Ionel Catană: „Voi candida pentru Primăria Ulmeni la alegerile parţiale”

Mircea Brânduşă. Din data de 21 iunie a.c., conducerea primăriei Ulmeni este asigurată, sub formă de interimat, de viceprimarul Ionel Catană. Acesta se află la al patrulea mandat de viceprimar şi susţine că a dobândit suficientă experienţă în cadrul administraţiei publice locale, astfel încât funcţia pe care o exercită în prezent să nu mai aibă secrete. În interviul de mai jos, Ionel Catană oferă detalii despre activitatea primăriei Ulmeni din ultima perioadă.

Rep: D-le Catană, vă simţiţi pregătit să ocupaţi funcţia de primar după 4 mandate ca viceprimar?

I.Catană: În principiu, nu mai sunt secrete de desluşit. Cunosc în amănunt toată legislaţia cât şi problemele cu care se confruntă comunitatea. Din punctul meu de vedere înseamnă o mare provocare. O postură onorantă să arăţi că poţi să faci ceva bine pentru comunitate:

Rep: Care este situaţia comunei Ulmeni din punct de vedere administrativ, economic şi social acum, după ce mandatul fostului primar, Gheorghe Uleia a încetat de drept.

I.Catană: Administrativ, ne situăm bine. Avem tot ce ne trebuie în momentele astea. Avem şi proiecte interesante pentru binele comunităţii.

Rep. Organigrama primăriei este aşa cum vă doriţi dumneavoastră, mă refer la serviciile din primărie?

I.Catană: Cred că ar mai trebui ceva să acoperim anumite servicii. În special la gospodăria comunală, unde suntem foarte deficitari.

Rep: Din punct de vedere economic, care este situaţia? Bugetul este bun? Aveţi diferenţe între raportul venituri-cheltuieli?

I.Catană: Economic stăm bine. Raportul venituri-cheltuieli este unul echilibrat.

Rep: Să înţeleg că nu există arierate, restanţe către furnizorii de servicii, către plata salariilor? Către persoanele cu îndemnizaţii pentru ajutor de handicap?

I.Catană: Doar mici datorii către furnizori. Plata salariilor este la zi, plata îndemnizaţiilor este la zi, arierate nu sunt.

Rep: Vă aşteptaţi la vreo rectificare bugetară? Banii unde i-aţi putea folosi?

I.Catană: Ar fi bună. Am putea folosi banii la proiecte pentru că avem o mare problemă cu cofinanţarea lor.

Rep: Aveţi vreun caz social care merită să fie făcut cunoscut mass-media? Dvs. personal, cunoaşteţi?

I.Catană: Eu personal nu cunosc, dar cazuri sunt, mă refer la persoanele în vârstă, la familiile cu o stare materială precară. Oameni cu probleme. Sunt oameni bolnavi, fără posibilităţi financiare care să le dea posibilitatea de a-şi procura medicamente.

Rep: Populaţia este îmbătrânită?

I.Catană: Populaţia este îmbătrânită şi mai grav este că sunt foarte mulţi plecaţi din cauza situaţiei economice. În orice caz, se observă că o mare parte din ei care au fost plecaţi revin în vacanţă şi mai lucrează pe lângă casă.

Rep: Din punct de vedere al colectării taxelor şi impozitelor cam ce coeficient are primăria Ulmeni la ora actuală?

I.Catană: Suntem undeva aproape de 70%. Banii fiind redistribuiţi către proiectele în regie proprie, către lucrări pe care le avem în diferite stadii de execuţie. O mare parte din bani se duc la buget şi pe urmă se întorc la noi, dar doar o parte din ei, nu toţi.

Rep: Aţi amintit de factorul economic, aici incluzând activitatea unor agenţi economici pe raza comunei. Vă întreb: există interes în rândul investitorilor, fie şi din împrejurimile comunei, ţinând cont că vă situaţi aproape de oraşul Olteniţa, pentru a investi în Ulmeni?

I.Catană: Mare parte sunt interesaţi să cumpere terenuri. Putem spune că avem două PUZ-uri la nivel de Consiliu Local spre aprobare pentru un punct de lucru. Investitorul este interesat să facă o fermă de reproducţie pentru porci. Primăria îi va acorda tot sprijinul. Noi suntem chiar încântaţi că vor să construiască la noi în comună, fiindcă vor veni bani la buget, se vor crea noi locuri de muncă.

Rep. Din punct de vedere al proiectelor, care sunt cele mai semnificative şi în ce stadiu se află la ora asta când vorbim?

I.Catană: La momentul acesta avem două proiecte semnate pe PNDL 2. Înfiinţare sistem de canalizare şi construire staţie de epurare, aflat la stadiul de licitaţie şi este vorba de vreo 19 km de reţea de canalizare şi construire staţie de epurare. Modernizare străzi de interes public local pe o lungime de 5 km, aflat tot la stadiu de licitaţie. Avem o cotă de finanţare, noi ca şi Consiliu Local în cadrul proiectelor iar aici o să avem chiar probleme pentru că toată consultanţa şi toată organizarea de licitaţie se va face pe cheltuielile de la bugetul local. Şi sunt bani pe care trebuie să-i dăm în imediata fază după ce facem licitaţia.

Rep: La doi ani de la începerea celui de-al patrulea mandat de viceprimar şi o lună de când exercitaţi funcţia de primar interimar, care ar fi cele mai importante realizările/lucrări implementate de către primăria Ulmeni?

I.Catană: Lucrările importante au fost cu reţeaua de apă, cu modernizarea străzilor (am avut un proiect de vreo 6 km), apă la discreţia oamenilor (extindere reţea) avem un procent de 95-96% gospodării racordate la apă.

Rep: Să înţeleg că sunt şi contorizate?

I.Catană: Absolut tot. Mai sunt şi ceva probleme, dar le vom rezolva.

Rep: D-le primar, pentru următorii doi ani rămaşi din acest mandat, ce v-aţi propus să realizaţi pentru comunitate ca proiecte de viitor? Ce priorităţi există pe agenda dvs. de lucru?

I.Catană: Priorităţile sunt: implementarea proiectului de canalizare şi modernizarea celor 6 km de străzi. Suntem la stadiu de discuţii pentru alte două-trei proiecte: căminul cultural cred că îl vom da jos, pentru că este într-o stare avansată de degradare. Mai este vorba despre un teren de sport, multifuncţional, cu instalaţie de nocturnă, pistă sintetică, tribună, iar al treilea proiect este de modernizare străzi prin asfaltare a 20 km în toate zonele comunei (Valea lui Soare, Ulmeni).

Rep: O altă întrebare, ştiind că sunteţi un susţinător al sportului, veţi susţine echipa de fotbal Rapid Ulmeni în continuare?

I.Catană: Bineînţeles, voi propune spre aprobare Consiliului Local acordarea de sprijin financiar în continuare.

Rep: Aveţi în planul dumneavoastră (vă ştiu ca un om ambiţios) de a duce iarăşi Rapid Ulmeni în Liga a IV-a?

I.Catană: Nu ştiu. Mi-aş dori foarte mult acest lucru, dar stăm foarte prost cu selecţia. Neexistând o bază de selecţie nu reuşim să avem un lot competitiv. Baza sportivă o administrăm, este una care corespunde criteriilor impuse de AJF pentru Liga 4, bani în buget am prins pentru desfăşurarea activităţii sportive, o să finanţăm în continuare, nu sunt probleme. Chiar stăm bine.

Rep: D-le Catană, dacă vor fi alegeri parţiale în septembrie, veţi candida? Pe listele PNL?

I.Catană: Da, voi candida din partea PNL.

Rep: Care este relaţia dvs. cu preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă?

I.Catană: Cu domnul Iliuţă am o relaţie foarte bună. La fel şi cu dl Dinulescu, cu tot Consiliul Judeţean chiar şi cu Prefectura.

Rep: Care este mesajul dumneavoastră pentru locuitorii comunei Ulmeni?

I.Catană: Să aibă încredere în mine şi echipa cu care lucrez în primărie. Îi asigur că îi voi reprezenta cu cinste şi voi încerca să le soluţionez problemele atât cât legea îmi permite. Le doresc tuturor sănătate.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide