Mircea Brânduşă. Aflat la primul mandat, Ion Iacomi primarul comunei Dor Mărunt a realizat în cei 2 ani proiecte benefice comunităţii. Pe lista sa de priorităţi pentru anii următori se află obiective care vor fi finanţate cu fonduri judeţene, guvernamentale sau europene. Despre toate acestea şi nu numai, Ion Iacomi a răspuns cu multă amabilitate în interviul de mai jos.
Rep: D-le primar, fără să luaţi în calcul posibila finanţare externă, bugetul primăriei permite derularea unor proiecte?
I.I.: Printr-o hotărâre de consiliu am prins în bugetul acestui an anumite sume care pot acoperi derularea unor lucrări, este drept de o anvergură mai mică.
Rep: Care sunt cele mai semnificative proiecte implementate de primăria Dor Mărunt în aceşti primi 2 ani ai mandatului dvs.?
I.I.: În tot acest timp, primăria Dor Mărunt a finalizat o serie de obiective, unele dintre ele aflate pe lista de priorităţi, altele ca o necesitate, însă toate de o importanţă covârşitoare pentru comunitate:
– Înfiinţarea a două parcuri în satele Dâlga şi Dor Mărunt;
– Modernizarea prin lucrări de asfaltare a 1 km de străzi în satul Dâlga;
– Reabilitarea a 23 km de străzi prin pietruire în satele Dâlga şi Dor Mărunt;
– Amenajarea şi regularizarea râului Cucuveanu – decolmatat, îndiguit;
– Înlocuit reţea electrică în satul Bărzeni;
– Modernizat iluminat public stradal – tehnologie leduri, sat Ogorul;
– Reabilitare şi modernizare Şcoala din Dor Mărunt Sat;
– Lucrări de reparaţii curente exterioare la cele 7 instituţii de învăţământ;
– Extindere reţea gaz în Dor Mărunt Sat pe o lungime de 600 metri liniari;
– Extindere reţea gaz în Dor Mărunt Gară pe o lungime de 730 metri liniari;
– Înfiinţare perdea ozonificare prin plantarea a 84 pini negri;
– Înfiinţare Reţea apă şi canalizare pe toată lungimea DN 3A;
– Introducerea unei reţele de fibră optică pe lungimea centrală a comunei.
Rep: Ce ne puteţi spune despre investiţiile aflate în curs de derulare pentru perioada acestui an?
I.I.: Cel mai important obiectiv la care se lucrează intens este primul tronson de canalizare, lung de 5 km şi bineînţeles cele două staţii de epurare. Finalizarea acestei investiţii de anvergură va reprezenta un lucru benefic pentru locuitorii comunei. Un alt proiect vizat a fi implementat în acest an este aducţiunea din reţeaua de apă potabilă a oraşului Lehliu Gară în vederea extinderii reţelei de apă în satele Dâlga, Ogorul şi Dor Mărunt. Proiectul se află în stadiu SF la Ecoaqua Călăraşi, primăria Dor Mărunt fiind membră afiliată.
Rep: Pentru viitorul apropiat care sunt proiectele vizate de dvs.?
I.I.: Pentru anii următori cele mai importante obiective pe care mi-am propus să le pot implementa sunt următoarele:
– Extindere reţea gaz în satele Ogorul şi Dâlga;
– Înfiinţare alei pietonale pe o lungime de 4 km;
– Asfaltare a 3,5 km în satul Dor Mărunt;
– Înfiinţare parc pe o suprafaţă de 2,3 ha în zona Valea Gerului;
– Modernizare Şcoli satele Dâlga şi Dor Mărunt;
– Construirea a 2 săli sport la Şcolile din satele Dâlga şi Dor Mărunt.
Rep: În ce stadii se află aceste proiecte, prin ce programe sunt posibile şi care este sursa lor de finanţare?
I.I.: Unele dintre ele sunt depuse la Ministerul Dezvoltării, altele la PNDR. Pentru unele aştept finanţare externă, pentru altele aştept sprijinul d-lui preşedinte al Consiliului Judeţean, iar altele vor fi realizate din bugetul local.
Rep: Nu aţi amintit nimic despre căminul cultural. În ce situaţie se află?
I.I.: Da, într-adevăr actualul sediu al căminului cultural trebuie supus unor ample lucrări de reabilitare, modernizare şi dotare cu mobilier şi echipamente tehnice. Pentru a putea fi realizat acest obiectiv, primăria Dor Mărunt a depus la Compania Naţională de Investiţii un proiect care a fost declarat eligibil. Aşteptăm finanţarea proiectului care se ridică la valoarea de 200.000 euro.
Rep: La nivelul investitorilor, există interes în rândul oamenilor de afaceri pentru zona comunei Dor Mărunt?
I.I.: Până în prezent nu am înregistrat nici o cerere în acest sens. La nivel de primărie se poartă discuţii cu un important om de afaceri pe care sperăm să-l convingem să demareze o afacere sub forma unei secţii de tricotaje care va asigura 40 locuri de muncă pentru locuitorii comunei. În acest sens, primăria va concesiona investitorului sediul fostului CAP.
Rep: Vă mulţumesc frumos pentru timpul acordat. În încheiere, care este mesajul dvs. pe care doriţi să-l transmiteţi locuitorilor comunei Dor Mărunt?
I.I.: Mi-aş dori din partea lor susţinere totală pentru proiectele gândite de mine. Îi asigur că implementarea acestora le va schimba foarte mult viaţa. Le doresc tuturor mult bine şi multă sănătate.