cabinetului Dăncilă la vremea respectivă. După 3 luni de așa zisă guvernare din partea liberalilor, parlamentarii care au susținut moțiunea de cenzură inițiată de PNL au realizat care sunt riscurile instalării austerității pentru economia României.

De aceea spun, moțiunea de cenzură are mari șanse să treacă și ar fi foarte bine ca moțiunea să pună capăt politicii de austeritate a PNL, dar și împrumuturilor masive pe care Florin Cîțu le face pe bandă rulantă, fără nicio logică, împrumuturi care au îndatorat suplimentar finanțele României.

Care sunt argumentele PSD pentru alegerea primarilor într-un singur tur?

Este o confuzie aici. PSD susține alegerea primarilor în două tururi și am declarat-o extrem de clar, doar că nu dorim acest lucru acum întrucât suntem deja în an electoral.

Liberalii doresc să schimbe regulile jocului politic în an electoral. Așa ceva nu se face, iar PNL abuzează de poziția pe care o au, ca partid aflat la guvernare, pentru a-și crea un avantaj. Aceasta înseamnă că PNL acționează în urma unui calcul electoral și nu pentru a asigura, așa cum încearcă ei să convingă electoratul, o reprezentativitate mai mare celor aleși.

Vă mai spun ceva – contrar tuturor minciunilor pe care le aruncă liberalii în presă, la ultimele alegeri locale desfășurate în două tururi numărul localităților în care aleșii au câștigat cu peste 50% din voturi a fost mai mic decât la ultimele alegeri locale desfășurate într-un singur tur. Mai precis avem 2.275 primari care au obținut peste 50% în cazul alegerilor desfășurate într-un singur tur, față de 1.708 primari care au obținut peste 50% în cazul alegerilor în două tururi. Despre ce reprezentativitate mai mare vorbim?

Liberalii se încurcă în propriile minciuni și au impresia că poporul vor tolera politica de austeritate pe care o implementează. Românii îi vor alunga de la guvernare și de la ”butoanele țării”, cum le place liberalilor să spună, fie că se vor organiza anticipate, fie că nu, fie că vor fi alegeri într-un singur tur, fie în două tururi de scrutin.

Le-au fost de ajuns alegătorilor 3 luni cu liberalii la conducerea țării pentru a înțelege în ce direcție ar fi mers România în următorii 4 ani.

 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide