IT-ul are cele mai mari salarii din România, iar HORECA cele mai mici

În luna ianuarie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 6.831 lei, cu 276 lei (-3,9%) mai mic decât în luna decembrie. Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,0%.

În luna ianuarie 2023, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna decembrie 2022 ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigurilor salariale medii nete din luna ianuarie au fost determinate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Câştigul salarial mediu net a fost de 4.254 lei, în scădere cu 144 lei (-3,3%) față de luna decembrie 2022. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei IT (inclusiv activităţi de servicii informatice) (10.041 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.412 lei). 

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum 

Indicele câştigului salarial real a fost 99,9% în luna ianuarie 2023 față de luna ianuarie 2022. Indicele câştigului salarial real a fost 96,4% în luna ianuarie 2023 față de luna decembrie 2022. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 225,4%, cu 8,4 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna decembrie 2022. 

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

-între 6,5% și 9,5% în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), transporturi aeriene; 

-între 1,0% și 5,0% în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, activităţi de poștă şi de curier, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, construcţii.

În sectorul bugetar, în luna ianuarie 2023 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+5,0%), sănătate şi asistență socială (+2.8%), respectiv în administraţia publică (+2,7%), în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide